Κόσμος
Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου 2021 11:37

Οι μεταλλάξεις της Ν. Αφρικής απειλούν να ρίξουν σε λούπα την πανδημία

Ο πολλαπλασιασμός των παραλλαγών του Covid-19 στην Αφρική, που αποδίδεται εν μέρει στα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στην ήπειρο, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεταλλάξεις που αντιστέκονται στα εμβόλια περιπλέκοντας τις προσπάθειες τερματισμού της πανδημίας. Αυτό υποστηρίζει μια ομάδα 112 αφρικανικών και 25 διεθνών οργανισμών.

Ο πολλαπλασιασμός των παραλλαγών του Covid-19 στην Αφρική, που αποδίδεται εν μέρει στα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στην ήπειρο, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεταλλάξεις που αντιστέκονται στα εμβόλια περιπλέκοντας τις προσπάθειες τερματισμού της πανδημίας. Αυτό υποστηρίζει μια ομάδα 112 αφρικανικών και 25 διεθνών οργανισμών.

Μελέτη γονιδιωμάτων από 33 αφρικανικά έθνη και δύο υπερπόντια εδάφη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science την Πέμπτη, παρακολουθεί την εξέλιξη της πανδημίας σε ολόκληρη την ήπειρο και την εμφάνιση πολλών «παραλλαγών ανησυχίας» και «παραλλαγών ενδιαφέροντος». Μία από αυτές, η Βήτα, εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο νωρίτερα αυτό το έτος καθιστώντας μερικά εμβόλια μερικώς αναποτελεσματικά.

Η μελέτη έγινε σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τα Αφρικανικά Κέντρα Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων.

Οι παραλλαγές και η απειλή εκτροχιασμού του αγώνα ενάντια στον κορωνοϊό

Η «αργή διανομή των εμβολίων στις περισσότερες αφρικανικές χώρες δημιουργεί ένα περιβάλλον στο οποίο ο ιός μπορεί να αναπαραχθεί και να εξελιχθεί», ανέφεραν οι οργανώσεις.

«Αυτό σχεδόν σίγουρα θα παράγει επιπλέον παραλλαγές ενδιαφέροντος, οποιαδήποτε από τις οποίες θα μπορούσε να εκτροχιάσει τον παγκόσμιο αγώνα κατά του Covid-19», προειδοποίησαν.

Παρόλο που στις ΗΠΑ είναι εμβολιασμένος πάνω από ο μισός πληθυσμός και στην Ευρωπαϊκή Ένωση πάνω από το 60% των πολιτών, μόλις το 3,2% του πληθυσμού των 1,2 δισ. ατόμων της Αφρικής έχει εμβολιαστεί πλήρως. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ένα σοβαρό τρίτο κύμα μολύνσεων σε πολλές χώρες και την εμφάνιση μιας νέας παραλλαγής στη Νότια Αφρική γνωστή ως C.1.2.

Η μελέτη έδειξε ότι ο Covid-19 εισήχθη στα περισσότερα αφρικανικά έθνη από την Ευρώπη και με τη σειρά της  η Αφρική εξήγαγε πίσω στις ευρωπαϊκές χώρες τις παραλλαγές που γεννήθηκαν στις χώρες της. Διαφορετικά στελέχη του ιού εξαπλώνονται σε όλη την ήπειρο κυρίως από τη Νότια Αφρική, τη Νιγηρία και την Κένυα, τρεις από τις αφρικανικές χώρες με που είναι συνδεδεμένες με τον ευρύτερο κόσμο.

Η παραλλαγή Βήτα, που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική τον Δεκέμβριο, εξαπλώθηκε γρήγορα βόρεια μέχρι τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, πιθανότατα κατά μήκος των οδικών και σιδηροδρομικών διαδρομών που συνδέουν τα λιμάνια της χώρας με την υποήπειρο, ανέφερε η μελέτη.

Η έρευνα είναι το πρώτη σημαντικό έργο των κορυφαίων επιστημόνων της Αφρικής σε μια προσπάθεια να αυξηθεί η ικανότητα της ηπείρου να παράγει και να αναλύει γονιδιωματικά δεδομένα. Δύο παραλλαγές στη Δυτική Αφρική και την Ανατολική Αφρική, γνωστές ως B.1.525 και A.23.1, πρέπει να συμπεριληφθούν, ανέφερε η έκθεση επίσης.

«Βάλτε με το μυαλό σας το χειρότερο»

«Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι και οι δύο αυτές παραλλαγές ενδιαφέροντος αυξάνονται σε συχνότητα στις περιοχές όπου έχουν ανιχνευθεί, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να είναι σε καλύτερη φυσική κατάσταση από τιε άλλες παραλλαγές», ανέφεραν οι επιστήμονες.

«Παρόλο που απαιτείται πιο εστιασμένη έρευνα για τις βιολογικές ιδιότητες αυτών των παραλλαγών ενδιαφέροντος  για να επιβεβαιωθεί εάν πρέπει να θεωρούνται παραλλαγές ανησυχίας, θα ήταν συνετό να υποθέσουμε ότι πρόκειται για το χειρότερο», αναφέρεται.

Η Αφρική μέχρι σήμερα έχει αναφέρει λίγο περισσότερους από 200.000 θανάτους και μόλις 8 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, σύμφωνα με το Αφρικανικό CDC. Ωστόσο, γίνονται περιορισμένα και τα στοιχεία δείχνουν μια πολύ πιο σοβαρή επιδημία.

«Εάν ο ιός συνεχίζει να εξελίσσεται στην αφρικανική ήπειρο, αυτό θα γίνει παγκόσμιο πρόβλημα», δήλωσε ο Tulio de Oliveira, καθηγητής βιονιογραφικής, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη. «Είναι ηθικό μας καθήκον να προσπαθήσουμε να προστατέψουμε την Αφρική και τον κόσμο», τόνισε.

naftemporiki.gr