Κόσμος
Τετάρτη, 09 Ιουνίου 2021 21:02

Αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων η Ρωσική Ένωση

Η διοίκηση της Ένωσης Δημοσιογράφων της Ρωσίας έλαβε τον Μάιο την απόφαση να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων(EFJ), γράφει η εφημερίδα Kommersant  σε άρθρό της με τίτλο «Η Ένωση Δημοσιογράφων της Ρωσίας εγκαταλείπει τη ζώνη του ευρώ» .

Η διοίκηση της Ένωσης Δημοσιογράφων της Ρωσίας έλαβε τον Μάιο την απόφαση να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων(EFJ), γράφει η εφημερίδα Kommersant (σε άρθρό της με τίτλο «Η Ένωση Δημοσιογράφων της Ρωσίας εγκαταλείπει τη ζώνη του ευρώ») επικαλούμενη την επιστολή του προέδρου της ρωσικής δημοσιογραφικής ένωσης Βλαντίμιρ Σαλαβιόφ προς τον πρόεδρο της EFJ, Μόγκενς Μπλίχερ –Μπιεραγκάρντ.

Εμπειρογνώμονες ωστόσο κάνουν λόγο για "πολιτική απόφαση", που σχετίζεται με τις εξελίξεις στη Λευκορωσία.

Ο Σαλαβιόφ αιτιολογεί την απόφαση για την αποχώρηση στο γεγονός ότι η οικονομική κατάσταση της ρωσικής ένωσης επιδεινώθηκε εξαιτίας της πανδημίας και ως εκ τούτου δεν μπορεί να πληρώνει την συνδρομή της ως μέλος της Ομοσπονδίας (EFJ). Παράλληλα ισχυρίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο στα προβλήματα «των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης «τα οποία δεν έχουν πρακτική σημασία για τα προβλήματα και τους στόχους της Ένωσης Δημοσιογράφων της Ρωσίας».

Ο υπεύθυνος διεθνών σχέσεων της Ένωσης Δημοσιογράφων της Ρωσίας, Τιμούρ Σαφίρ, δήλωσε στην εφημερίδα Kommersant ότι η αποχώρηση της ένωσης από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία είναι «μια καθαρά τεχνική διαδικασία» και δεν σημαίνει «τίποτε περισσότερο από μείωση των εξόδων». Ωστόσο ο ίδιος δεν ανέφερε το ακριβές ποσό που καταβάλλει η ένωση ως συνδρομή, λέγοντας ότι πρόκειται για «δεκάδες χιλιάδες ευρώ».

Κατά την άποψη του Σαφίρ, οι αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων(EFJ) και της Διεθνούς Ένωσης Δημοσιογράφων(IFJ), της οποίας επίσης είναι μέλος η Ένωση  Δημοσιογράφων της Ρωσίας «ταυτίζονται», για αυτό και η διοίκηση της ρωσικής ένωσης θεώρησε ότι «δεν είναι σκόπιμο» να πληρώνει συνδρομές και στις δύο ομοσπονδίες.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Μόγκενς Μπλίχερ Μπιεραγκάρντ, σχολιάζοντας τα επιχειρήματα δήλωσε στην Kommersant, ότι η ρωσική ένωση είναι η μοναδική που αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία λόγω οικονομικών προβλημάτων και η ομοσπονδία «είναι πάντα έτοιμη να αντιμετωπίσει με τους συναδέλφους τέτοιου είδους προβλήματα». Προσέθεσε ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία «είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός και δεν είναι παράρτημα της IFJ». Ασχολείται με προβλήματα όχι μόνο των ενώσεων που είναι από χώρες της ΕΕ, όπως αναφέρεται στην επιστολή της ρωσικής ένωσης δημοσιογράφων «αλλά και με ενώσεις απ όλη την γεωγραφική ζώνη του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Λευκορωσίας».

Εμπειρογνώμονες, που ρωτήθηκαν από την Kommersant, εκτιμούν ότι η αποχώρηση της Ένωσης Δημοσιογράφων της Ρωσίας από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία ενδέχεται να είναι «πολιτική απόφαση» και απροθυμία να μην υποστηρίξει τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων σε σχέση με την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι στην Λευκορωσία.

Η Ναντιέζντα Αζγκίχινα, μέλος της διεθνούς οργάνωσης για την προστασία της ελευθερίας του λόγου «Article 19», η οποία την περίοδο 2013-2019 ήταν αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων εκπροσωπώντας την Ρωσία ασχολούμενη με θέματα διεθνούς συνεργασίας, αμφιβάλλει αν οι λόγοι αποχώρησης της ρωσικής δημοσιογραφικής ένωσης είναι οικονομικοί. Σύμφωνα με την ίδια, οι συνδρομές στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία ανέρχονταν στις 5-6 χιλιάδες ευρώ ετησίως. Κατά την άποψή της, το τελευταίο διάστημα «η Ένωση Δημοσιογράφων της Ρωσίας δείχνει πλήρη ανοχή σε κάθε τι που κάνει το κράτος».

Πηγές: ΑΜΠΕ - Kommersant