Κόσμος
Τρίτη, 28 Ιουλίου 2020 23:40

Μεξικό: Βαρώνος των καρτέλ ναρκωτικών έκτισε νοσοκομείο

Ένας από τους πλέον καταζητούμενους άρχοντες ναρκωτικών του Μεξικού, ο El Mencho, φέρεται να κατασκεύασε το δικό του ιδιωτικό νοσοκομείο στη δυτική πολιτεία Jalisco, σύμφωνα με δημοσιεύματα του μεξικανικού τυπού.

Ένας από τους πλέον καταζητούμενους άρχοντες ναρκωτικών του Μεξικού, ο El Mencho, φέρεται να κατασκεύασε το δικό του ιδιωτικό νοσοκομείο στη δυτική πολιτεία Jalisco, σύμφωνα με δημοσιεύματα του μεξικανικού τυπού.

Η μεγαλύτερη χώρα της Κεντρικής Αμερικής, πρωτεύουσα των καρτελ ναρκωτικών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τις τελευταίες δεκαετίες έχει βυθιστεί σε μια ατέλειωτη εκατόμβη θυμάτων - μεταξύ των οποίων πολλοί πολίτες και παιδιά - για τον έλεγχο του παγκόσμιου λαθρεμπορίου.

Ο Εl Mencho - του οποίου το πραγματικό όνομα είναι Nemesio Oseguera Cervantes - έχει γίνει ο κυρίαρχος κακοποιός της περιοχής τους τελευταίους μήνες.

Τον Ιούνιο βρέθηκε στο επίκεντρο της επικαιρότητας, αφού κατηγορείται ότι έστειλε ορισμένα από τα πλέον επίλεκτα μέλη της συμμορίας του να δολοφονήσουν τον Αρχηγό της Αστυνομίας στο Μεξικό.

Τη Δευτέρα δημοσίευμα της εφημερίδας El Universal εμφάνιζε τον 54χρονο άρχοντα ναρκωτικών να έχει χρηματοδοτήσει την κατασκευή μιας κλινικής στην El Alcíhuatl, ένα χωριό περίπου 250 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας του Jalisco, Γκουανταλαχάρα.

Οι Λατινοαμερικανοί γκάνγκστερ φροντίζουν συχνά να ενισχύουν το κοινωνικό τους προφίλ με τη χρηματοδότηση νοσοκομειών, σχολείων και άλλων δημόσιων αγαθών που βοηθούν στη βελτίωση της ζωής των εκατομμυρίων φτωχών οικογενειών στις φαβέλες.

Όμως όσον αφορά στον τομέα της υγείας τα νοσοκομεία πέρα από τον θετικό αντίκτυπο που έχουν στις τοπικές κοινωνίες προσφέροντας εντελώς δωρεάν πρωτοβάθμιες παροχές υγείας, αποτελούν ένα ασφαλές περιβάλλον νοσηλείας για μέλη των καρτέλ που τραυματίζονται σε συμπλοκές είτε με μέλη άλλων συμμορίών είτε με τη μεξικανική αστυνομία.

Επιπλέον οι βαρώνοι των ναρκωτικών επιλέγουν για την κατασκευή αντίστοιχων δομών, περιοχές απομακρυσμένες από τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου τόσο οι ίδιοι όσο και τα έμπιστα υψηλόβαθμα στελέχη των συμμοριών τους βρίσκουν ένα ασφαλές κρησφύγετο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από τον guardian.co.uk