Κόσμος
Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2019 09:59

Βενεζουέλα: Ελεύθερος ο αντιπρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης

Ελεύθερος αφέθηκε ο αντιπρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας Έντγκαρ Ζαμπράνο, ο οποίος είχε τεθεί υπό κράτηση τον Μάιο με την κατηγορία της προδοσίας, επειδή είχε στηρίξει το αποτυχημένο κίνημα εξέγερσης της 30ης Απριλίου, το οποίο είχε οργανώσει ο Χουάν Γκουαϊδό.

Ελεύθερος αφέθηκε ο αντιπρόεδρος της αντιπολίτευσης της Εθνοσυνέλευσης Έντγκαρ Ζαμπράνο, ο οποίος είχε τεθεί υπό κράτηση τον Μάιο με την κατηγορία της προδοσίας, επειδή είχε στηρίξει το αποτυχημένο κίνημα εξέγερσης της 30ης Απριλίου, το οποίο είχε οργανώσει ο Χουάν Γκουαϊδό.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γκουαϊδό έχει αναγνωριστεί ως «μεταβατικός πρόεδρος» από περισσότερες από 50 χώρες της Δύσης και της Λατινικής Αμερικής.   

Η απελευθέρωση του Έντγκαρ Ζαμπράνο ανακοινώθηκε μία ημέρα από την εισαγγελία, αφότου ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο έφθασε σε συμφωνία με μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, σε μία προσπάθεια να ξεπεραστούν οι πολιτικές διαφορές στη χώρα.  

Ο γενικός εισαγγελέας δεσμεύτηκε επίσης να επανεξετάσει όλες τις υποθέσεις κρατουμένων ακτιβιστών της αντιπολίτευσης.

Τον Απρίλιο, ο Χουάν Γκουαϊδό κάλεσε σε εξέγερση έχοντας τη στήριξη περίπου 30 μελών των ενόπλων δυνάμεων και επιμένοντας ότι η επανεκλογή, πέρσι, του Μαδούρο ήταν παράνομη. Η εξέγερση καταπνίγηκε δύο ημέρες μετά.

naftemporiki.gr