Skip to main content

Αλλαγή ατζέντας επιδιώκει το Μαξίμου

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Επικοινωνιακή ανάσα και χρόνο στην κυβέρνηση να σχεδιάσει τα επόμενα βήματά της, στην προσπάθειά της να αλλάξει την ατζέντα, δίνει η ομόφωνη απόφαση εισαγγελέων και ανακριτών για την προφυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του Σταυρούλας Κουράκου.

Η κυβέρνηση αναμένει την προσπάθεια της αντιπολίτευσης να επιχειρήσει να συνδέσει την απόφαση της Δικαιοσύνης με την πρόσφατη δήλωση Πολάκη «για να ξανακερδίσουμε τις εκλογές πρέπει να βάλουμε και κανέναν στη φυλακή», κυβερνητικές πηγές ωστόσο μεταφέρουν ότι η υπόθεση Παπαντωνίου έχει βάθος, θα απασχολήσει τη δημόσια ζωή για πολλούς μήνες και όσοι υποστηρίζουν ότι αποτελεί δήθεν υλοποίηση κάποιου πολιτικού σχεδίου, θα διαψευστούν και θα εκτεθούν.

Παράλληλα με τις διαρροές για τη νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία που «είναι έτοιμη αν φύγουν οι ΑΝΕΛ» να στηρίξει την κυβέρνηση, το Μαξίμου έχει βάλει μπροστά το σχέδιο αντιμετώπισης του Νίκου Κοτζιά. Στην πρώτη του παρουσία στο υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Τσίπρας άρχισε ήδη να παίρνει αποστάσεις από την πολιτική Κοτζιά στην εξωτερική πολιτική, βάζοντας σε διακομματικό διάλογο το θέμα της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 μίλια και στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Άγκυρα που αντέδρασε άμεσα, ότι δεν σκοπεύει να προβεί σε μία τέτοια απόφαση άμεσα. Μετά τη δήλωση ίσων αποστάσεων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, ο κ. Τσίπρας, που προετοιμάζεται για το ταξίδι του στην Τουρκία, ψάχνει το πρόσωπο ή τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με στόχο να πέσουν οι τόνοι.

Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό, ήδη επιβεβαιώνονται εκείνοι οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα που επέμεναν ότι ο κ. Κοτζιάς θα αποτελέσει «ασύμμετρη απειλή» και δεν θα ακολουθήσει χαμηλούς τόνους, μετά την παραίτησή του από το υπουργείο Εξωτερικών. Το ποιοτικά διαφορετικό στοιχείο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι το γεγονός ότι με τις συνεντεύξεις του στην Κρήτη, ο κ. Κοτζιάς έβαλε στο κάδρο της κριτικής και τον πρωθυπουργό, εκτός από τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο.

Ο κ. Κοτζιάς κατήγγειλε δημόσια με συνέντευξή του στο Κρήτη TV, στην εκπομπή του Γιώργου Σαχίνη, ότι ανάμεσα σε άλλα, ο κ. Καμμένος στο υπουργικό συμβούλιο, μιλώντας για τη διαχείριση του Σκοπιανού είπε ότι «ο Σόρος χρηματοδοτεί την κυβέρνηση για να αγοράζει ξένους». Κατά τον πρώην υπουργό Εξωτερικών μόνο ο ίδιος αντέδρασε, ενώ σημείωσε με ιδιαίτερη έμφαση ότι δεν αντέδρασε ούτε ο πρωθυπουργός. Η καταγγελία είναι δημόσια και εξαιρετικά σοβαρή, αλλά το Μαξίμου δεν πρόκειται να απαντήσει.

Αποτελεί απόφαση του πρωθυπουργού η πολιτική απομόνωση του Νίκου Κοτζιά και σημειώνεται ότι δεν θα ανοίξει διάλογο μαζί του. Προετοιμάζονται ωστόσο, για να αντιμετωπίσουν νέες πρωτοβουλίες Κοτζιά, όπως η προετοιμασία νομοθετικής διάταξης για το δικαίωμα της Βουλής να ελέγχει τα απόρρητα κονδύλια όσων υπουργείων δικαιολογούν τέτοιους κωδικούς στον προϋπολογισμό.

Επόμενο θέμα στη νέα ατζέντα που προσπαθεί να επιβάλει το Μαξίμου είναι η ακύρωση της περικοπής των συντάξεων. Οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη και σύμφωνα με την κυβέρνηση «είναι σε πολύ καλό δρόμο». Μέχρι χθες λεγόταν μάλιστα από κυβερνητικά στελέχη ότι η συμφωνία είχε επιτευχθεί και οι δύο πλευρές, δανειστές και κυβέρνηση, είχαν προχωρήσει στα διαδικαστικά, δηλαδή τι θα πρέπει να λέει ο νέος νόμος που θα ακυρώνει τον προηγούμενο που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση από τον Μάιο του 2017 και προέβλεπε την περικοπή των συντάξεων από 1.1.2019.

Οι νέες δηλώσεις Ρέγκλινγκ, όπου ο επικεφαλής του ESM είπε ότι δεν υπάρχει επαρκής δημοσιονομικός χώρος για πλήρη ακύρωση της περικοπής των συντάξεων, επαναφέρει τα σχέδια για μερική περικοπή ή περικοπή μόνο των συντάξεων πάνω από 800-1.000 ευρώ. Η νέα αυτή τοποθέτηση προκάλεσε «παγωμάρα» στην Αθήνα που μετέφερε ένα τελείως διαφορετικό κλίμα, ενώ μέχρι τώρα ουδείς από το Μαξίμου ή το υπουργείο Οικονομικών έχει σχολιάσει τα όσα είπε χθες ο κ. Ρέγκλινγκ.