«Μετά την ψήφιση της τροπολογίας μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την αδειοδότηση των καναλιών και μέχρι τέλους τους έτους θα έχουμε τη διεξαγωγή του πολυθρύλητου διαγωνισμού» ανέφερε μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, υπεραμυνόμενος της τροπολογίας για τις αδειοδοτήσεις των καναλιών που κατατέθηκε στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την ανακύκλωση.
Από την πλευρά τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης άσκησαν έντονη κριτική για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα της αδειοδότησης των καναλιών χρεώνοντάς της προχειρότητα και σκοπιμότητες.
Ν.Δ., ΔΗΣΥ, ΚΚΕ και Ποτάμι ζήτησαν ενδελεχή προληπτικό έλεγχο του πόθεν έσχες των υποψηφίων καναλαρχών.
Ο κ. Παππάς επισήμανε ότι η ψήφιση της τροπολογίας με τις βελτιωμένες νομοτεχνικές αλλαγές, που προέκυψαν μετά από μια εκτεταμένη και εξαντλητική διαβούλευση με το ΕΣΡ το οποίο έχει και την ευθύνη της διαγωνιστικής διαδικασίας, θα βάλει επιτέλους τέλος στη παραβίαση του Συντάγματος, που ήταν ντροπή για τη χώρα.
Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι «θωρακίζεται περαιτέρω ο έλεγχος του «πόθεν έσχες» των υποψήφιων καναλαρχών και τόνισε ότι διασφαλίζεται πως κατά τη διάρκεια της 10ετούς ισχύος της άδειας δεν θα υπάρξει από την Πολιτεία μονομερής παραβίαση των συμφωνηθέντων.
Έκανε παράλληλα έκκληση σε όλα τα κόμματα να στηρίξουν την τροπολογία, τονίζοντας ότι έτσι το πολιτικό σύστημα θα στείλει ένα σήμα ότι δεν επιτρέψει να υπονομευθεί η διαδικασία και να συνεχίζεται η παραβίαση του Συντάγματος.
«Δεν έμεινε τίποτα όρθιο από τον νόμο Παππά. Ξηλώνετε και δεν μετανιώνετε», αντέτεινε η εισηγήτρια της ΝΔ Άννα Μισέλ-Ασημακοπούλου και προσέθεσε: «Πρέπει να ξέρουμε από πού προέρχονται τα χρήματα για να αποφύγουμε φαινόμενα λαγών και βοσκοτοπίων, όπως στη προηγούμενη διαγωνιστική διαδικασία».
«Οφείλουμε όλοι να υπακούμε στο ΕΣΡ. Διαβάστε το νόμο για το πόθεν έσχες», σχολίασε παρεμβαίνοντας η προεδρεύουσα του Σώματος της Ολομέλειας Τασία Χριστοδουλοπούλου προκαλώντας την αντίδραση του βουλευτή του Ποταμιού Γιώργου Αμυρά που τόνισε ότι δεν πρέπει να τοποθετούνται μέλη της κυβέρνησης που προεδρεύουν της διαδικασίας.
Την αντίδραση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής προκάλεσαν οι αιχμές του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος είπε ότι η προηγούμενη αδειοδότηση των καναλιών κατέληξε στο ποσό των 250 εκατ. ευρώ «γιατί υπήρχε ΣΥΡΙΖΑ bank και ένας λαγός που ανέβαζε το ποσό».
Μίλησε ακόμα για «μέθοδο αλαλούμ νομοθέτησης» και «πολιτικές κυβιστήσεις» της κυβέρνησης, εκτιμώντας ότι δεν είναι η τελευταία φάση αυτή πριν τον διαγωνισμό αλλά θα έρθουν και άλλες αλλαγές.
«Το ότι για πρώτη φορά δημιουργήθηκαν πολύ σοβαρές και μεγάλες οικονομικές απολαβές από το τίμημα των αδειών, τα γράφουν στις αγωγές τους και το ομολογούν οι ίδιοι οι καναλάρχες. Οι πλειοδότες του διαγωνισμού ήταν οι κκ Μαρινάκης και Κυριακού και κανένας λαγός δεν υπήρχε» αντέτεινε ο κ. Παππάς.
«Να τους καλέσω να διαβάσουν την επιστολή που έστειλε το ΕΣΡ, ώστε να αντιληφθούν ότι είμαστε με τη ρυθμιστική αρχή που ομόφωνα κατέληξε σε αποφάσεις, να τις στηρίξουν και να μην κλείνουν το μάτι σε όσα συμφέροντα θέλουν τζάμπα για μια ακόμα φορά τις άδειες» πρόσθεσε.
«Η στάση μας είναι υπεύθυνη και δεν θα απολογηθούμε εμείς σε εσάς. Σήμερα για άλλη μια φορά παραδεχτήκατε πόσο εσφαλμένα κινηθήκατε. Αν το ΣτΕ δεν είχε απορρίψει το νόμο σας όλα αυτά που υποστηρίζετε σήμερα δεν θα ήταν αντικείμενο συζήτησης» αντέτεινε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
«Στον προηγούμενο νόμο, δεν ήταν υπεύθυνο για την αδειοδότηση το ΕΣΡ και εσείς είχατε επιτεθεί στο ΣτΕ. Σήμερα έρχεστε με μια τροπολογία στο πόδι, και εμείς σας λέμε “δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη γιατί φέρνετε αλλαγές συνεχώς”. Την υπεύθυνη στάση μας να μην την παρερμηνεύετε γιατί αυτή ήταν η αφορμή για τη συγκρότηση του ΕΣΡ» πρόσθεσε ο κ. Θεοχαρόπουλος.
Ο εισηγητής της Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος υποστήριξε ότι «με τη νέα τροπολογία για τις αδειοδοτήσεις των καναλιών συνεχίζεται το ράβε ξήλωνε του νόμου Παππά». «Δεν φέρνετε ένα προληπτικό έλεγχο “πόθεν έσχες” των ενδιαφερομένων. Νέα βοσκοτόπια εμείς δεν θα δεχθούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος υποστήριξε ότι η τροπολογία έχει στόχο τον έλεγχο των ΜΜΕ και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να διαμορφώσει ένα πιο φιλικό για αυτήν περιβάλλον.
Ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς υποστήριξε ότι στην προηγούμενη προσπάθειά της η κυβέρνηση δεν έλαβε υπ’ όψιν της το ΕΣΡ προσθέτοντας ότι «μπήκε ο γάιδαρος μπροστά από το κάρο». Παράλληλα τόνισε την ανάγκη ο έλεγχος του πόθεν έσχες να είναι προληπτικός και πριν αρχίσει η διαδικασία.
«Η ψήφος θα είναι θετική. Η τροπολογία στην ουσία απογυμνώνει την προηγούμενη προσπάθεια και την ξαναβάζει σε νέα βάση» ανέφερε ο κ. Αμυράς.
Ο κ. Παππάς εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τα αποτελέσματα θα είναι πολύ καλά, ενώ διευκρίνισε ότι δικαίωμα συμμετοχής στη διαγωνιστική διαδικασία έχουν οι εταιρίες με έδρα την ΕΕ και τον ευρωπαϊκό χώρο. «Είναι σαφές το χρονικό όριο λειτουργίας των καναλιών, αλλά και η φυσιογνωμία τους», τόνισε και σημείωσε ότι «δεν θα υπάρξουν πλέον κανάλια που κοιμήθηκαν με τοπική άδεια που ξύπνησαν με πανελλαδική άδεια».
Έδωσε τα εύσημα στα μέλη του ΕΣΡ, που χωρίς μισόλογα και περιστροφές -όπως είπε, έκαναν βήματα μπροστά και ομόφωνα έβγαλαν τις αποφάσεις, διαμορφώνοντας έτσι όρους συναίνεσης.
Στην τροπολογία προβλέπεται μεταξύ άλλων η κατάργηση της κατηγορίας «ενημερωτικού προγράμματος θεματικού περιεχομένου» και οι άδειες θα είναι μόνο γενικού περιεχομένου, ενώ επανακαθορίζεται η νομική μορφή και η έδρα των εταιρειών που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία και καθιερώνεται υποχρέωση του ΕΣΡ για επαναπροκήρυξη άδειας σε περίπτωση που απονεμηθούν λιγότερες από επτά άδειες.
Πηγή: ΑΜΠΕ