Skip to main content

Το χρέος στο επίκεντρο της επίσκεψης της Ζ. Κωνσταντοπούλου στη Νέα Υόρκη

Για «εκβιαστική» στάση των δανειστών προς την Ελλάδα, «κατάλυση της Δημοκρατίας» και «παραβίαση Κοινοβουλευτικής λειτουργίας» έκανε λόγο η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής της στη Νέα Υόρκη, όπου συμμετείχε στην 4η Παγκόσμια Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων, ενώ έθεσε το θέμα το ελληνικού δημοσίου χρέους.

Η 4η Παγκόσμια Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων συγκαλείται στο πλαίσιο της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (IPU), σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Οι εργασίες της Διάσκεψης πραγματοποιήθηκαν στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών το τριήμερο 31 Αυγούστου – 2 Σεπτεμβρίου 2015. 

Μιλώντας από το βήμα της Διάσκεψης, η κ. Κωνσταντοπούλου κάλεσε τους ομολόγους της να επιδείξουν αλληλεγγύη προς τον ελληνικό λαό και την Ελλάδα, στην οποία, όπως είπε, σήμερα το δημοκρατικό πολίτευμα παραβιάζεται κατάφωρα. 

«Η Ελλάδα και ο λαός της, θυματοποιήθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια από πολιτικές που είχαν δήθεν στόχο να προσφέρουν μια βιώσιμη λύση για την υπερχρέωση της χώρας και διέξοδο από την οικονομική κρίση», είπε η κ. Κωνσταντοπούλου, υπογραμμίζοντας ότι «οι πολιτικές αυτές κατέληξαν σε κατάφωρες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κοινωνικών δικαιωμάτων, θεμελιωδών ελευθεριών και καθεαυτού του κράτους δικαίου».

«Αυτά που παρουσιάστηκαν ως δανειακές συμβάσεις “διάσωσης” είχαν ως αποτέλεσμα τη δυστυχία, την εκτίναξη της ανεργίας σε ποσοστό ρεκόρ (72% στις νέες γυναίκες και 60% στους νέους άνδρες), οδήγησαν στη μετανάστευση εκατοντάδων χιλιάδων νέων ανθρώπων, σε έκρηξη των αυτοκτονιών, στην περιθωριοποίηση των νέων, των ηλικιωμένων, των αδυνάμων, των φτωχών, των μεταναστών, των προσφύγων, με τα μισά παιδιά της χώρας ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, σε συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης, που τεκμηριώνεται στις εκθέσεις και τις δημόσιες δηλώσεις των Ανεξάρτητων Εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τις συνέπειες του δημοσίου χρέους στα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και σε μια σειρά δικαστικών αποφάσεων και πορισμάτων», ανέφερε η πρόεδρος της Βουλής. 

Στην ομιλία της, η κ. Κωνσταντοπούλου έκανε αναφορά στο Προκαταρκτικό Πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, σύμφωνα με το οποίο, όπως σημείωσε, το ελληνικό χρέος είναι παράνομο, αθέμιτο, επονείδιστο, απεχθές και μη βιώσιμο.

«Το πόρισμα κατέληξε επίσης ότι οι πιστωτές ενεργούσαν κακόπιστα, διότι γνώριζαν ότι επιβάρυναν τη χώρα με ένα χρέος που δεν είναι βιώσιμο, με στόχο τη διάσωση των γερμανικών, των γαλλικών καθώς και των ελληνικών ιδιωτικών τραπεζών», τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής, προσθέτοντας ότι οι δανειστές αγνόησαν τόσο τη λαϊκή εντολή του ελληνικού λαού της 25 Ιανουαρίου 2015 για κατάργηση των «κοινωνιοκτόνων μέτρων λιτότητας», όσο και το 62% του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015.

Αναφερόμενη στα όσα συνέβησαν μετά το ελληνικό δημοψήφισμα, υπογράμμισε ότι αποτελούν «εφιάλτη και ντροπή για κάθε δημοκρατική συνείδηση». «Το Ελληνικό Κοινοβούλιο νομοθέτησε τρεις φορές υπό καθεστώς εκβιασμού και εξαναγκασμού», είπε η κ. Κωνσταντοπούλου, υπογραμμίζοντας πως «όταν μία μεγάλη μερίδα βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, συμπεριλαμβανομένης της Προέδρου της Βουλής αρνήθηκαν να ψηφίσουν τέτοια νομοθετήματα, η Βουλή διαλύθηκε απροειδοποίητα προκειμένου να εξασφαλιστεί μία πιο “σταθερή πλειοψηφία” που θα εφαρμόσει τα μέτρα που ο λαός καταψήφισε». 

Η κ. Κωνσταντοπούλου επεσήμανε πως το δημόσιο χρέος χρησιμοποιείται σε βάρος του Ελληνικού λαού, τραυματίζοντας τη Δημοκρατία. «Η Δημοκρατία αποτελεί υπέρτατη αξία και τα Κοινοβούλια δεν μπορεί να υποβαθμίζονται σε απλές σφραγίδες που επικυρώνουν νόμους τους οποίους έχουν απορρίψει οι λαοί, νόμους οι οποίοι καταστρέφουν την κοινωνία και τις επόμενες γενιές». 

Στο περιθώριο της Διάσκεψης, η κ. Κωνσταντοπούλου πραγματοποίησε επαφές με αντιπροσωπείες άλλων χωρών. Η κ. Κωνσταντοπούλου παρέδωσε το Πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους στις αντιπροσωπείες άλλων χωρών και στην Ειδική Επιτροπή του ΟΗΕ για το Δημόσιο Χρέος.

Πηγή: ΑΜΠΕ