Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης: Να δώσουμε απάντηση σε όσους βλέπουν τις ευρωεκλογές ως ευκαιρία αποσταθεροποίησης

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)

Πυρά στα κόμματα της αντιπολίτευσης: «Από τη μία ο δήθεν πατριωτισμός των πολεμοχαρών 'τουρκοφάγων' - Από την άλλη ο άμορφος λαϊκισμός»

Κάλεσμα συσπείρωσης ώστε η Ν.Δ. να πετύχει μία ακόμη «μεγάλη εκλογική νίκη» αηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε πολίτες στα Βριλήσσια.

«Η παράταξη συσπειρώνεται και εμείς θα είμαστε οι μεγάλοι νικητές της εκλογικής μάχης»

«Είναι πράγματι πολύ εντυπωσιακή και σήμερα η παρουσία σας εδώ. Μόλις επέστρεψα από μία πολύ όμορφη, πολύ δημιουργική περιοδεία στην Κεντρική Μακεδονία και σας διαβεβαιώνω ότι το κλίμα είναι ενθουσιώδες, η παράταξη συσπειρώνεται και εμείς θα είμαστε οι μεγάλοι νικητές της εκλογικής μάχης της 9ης Ιουνίου» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ξορκίζοντας την χαλαρή ψήφο ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία των ευρωεκλογών τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε εθνικό επίπεδο, τονίζοντας πως η Ν.Δ. είναι το μόνο κόμμα το οποίο κατά τη διάρκεια αυτής της προεκλογικής εκστρατείας μιλάει για τη σημασία μιας ισχυρής Ελλάδας σε μια ισχυρή Ευρώπη. «Ίσως υπάρχει μία ιστορική εξήγηση γι’ αυτό. Διότι η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πήγε κόντρα στην κοινή γνώμη και στον λαϊκισμό της εποχής, ο οποίος εκφραζόταν με το σύνθημα -το θυμόμαστε εμείς οι παλαιότεροι- ‘ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο’. Έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη και από τότε το αποτύπωμα της Ευρώπης στην ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία είναι κάτι παραπάνω από θετικό. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Νέα Δημοκρατία ήταν η παράταξη η οποία έβαλε το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό και κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη το καλοκαίρι του 2015, όταν είχαμε φτάσει στην κυριολεξία στο χείλος του γκρεμού. Πληρώσαμε και πολιτικό τίμημα γι’ αυτή μας την επιλογή» είπε μεταξύ άλλων.

Κάνοντας αναφορά στα εθνικά θέματα και την προστασία των συνόρων παρατήρησε πως «τα τελευταία πέντε χρόνια έχει συντελεστεί στην Ευρώπη μία πολύ μεγάλη αλλαγή ως αποτέλεσμα και μεγάλης πίεσης που άσκησε η Ελλάδα. Η φύλαξη των εξωτερική συνόρων της Ευρώπης, το τι γίνεται στα σύνορά μας, έχει αποκτήσει πια καίρια σημασία στην ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική. Πρωταγωνιστήσαμε ως Ελλάδα ώστε να χαρακτηριστούν επιτέλους στην πράξη και όχι στα λόγια τα σύνορα της Ελλάδας σύνορα της Ευρώπης. Εμείς φέραμε την Πρόεδρο της Επιτροπής, τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου όταν είχαμε την κρίση στον Έβρο. Και βέβαια, είναι και το κύρος της Ελλάδας στην Ευρώπη, το οποίο μας επιτρέπει να ασκούμε και μία πολιτική εθνικής αυτοπεποίθησης και στα Βαλκάνια» πρόσθεσε.

Μήνυμα στα Σκόπια: «Κλειστός ο ευρωπαϊκός δρόμος αν δεν συμμορφωθούν»

«Εμείς στηρίξαμε πάντα τον ευρωπαϊκό δρόμο των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Όμως, για να συνεχιστεί η πορεία τους σε αυτόν τον δρόμο, θα πρέπει να γνωρίζουν, οι βόρειοι γείτονές μας πρωτίστως, ότι θα συμμορφωθούν απόλυτα με αυτά τα οποία έχουν συμφωνήσει» τόνισε, στέλνοντας εκ νέου μήνυμα προς τα Σκόπια. «Αν δεν το κάνουν, ο ευρωπαϊκός τους δρόμος -δυστυχώς γι’ αυτούς και για τους πολίτες τους- θα παραμείνει κλειστός» επανέλαβε.

Επιστολή στην Κομισιόν για τη διαφορετική τιμολόγηση από τις πολυεθνικές

Εστιάζοντας στο θέμα της ακρίβειας ο κ. Μητσοτάκης γνωστοποίησε πως σήμερα απέστειλε στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την επιστολή, με την οποία της ζητεί «να διερευνήσει και να παρέμβει για ένα πρόβλημα το οποίο βλέπουμε πια να εντείνεται, που δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι πολυεθνικές εταιρείες χρησιμοποιούν τη μεγάλη τους ισχύ για να τιμολογούν, να χρεώνουν μάλλον, σε διαφορετικές τιμές τα ίδια προϊόντα εντός της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς. «Αυτό πρέπει να σταματήσει και πρέπει να σταματήσει με ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, γιατί μόνο έτσι μπορεί να αντιμετωπιστεί ο πυρήνας αυτού του προβλήματος» υπογράμμισε.

«Η Νέα Δημοκρατία να παραμείνει το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη»

Είπε ακόμη πως «είναι πολύ σημαντικό η Νέα Δημοκρατία να παραμείνει το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη, εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που είναι η ευρωπαϊκή πολιτική μας οικογένεια. Και θα το πετύχουμε. Θα το πετύχουμε αυτό και στις ευρωπαϊκές εκλογές, όπως το πετύχαμε στις διπλές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου. Όμως, ας μην κοροϊδευόμαστε, οι ευρωεκλογές έχουν και ένα εθνικό πρόσημο. Έχουν ένα εθνικό πρόσημο επειδή είναι μία εθνική κάλπη από την οποία οπωσδήποτε θα βγουν και πολιτικά συμπεράσματα όσον αφορά τους εσωτερικούς πολιτικούς συσχετισμούς. Δεν ήμασταν εμείς, φίλες και φίλοι, αυτοί που μετατρέψαμε τις ευρωεκλογές σε ένα δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης» συνέχισε εξαπολύοντας βολές κατά της αντιπολίτευσης.

Η απάντηση στον Ν. Ανδρουλάκη

Απαντώντας στην κριτική που του ασκεί ο Νίκος Ανδρουλάκης ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Άκουγα καθώς ερχόμουν τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να λέει το εξής: ‘οι μόνοι’, λέει, ‘που μπορούμε να ανοίξουμε την πόρτα εξόδου στο Μαξίμου για τον Μητσοτάκη είναι το ΠΑΣΟΚ’. Μα ας του θυμίσουμε ότι εγώ μπήκα στο Μέγαρο Μαξίμου με την ψήφο των Ελλήνων και το 41% δεν είναι ποσοστό αλαζονείας, είναι ποσοστό το οποίο εσείς δώσατε στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, για να μπορέσουμε να κυβερνήσουμε για μια τετραετία. Άρα, ελάτε να δώσουμε, λοιπόν, μια απάντηση σε όλους αυτούς οι οποίοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν τις ευρωεκλογές ως μια ευκαιρία πολιτικής αποσταθεροποίησης».

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι «δεν θα αλλάξουν οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί μετά τις ευρωεκλογές». «Όμως είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να επιβεβαιώσουμε αυτή την ισχυρή πολιτική νομιμοποίηση την οποία έχουμε από τις εθνικές εκλογές και σε μία εθνική κάλπη. Και είμαι σίγουρος ότι αυτό θα το πετύχουμε, διότι οι πολίτες μάς αναγνωρίζουν ότι έχουμε πετύχει και σημαντικά πράγματα αυτούς τους εννέα μήνες που είμαστε κυβέρνηση» πρόσθεσε.

«Από τη μία ο δήθεν πατριωτισμός των πολεμοχαρών ‘τουρκοφάγων’ – Από την άλλη ο άμορφος λαϊκισμός»

Παρατήρησε επιπλέον πως «για ακόμα μία φορά αποδεικνύεται ότι ουσιαστική εναλλακτική πολιτική πρόταση δεν υπάρχει», ασκώντας κριτική τόσο στα κόμματα που βρίσκονται δεξιά, όσο και αριστερά της Ν.Δ.: «Από τη μία, από τα δεξιά μας, έχουμε έναν φθηνό, θα έλεγα, και απίστευτα λαϊκίστικο δήθεν πατριωτισμό διάφορων πολεμοχαρών ‘τουρκοφάγων’, οι οποίοι πιστεύουν ότι η εξωτερική πολιτική γίνεται μόνο με φωνές και με λάβαρα, όταν η δική μας πολιτική είναι αυτή που ενίσχυσε τη θέση της χώρας, επένδυσε στις Ένοπλες Δυνάμεις, στήριξε την οικονομία και τελικά κατέστησε την Ελλάδα πιο ισχυρή, έχτισε συμμαχίες. Από την άλλη πλευρά έχουμε έναν άμορφο λαϊκισμό, που συνδυάζει το lifestyle με απίστευτα πρόχειρες και ακοστολόγητες προτάσεις, που αν εφαρμόζονταν θα μας ξαναγυρνούσαν στις πιο σκληρές εποχές των μνημονίων».

Στρέφοντας τα βέλη του στην Κουμουνδούρου, ο πρωθυπουργός συνέχισε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε κάτι ενδιαφέρον και μας έδωσε και μία ευκαιρία ενδεχομένως, διότι κατέθεσε πρόταση νόμου στη Βουλή με διάφορες πολύ ευνοϊκές φορολογικές διατάξεις. Αυτό που ενδεχομένως δεν γνώριζαν, είναι ότι όταν κατατίθεται μία διάταξη στη Βουλή, χρειάζεται η άποψη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προκειμένου να εισαχθεί προς συζήτηση στη Βουλή. Θα έρθει, λοιπόν, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τώρα και θα κοστολογήσει επίσημα την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, για να δούμε πόσο στοιχίζουν όλα αυτά τα ωραία τα οποία μας τάζουν. Και αν δεν μας πουν από πού θα τα βρουν, να μας πουν ποια επιδόματα θέλουν να κόψουν, ποιους φόρους θέλουν να αυξήσουν. Ή αν δε θέλουν να κάνουν τίποτα από τα δύο, να ομολογήσουν ότι η πρότασή τους αυτόματα θα οδηγούσε την Ελλάδα στη χρεοκοπία. Γιατί τα λέω αυτά; Υπάρχει ένα ευρύτερο πολιτικό μήνυμα το οποίο πρέπει να βγει από αυτές τις ευρωεκλογές. Ξέρετε, με τον λαϊκισμό των ‘λεφτόδεντρων’ δεν έχουμε τελειώσει ακόμα. Η χώρα τον έχει πληρώσει πάρα πολύ ακριβά και δεν πρέπει να δώσουμε ευκαιρία σε κάποιους να πιστεύουν και πάλι, πάνω στην όποια δυσαρέσκεια μπορεί να υπάρχει -οι καιροί είναι δύσκολοι, δεν το κρύψαμε ποτέ-, ότι υπάρχουν μαγικές λύσεις. Το δοκιμάσαμε, το είδαμε και το 2012 στις πλατείες της οργής, το είδαμε και το 2015, και παραλίγο να χρεοκοπήσουμε οριστικά. Δεν θα ξαναζήσουμε ποτέ αυτές τις εποχές. Αυτό το εγγυόμαστε ως κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, κυβέρνηση της σταθερότητας και της δημοσιονομικής σοβαρότητας» υπογράμμισε για να καταλήξει: «Για όλους, λοιπόν, αυτούς τους λόγους πρέπει να πάμε να ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές, πρέπει να συσπειρωθούμε, πρέπει να πολεμήσουμε την όποια χαλαρότητα και να πετύχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή στην κάλπη».

naftemporiki.gr