Skip to main content

Τέμπη: Πρόταση δυσπιστίας μετά τη διπλή ρωγμή στο αφήγημα «για όλα φταίει ο σταθμάρχης»

Φωτ. Κ. ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Η κοινή γνώμη εκφράζει πλέον εδραία πεποίθηση ότι η Βουλή και η δικαιοσύνη δεν έκαναν όσα όφειλαν για να ρίξουν φως στην υπόθεση

Πρόταση δυσπιστίας μετά τις νέες καταγγελίες περί απόπειρας συγκάλυψης του δυστυχήματος των Τεμπών αναμένεται να κατατεθεί αύριο, Τρίτη, στη Βουλή την ώρα που στα μάτια της κοινής γνώμης αλλά ακόμη και των ίδιων των ψηφοφόρων και βουλευτών της ΝΔ κλονίζεται το κυβερνητικό αφήγημα περί απουσίας ενδείξεων για ευθύνες πολιτικών προσώπων.

Περισσότερο από ένα χρόνο μετά το δυστύχημα στα Τέμπη και στον απόηχο των αποκαλύψεων και των καταγγελιών για το «μπάζωμα» του τόπου της τραγωδίας αλλά και για τη διαρροή χαλκευμένου υλικού στα ΜΜΕ, η κοινή γνώμη εκφράζει πλέον εδραία πεποίθηση ότι η Βουλή και η δικαιοσύνη δεν έκαναν όσα όφειλαν για να ρίξουν φως στην υπόθεση.

Επιπλέον, το ένα μετά το άλλο τα γαλάζια στελέχη αρχίζουν να διαχωρίζουν τη θέση τους από τον κυβερνητικό ισχυρισμό ότι δεν προκύπτει καμία ένδειξη περί ευθύνης πολιτικών προσώπων.

Ανάβει φωτιές η μονταζιέρα για τα Τέμπη: Η πρόταση δυσπιστίας, το αίτημα για κάλπες και η στάση της κυβέρνησης

Το 88% πιστεύει ότι δεν υπάρχει πρόοδος στις έρευνες

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Metron Analysis, το 88% των Ελλήνων και των Ελληνίδων πιστεύει ότι δεν υπάρχει πρόοδος στις έρευνες της δικαιοσύνης και της Εξεταστικής Επιτροπής.

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι την ίδια άποψη έχουν ακόμη και οι ψηφοφόροι της ΝΔ η οποία στήριξε το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής που δεν κατόρθωσε να ανακαλύψει ούτε καν ενδείξεις για ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων.

Ειδικότερα, το 88% των Κεντρώων ψηφοφόρων, το 75% των Κεντροδεξιών και το 82% των Δεξιών συμμερίζονται την άποψη ότι το δικαστικό και το πολιτικό σύστημα δεν έχουν κινηθεί αποτελεσματικά για να αποδοθούν ευθύνες.

Το 77% βλέπει απόπειρα συγκάλυψης

Εξαιρετικά αρνητική εικόνα για την κυβέρνηση και το δικαστικό σύστημα προκύπτει, όμως, και από έρευνα της ALCO βάσει της οποίας το 77% των πολιτών πιστεύει ότι εκτυλίσσεται προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών για την τραγωδία.

Αντίθετα, μόνο το 11% θεωρεί ότι δεν υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης, κάτι που αποδεικνύει ότι ούτε οι ψηφοφόροι της ΝΔ συμμερίζονται τον ισχυρισμό του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής, Δημήτρη Μαρκόπουλου, ότι πέφτει φως στην υπόθεση.

Το 83% δεν είναι ικανοποιημένο από τους κυβερνητικούς χειρισμούς

Αντίστοιχη εικόνα προκύπτει και από την τελευταία έρευνα της Opinion Poll σύμφωνα με την οποία το 83,2% δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες.

Ειδικότερα το 70,3% δηλώνει καθόλου ικανοποιημένο και το 12,9% λίγο ικανοποιημένο, ενώ αντίθετα αρκετά ικανοποιημένο δηλώνει το 9,7% και πολύ ικανοποιημένο μόλις το 4,9%.

Κτιστάκης, Σταμάτης, Φόρτωμας παίρνουν αποστάσεις από Καραμανλή

Την ίδια ώρα όλο πληθαίνουν τα γαλάζια πρόσωπα που αμφισβητούν το αφήγημα «για όλα φταίει ο σταθμάρχης».

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις αποτελούν ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, Γιώργος Σταμάτης ο οποίος δήλωσε ότι αν ήταν ο  Κώστας Αχ. Καραμανλής θα είχε «αυτοκτονήσει» καθώς και οι Λευτέρης Κτιστάκης και Φίλιππος Φόρτωμας οι οποίοι τόνισαν ότι αν ήταν στη θέση του πρώην υπουργού Μεταφορών και Υποδομών της ΝΔ θα είχαν παραιτηθεί από την προστασία της βουλευτικής ασυλίας.

Σαφείς αποστάσεις πήρε και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, ο οποίος ανέφερε ότι στη θέση του κ. Καραμανλή δεν θα είχε θέσει εκ νέου υποψηφιότητα