Skip to main content

Δημοσκοπήσεις: Τα ηχηρά μηνύματα των ψηφοφόρων και πώς τα διαβάζει η κυβέρνηση

Μια σειρά στοιχείων που καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις χτυπούν …καμπανάκι στο στρατόπεδο της Ν.Δ

Με προσοχή διαβάζουν στην κυβέρνηση τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων,  με τους πολίτες να στέλνουν… μηνύματα στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές. Στο γαλάζιο στρατόπεδο υπάρχει προβληματισμός για το ενδεχόμενο να υπάρξει ψήφος διαμαρτυρίας στην αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου, ενώ δεν περνά απαρατήρητο πως κόμματα που κινούνται δεξιά της Ν.Δ αυξάνουν τα ποσοστά τους.

Βέβαια η μεγάλη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από το δεύτερο κόμμα – που και στις δύο μετρήσεις που δόθηκαν τις τελευταίες ημέρες στη δημοσιότητα  είναι ο ΣΥΡΙΖΑ –  παραμένει. Ωστόσο στο κυβερνών κόμμα δεν υπάρχει εφησυχασμός και αναγνωρίζεται πως χρειάζεται να ενταθεί η προσπάθεια για να αποφευχθούν διαρροές.

Μάλιστα μια σειρά στοιχείων που καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις χτυπούν …καμπανάκι στο στρατόπεδο της Ν.Δ:

  • Οι πολίτες δείχνουν στη συντριπτική πλειοψηφία πως περιμένουν να γίνουν περισσότερα για να φωτιστούν όλες οι πτυχές του πολύνεκρου δυστυχήματος  στα Τέμπη. Σύμφωνα με την Opinion Poll το 70.3% δηλώνει πως δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο από τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την διαλεύκανση της τραγωδίας και το 12.9 % δηλώνει  λίγο ικανοποιημένο.
  • Την ίδια στιγμή σύμφωνα με την Metron Analysis στο ερώτημα αν το δικαστικό και το πολιτικό σύστημα έχουν κινηθεί αποτελεσματικά για να αποδοθούν ευθύνες για το δυστύχημα στα Τέμπη σε ποσοστό 88% οι ερωτηθέντες απαντούν πως «όχι δεν έχει γίνει πρόοδος». Μάλιστα να σημειωθεί πως το 82 % αυτών που αυτοτοποθετούνται στη δεξιά και το 75%  όσων  δηλώνουν κεντροδεξιοί επίσης απαντούν ότι δεν έχει γίνει πρόοδος.
  • Περισσότεροι από οκτώ στους δέκα ερωτηθέντες  λένε πως είναι καθόλου ή λίγο ικανοποιημένοι από τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας σύμφωνα με την Opinion Poll. Υπενθυμίζεται εδώ πως σε όλες τις δημοσκοπήσεις η πορεία των τιμών αποτελεί το βασικό πρόβλημα των νοικοκυριών.
  • Μια διαφορετική εικόνα καταγράφεται σε δημοσκόπηση της Metron Analysis για τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Παρά το ό, τι στις προηγούμενες μετρήσεις η πλειοψηφία της κοινής γνώμης εμφανιζόταν θετική στη συγκεκριμένη ρύθμιση στη νέα έρευνα φαίνεται μια αλλαγή του κλίματος καθώς  το 53% εμφανίζεται αντίθετο στη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, με αρνητικές να είναι κυρίως οι νεότερες ηλικίες

Ποια …μηνύματα ετοιμάζονται να στείλουν οι ψηφοφόροι

Ιδιαίτερο  ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως σύμφωνα με την Opinion Poll το 49% δηλώνει πως είναι πολύ ή αρκετό πιθανό να ψηφίσει στις ευρωεκλογές άλλο κόμμα. Αυτό που αναμένεται να επηρεάσει το τι θα ψηφίσουν οι πολίτες στις ευρωεκλογές του Ιουνίου είναι η εσωτερική επικαιρότητα (36,9%), οι πολιτικές θέσεις των κομμάτων (28,2%), τα ευρωπαϊκά θέματα (16,9%) και στην τέταρτη θέση είναι το  ψηφοδέλτιο (7.5 %)

Ενδιαφέρον έχουν και οι απαντήσεις για το … μήνυμα που σκέφτονται να στείλουν οι πολίτες με την ψήφο τους. Ειδικότερα το 25,2 % απαντά πως θα ψηφίσει για να στηρίξει  το κόμμα του, το 19,4 %  για να αποδοκιμάσει  την κυβέρνηση, το 8.9 % για να στηρίξει  την κυβέρνηση, το 38,5 % για να προειδοποιήσει και την κυβέρνηση και το κόμμα  του και το 7,9 % είναι στο «δεν ξέρω – δεν απαντώ»

Οι αναφορές Μητσοτάκη στις δημοσκοπήσεις

Απαντώντας σε ερώτηση για τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η κυβέρνηση εφαρμόζει «ένα τολμηρό πρόγραμμα σημαντικών μεταρρυθμίσεων και αλλαγών στην ελληνική κοινωνία». Προσέθεσε δε «καταλαβαίνω απόλυτα γιατί αυτές οι μεγάλες αλλαγές μπορεί να προκαλούν και συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις και ενίοτε μια προσωρινή φθορά. Αυτά είναι πράγματα τα οποία είναι αναμενόμενα αλλά ουδέποτε ήμουν θιασώτης της ακινησίας». Μάλιστα σημείωσε πως οι κυβερνήσεις πρέπει να δρουν και ενίοτε να αναλαμβάνουν και το πρόσκαιρο κόστος από τις πολιτικές τους επιλογές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως η κυβέρνηση ουδέποτε επαναπαύτηκε στη μεγάλη δημοσκοπική της υπεροχή για να προσθέσει παράλληλα πως ουδέποτε θα επικαλεστεί ενόψει των ευρωεκλογών τη μεγάλη εκλογική νίκη την οποία πέτυχε στις διπλές εκλογές του 2023. Ουσιαστικά το μήνυμα  που εκπέμπεται από το γαλάζιο στρατόπεδο είναι πως «η κάλπη είναι άδεια»  και είναι σημαντικό να υπάρξει ισχυρή  προσέλευση καθώς το πολιτικό μήνυμα το οποίο θα βγει από την ευρωκάλπη είναι σημαντικό.

Το συνέδριο στο Ζάππειο

Στη Νέα Δημοκρατία ετοιμάζονται πυρετωδώς για το συνέδριο του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί από τις 5 έως τις 7 Απριλίου στο Ζάππειο, ενώ με εντατικούς ρυθμούς προχωρά η κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου.

Μάλιστα χθες δόθηκαν στη δημοσιότητα τα πρώτα 28 ονόματα και μέχρι τις αρχές Απριλίου θα έχει ολοκληρωθεί η συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου  Στην τελική ευθεία προς τις κάλπες του Ιουνίου  θα πυκνώσουν οι περιοδείες του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την διάρκεια των οποίων αναμένεται να εστιάσει στα κυβερνητικά πεπραγμένα αλλά παράλληλα να ξεδιπλώσει και το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη μέρα.