Skip to main content

Ανάβει φωτιές η μονταζιέρα για τα Τέμπη: Η πρόταση δυσπιστίας, το αίτημα για κάλπες και η στάση της κυβέρνησης

(EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

Εκρηκτική η αντιπαράθεση με φόντο αποκαλύψεις για το μοντάζ σε ηχητικά ντοκουμέντα της μοιραίας νύχτας στα Τέμπη

Η τραγωδία στα Τέμπη και οι καταγγελίες για προσπάθεια συγκάλυψης εγκληματικών ενεργειών και παραλείψεων κυριαρχούν στην πολιτική αντιπαράθεση, στον απόηχο του πορίσματος της Εξεταστικής που περιόριζε τις ευθύνες στο λάθος του σταθμάρχη, πυροδοτώντας την αγανάκτηση επιζώντων και συγγενών των θυμάτων, αλλά και με τις έρευνες της Δικαιοσύνης να βρίσκονται σε εξέλιξη.

Την κορύφωση της αντιπαράθεσης πυροδότησε δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής, στο οποίο αναφέρεται ότι το ηχητικό απόσπασμα με τις συνομιλίες του σταθμάρχη, που είχε έρθει στο φως λίγα 24ωρα μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα ήταν ουσιαστικά προϊόν μοντάζ, δηλαδή συρραφή δύο συνομιλιών.

Το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, η οποία έχει τη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Νέας Αριστεράς και Πλεύσης Ελευθερίας.

Τα 2 ερωτήματα για το μοντάζ

Η εφημερίδα θέτει δύο ερωτήματα: Ποιος βρίσκεται πίσω από τη μονταζιέρα και ποιον άλλο σκοπό μπορεί να εξυπηρετεί η συρραφή δύο διαφορετικών συνομιλιών, πέρα από το να ενισχύσει το αφήγημα του ανθρώπινου λάθους; 

Άμεσες απαντήσεις σε αυτά τα δύο ερωτήματα, αλλά και ανάληψη των πολιτικών ευθυνών ζητεί και η αντιπολίτευση, με τον Νίκο Ανδρουλάκη του ΠΑΣΟΚ να πετάει πρώτος το γάντι  φέρνοντας στο τραπέζι μία πρόταση δυσπιστίας, που ζητεί από το δημοκρατικό τόξο της Βουλής να στηρίξει,  και τον Στέφανο Κασσελάκη του ΣΥΡΙΖΑ να καλεί τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Όπως όλα δείχνουν η πρωτοβουλία για πρόταση δυσπιστίας συγκεντρώνει τις απαραίτητες υπογραφές και θα κατατεθεί την Τρίτη. 

Θα πρέπει δε να σημειωθεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που έρχονται στο φως πληροφορίες για μοντάζ των συνομιλιών της μοιραίας νύχτας. Πριν από έναν χρόνο η ΕΡΤ είχε επίσης αποκαλύψει ότι οι φωνές στο ηχητικό ντοκουμέντο είναι στην πραγματικότητα 4 και όχι 3.

Νίκος Ανδρουλάκης: Αναλαμβάνω τη θεσμική πρωτοβουλία

«Οι σημερινές αποκαλύψεις αποδεικνύουν ότι το έγκλημα των Τεμπών είναι ένα διαρκές έγκλημα. Είναι εξοργιστικό ότι την ώρα που 57 άνθρωποι έχασαν με άδικο και τραγικό τρόπο τις ζωές τους, την ώρα που θρηνούσαν οι οικογένειες τους  και εκατομμύρια Έλληνες σκέπτονταν ότι στο μοιραίο τρένο θα μπορούσαν να είναι τα δικά τους παιδιά, κάποιοι είχαν την  προτεραιότητα να αφαιρέσουν συνομιλίες του επίμαχου σταθμάρχη, να τις χαλκεύσουν και να τις διοχετεύσουν σε φιλικά μέσα για να ενισχύσουν το αφήγημα περί ανθρώπινου λάθους. Κι όλα αυτά πριν τις παραλάβει η Αστυνομία και η Δικαιοσύνη» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.

«Απέναντι μας έχουμε μια αδίστακτη αγέλη εξουσίας, που καταπατά ανθρώπινα δικαιώματα και υπονομεύει το κράτος δικαίου. Γι’ αυτό υπάρχει μόνο ένας δρόμος: η πρόταση δυσπιστίας» σημειώνει και προσθέτει: «Αναλαμβάνω τη θεσμική πρωτοβουλία  και καλώ όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων» πρόσθεσε.

Το ΚΚΕ απάντησε ότι θα στηρίξει την πρόταση δυσπιστίας, εφόσον κατατεθεί, αλλά με το δικό του σκεπτικό. Θετικά ανταποκρίθηκε και η Νέα Αριστερά, τονίζοντας ότι θα στηρίξει την πρόταση δυσπιστίας , γιατί η κυβέρνηση αυτή πρέπει να φύγει.

O ΣΥΡΙΖΑ, αφού πρώτα ζήτησε εκλογές, διευκρίνισε στη συνέχεια ότι θα στηρίξει την πρόταση δυσπιστίας. «Αυτονόητο ότι θα υποστηρίξουμε πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή για το καλό της κοινωνίας και της χώρας», είπε η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Βούλα Κεχαγιά. 

Στέφανος Κασσελάκης: Παραίτηση πρωθυπουργού και κάλπες

«Καλώ τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί ήρεμα και με στοιχειώδη αξιοπρέπεια, όπως αρμόζει σε δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες και όχι σε μονάρχες, ώστε η χώρα να οδηγηθεί συντεταγμένα σε δημοκρατικές εκλογές», είπε από την πλευρά του ο Στέφανος Κασσελάκης.

Μάλιστα ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, στην περίπτωση που γίνουν εκλογές, ζητά «την παρουσία διεθνών παρατηρητών, διότι, όπως λέει, «ένας πρωθυπουργός που υπό την ηγεσία του μοντάρονται στοιχεία εγκλήματος, παρακολουθούνται πολιτικοί και στρατιωτικοί από ΕΥΠ – Predator και διοχετεύονται απόρρητα προσωπικά δεδομένα με σκοπό την εκλογική εργαλειοποίηση, δεν μπορεί να διενεργήσει αδιάβλητες εκλογές χωρίς αμφιβολία».

Η απάντηση από τον Παύλο Μαρινάκη

«Το σημερινό πρωτοσέλιδο του “Βήματος της Κυριακής” και η αυτόματη αποδοχή του από την αντιπολίτευση σχεδόν ταυτόχρονα με τη δημοσίευσή του δηλώνει πολλά. Η εξέλιξη αυτή, μάλιστα, γίνεται ακόμη πιο αποκαλυπτική με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, λίγο αργότερα, για την από κοινού πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης και κάνει λόγο για προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας.

«Οι μάσκες έπεσαν! Και τώρα γίνεται φανερό ότι αυτή η αντικυβερνητική εκστρατεία με αιχμή μία εθνική τραγωδία και όχημά της την κυνική εκμετάλλευση του πόνου, δεν ήταν παρά ένα μέρος της προσπάθειας να αποσταθεροποιηθεί η ίδια η χώρα. Εκστρατεία όπου συμμετέχουν, μάλιστα, οι πιο διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις.

Ο κ. Μαρινάκης σημειώνει πάντως ότι η Δικαιοσύνη έχει αυτούσιο το υλικό των διαλόγων πριν από το δυστύχημα για την έρευνά της. «Ουδείς αμφισβητεί ότι η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛΑΣ διαβίβασε στις ανακριτικές αρχές ακέραιο το σύνολο των ηχητικών καταγραφών του ΟΣΕ. Άρα, δεν τίθεται κανένα ζήτημα αλλοίωσης της δικαστικής έρευνας» υποστηρίζει.