Skip to main content

Το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ: Οι παλιοί, οι σίγουροι και ποιοι είναι στην αναμονή

ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME NEWS

Πληροφορίες ακόμη και για υποψηφιότητα Φρέντι Μπελέρη - Ποια ονόματα κλείδωσαν - Ποιοι απορρίφθηκαν και ποιοι μένουν στο τραπέζι των συζητήσεων

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρά η κατάρτιση του ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας για τις Ευρωεκλογές και αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις τελικές ανακοινώσεις. Τα επίσημα αποκαλυπτήρια θα γίνουν αμέσως μετά το συνέδριο του κόμματος σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το διάστημα από τις 10 έως τις 15 Απριλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες περισσότερα από 15 ονόματα έχουν ήδη κλειδώσει και μέσα στην εβδομάδα θα ανάψει το πράσινο φως και για κάποια νέα πρόσωπα, με τις συζητήσεις να είναι προχωρημένες.

Οι νυν Ευρωβουλευτές

Από τους νυν Ευρωβουλευτές θα ριχθούν το κυνήγι του σταυρού οι περισσότεροι, και ειδικότερα αναμένεται να είναι  υποψήφιοι οι Βαγγέλης Μειμαράκης, η Ελίζα Βόζεμπεργκ, ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης αλλά με βάση τις τελευταίες πληροφορίες και η Μαρία Σπυράκη.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου θα είναι η Άννα Μισελ Ασημακοπούλου μετά από τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας με την αποστολή mail σε απόδημους. Δεν φαίνεται να έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη για τον Θοδωρή Ζαγοράκη, για τον οποίο  δημοσιεύματα αναφέρουν πως θα μπορούσε να υπάρξει πρόταση από το ΠΑΣΟΚ.

Οι κλειδωμένες υποψηφιότητες

Κλειδωμένες θεωρούνται οι εξής υποψηφιότητες: Δημήτρης Τσιόδρας (είναι διευθυντής του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού), Βασίλης Κοντοζαμάνης (πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας και σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα υγείας),  Εύη Χριστοφιλοπούλου (στο παρελθόν είχε διατελέσει βουλευτής και υφυπουργός), Μιχάλης Αγγελόπουλος (πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΚΕΔΕ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος (πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου), Βούλα Πατουλίδου (αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης), Γιώργος Καλλιακμάνης (πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων νοτιοανατολικής Αττικής)  και Σωτήρης Σέρμπος (αναπληρωτής καθηγητής στο Δημοκρίτειο).

Επίσης πρόκειται να είναι υποψήφιοι ο Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας, ο δημοσιογράφος Γιώργος Aυτιάς, η Νόνη Δούνια (που στο παρελθόν είχε εκλεγεί βουλευτής), ο καθηγητής Ναπολέοντας Μαραβέγιας και η δημοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα.

Θεωρείται πιθανόν στο κυνήγι του σταυρού να ριχτούν ο πρώην βουλευτής Γιώργος Αμυράς, ο οδοντίατρος Μιλτιάδης Μητσιάς (που είναι γιος του γνωστού ερμηνευτή Μανώλη Μητσιά) και ο Σπύρος Καρανικόλας (είχε αποχωρήσει απο το ΠΑΣΟΚ το 2022 και στις τελευταίες εκλογές ήταν σε μη εκλόγιμη  θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ).

Παράλληλα αναζητούνται πρόσωπα από τη νέα γενιά του κόμματος και στα ονόματα που έχουν ακουστεί είναι η Πίστη Κρυσταλλίδου, που είναι γραμματέας Εθελοντισμού της ΝΔ και ο Βασίλης Σακελλάρης γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΟΝΝΕΔ.

Αναζητείται υποψήφιος με απήχηση στο δεξιό κοινό

Σε αναζήτηση ενός γνωστού προσώπου, που θα συσπειρώνει τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του κόμματος βρίσκονται στην Πειραιώς και εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια. Ωστόσο οι τελικές υποψηφιότητες δεν έχουν ακόμα κλειδώσει και το θέμα αυτό κυριαρχεί στις συσκέψεις που θα γίνονται στο γαλάζιο στρατόπεδο.

Το ενδεχόμενο μιας υποψηφιότητας του Φαήλου Κρανιδιώτη δεν προχώρησε και η συζήτηση έχει οριστικά κλείσει. Επίσης δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη στο ενδεχόμενο μιας υποψηφιότητας του Κωνσταντίνου Φλώρου ή του Αλκιβιάδη Στεφανή.

Να σημειωθεί πως τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν πληροφορίες πως θα μπορούσε να υπάρξει μια υποψηφιότητα του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη που παραμένει στις αλβανικές φυλακές.

Τέλος λαμβάνοντας υπόψη πως  οι περισσότερες διαρροές της ΝΔ προς τα δεξιά είναι στη Βόρεια Ελλάδα στο  τραπέζι έχουν πέσει και ονόματα βουλευτών (όπως ο Κώστας Γκιουλέκας). Με δεδομένο πως τα χρονικά περιθώρια στενεύουν οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν άμεσα.