Skip to main content

Γυναίκες στον ελληνικό «Στρατό των Πολιτών»: Οι θέσεις και οι αμοιβές τους

ΥΠΕΘΑ/ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Φωτογραφία: ΥΠΕΘΑ/ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Τις επόμενες εβδομάδες το σχέδιο για την εθελοντική συμμετοχή γυναικών στον στρατό

Εντός λίγων εβδομάδων –  και εκτός απροόπτου τέλη Μαρτίου έως μέσα Απριλίου –  θα παρουσιάσει η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων το σχέδιο για την συμμετοχή γυναικών εθελοντριών στο στρατό.

Γυναίκες υπηρετούν στον στρατό, σε όλα τα όπλα αλλά ως μόνιμοι.

Τώρα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο του εορτασμού της ημέρας της γυναίκας θέλει να δώσει την ευκαιρία σε γυναίκες να υπηρετούν εθελοντικά στον «Στρατό των πολιτών».

Ο «Στρατός των πολιτών» εντάσσεται στην πολιτική αναδιάρθρωσης του ελληνικού στρατού με βάση το Φινλανδικό μοντέλο.

Σύμφωνα με τις πρώτες σκέψεις στο υπουργείο Άμυνας οι γυναίκες – πολίτες που θα ενταχθούν στο στράτευμα, εθελοντικά θα είναι Δόκιμες Αξιωματικοί σε συγκεκριμένες ειδικότητες, αρχικά.

Το Άρθρο 8 του νόμου 705/1977 που αναφέρεται στη στράτευση των γυναικών

Τι προβλέπει το σχέδιο για τις ειδικότητες

Τούτο σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ειδικών σημάνει ότι θα αφορά θέσεις για έφεδρους αξιωματικούς σε τομείς όπως ιατρική και Νοσηλευτική ή Πληροφορική, Μηχανικούς, Νομικούς και ανάλογες ειδικότητες.

Οι ίδιες πηγές καθώς στο υπουργείο Άμυνας καρτούν ακόμη κλειστά χαρτιά εκτιμούν ότι ως Δόκιμου αξιωματικοί θα αμείβονται όπως οι έφεδροι αξιωματικοί οι οποίο έχουν θητεία 18 μηνών και αμείβονται με περίπου 800 ευρώ τον μήνα.

Εφόσον το μοντέλο πετύχει τότε θα επεκταθεί σταδιακά σε μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού αλλά και σε ειδικότητες πιο μάχιμες.

Για το πώς μπορούμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο να εκμεταλλευτούμε το ανθρώπινο κεφάλαιο της πατρίδας μας, όχι μόνο στο επίπεδο των στελεχών μας, αλλά και στο επίπεδο της εθελοντικής στράτευσης.

Ξεκινώντας από δόκιμες αξιωματικούς με συγκεκριμένες ειδικότητες, οι οποίες θα υπηρετούν για ένα χρονικό διάστημα και σιγά-σιγά προχωρώντας σε ευρύτερα τμήματα του γυναικείου πληθυσμού, που θα ήθελαν να φορέσουν αυτήν την έντιμη, αλλά και πολύ όμορφη στολή δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Τέλος, αναφορικά με το μισθολογικό, υπογραμμίζεται ότι οι Δόκιμοι Έφεδροι Αξιωματικοί αμείβονται με το 60% του μισθού του μόνιμου Ανθυπολοχαγού, ενώ όταν ονομαστούν έφεδροι Ανθυπολοχαγοί με το 80% του μισθού του.

Η νέου τύπου θητεία θα προβλέπει διαρκή εθελοντική επανεκπαίδευση και ένταξη στις εφεδρείες.