Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ: Θα βρεθεί αντίπαλος απέναντι στον Κασσελάκη; Οι πιθανές υποψηφιότητες

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Τα σενάρια για τους πιθανούς υποψηφίους - Τα ονόματα που συζητούνται έντονα

«Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε»: Με τη φράση αυτή ο Στέφανος Κασσελάκης πέταξε το γάντι στους εσωκομματικούς του αντιπάλους και ανακοίνωσε προσφυγή στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ για την αναβάπτιση της εντολής προς το πρόσωπό του, προκαλώντας όποιον τον αμφισβητεί να σταθεί απέναντί του στην κάλπη.

Θρυαλλίδα εξελίξεων αποτέλεσε η ηχηρή παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος λίγο πριν από την έναρξη του 4ου συνεδρίου του κόμματος και εν μέσω του εμφυλιοπολεμικού κλίματος αποφάσισε να λύσει τη σιωπή του και να ζητήσει νέες εσωκομματικές εκλογές.

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Πέντε μήνες μετά τις εσωκομματικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει σε νέες, τετραπλές κάλπες με ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, δεδομένου ότι με βάση το καταστατικό οι κάλπες για τις τοπικές και νομαρχιακές εκλογές θα πρέπει να στηθούν σε διάστημα δύο εβδομάδων από το συνέδριο του κόμματος. «Όσο γρηγορότερα τόσο καλύτερα» δήλωσαν στη Ναυτεμπορική πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως είναι δύσκολο να ειπωθεί με βεβαιότητα ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 10 Μαρτίου, δεδομένου – όπως είπαν – πως «διαδικαστικά ίσως δεν προλαβαίνουμε».

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Μέσα σε αυτό το κλίμα, έχει ανάψει η συζήτηση για το αν και ποιος θα μπορούσε να καταθέσει υποψηφιότητα απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος διαθέτει νωπή εντολή, καθώς είχε αναδειχθεί πρόεδρος στις 24 Σεπτεμβρίου του 2024 με ποσοστό 56%, αλλά βρίσκεται αντιμέτωπος με ισχυρό ρεύμα εσωκομματικής αμφισβήτησης. Παρά το αρχικό «μούδιασμα» και την αμηχανία, αμέσως ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη ξεκίνησαν ολονύχτιες ζυμώσεις και διαβουλεύσεις για το αν μπορεί να βρεθούν πιθανοί διεκδικητές της ηγεσίας.

ΣΥΡΙΖΑ: Δείτε live τη δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου

Χωρίς κανένα στέλεχος να έχει ανοίξει μέχρι στιγμής τα χαρτιά του ή να έχει διατυπώσει ανοιχτά έστω την πρόθεση να σταθεί απέναντι στον νυν πρόεδρο – τα σενάρια αυτή τη στιγμή για τους πιθανούς αντιπάλους του περιστρέφονται γύρω από δύο πρόσωπα.

Όλγα Γεροβασίλη

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Η Όλγα Γεροβασίλη, ένα στέλεχος με κυβερνητική και κοινοβουλευτική εμπειρία, είναι ένα από τα ονόματα που βρίσκονται έντονα στο προσκήνιο τις τελευταίες ώρες. Η βουλευτής Άρτας και αντιπρόεδρος της Βουλής είχε αντιδράσει έντονα στην κίνηση του Στέφανου Κασσελάκη να θέσει προς τα μέλη του κόμματος το επίμαχο ερωτηματολόγιο, ζητώντας την σύγκληση των κομματικών οργάνων. Φέρεται επίσης να ήταν από τα μέλη που ξεκαθάρισαν ότι δεν προτίθενται να δώσουν «λευκή επιταγή» στον κ. Κασσελάκη, όταν εκείνος ζήτησε να υπάρξει ξεκάθαρη στήριξη στο πρόσωπό του μέχρι τις εθνικές εκλογές.

Πηγές από το περιβάλλον της Όλγας Γεροβασίλη δήλωσαν στη «Ναυτεμπορική» πως υπάρχουν σκέψεις για υποψηφιότητά της και πως η ίδια αναμένεται να πάρει τις τελικές αποφάσεις της εντός της ημέρας.

(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Σε δηλώσεις του νωρίτερα στον Ant1 ο Κώστας Ζαχαριάδης «έδειξε» την κ. Γεροβασίλη ως ένα πρόσωπο που θα μπορούσε να συνθέσει και να διαδραματίσει ρόλο την επόμενη μέρα, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως ο ίδιος δεν υποδεικνύει κανέναν.

Κ. Ζαχαριάδης: Ασφαλώς και θα υπάρξει υποψηφιότητα απέναντι στον Κασσελάκη – Η Όλγα Γεροβασίλη μπορεί να συνθέσει

Διονύσης Τεμπονέρας

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ο Διονύσης Τεμπονέρας θα μπορούσε επίσης να είναι μία πιθανή υποψηφιότητα. Με μία δήλωση που άφησε ανοιχτές πολλές ερμηνείες ο 43χρονος εργατολόγος δήλωσε χθες προσερχόμενος στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ πως «είναι η ώρα να μιλήσει η οργανωμένη βάση και ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ». «Σήμερα το κόμμα επιστρέφει στους πραγματικούς και νόμιμους ιδιοκτήτες του», είπε με νόημα, λίγο μετά την παρέμβαση-βόμβα του Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Τεμπονέρας είχε σφοδρή αντιπαράθεση με τον Στέφανο Κασσελάκη στην πρόσφατη θυελλώδη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, όπου φέρεται να δήλωσε πως δεν συναινεί «σε de facto διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ» και να κάλεσε τον πρόεδρο του κόμματος αν το επιθυμεί να ανοίξει καταστατικά διαδικασία προεδρικής εκλογής. Πηγές της Κουμουνδούρου είχαν «φωτογραφίσει» τον κ. Τεμπονέρα ως τον μόνο μέλος από την Π.Γ. που ζήτησε να τεθεί σε ψηφοφορία το ζήτημα της ανάκλησης της επιστολής του κ. Κασσελάκη, ενώ το τεταμένο κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών ήρθε να επιδεινώσει η παύση του εργατολόγου από τη θέση του επιστημονικού συνεργάτη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Σωκράτης Φάμελλος: Δεν ακολουθώ προσωπική διαδρομή

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος θέλησε να βάλει φρένο στα σενάρια περί καθόδου του στην εσωκομματική κούρσα. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Φάμελλος ξεκαθάρισε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open: «Δεν ακολουθώ μια προσωπική διαδρομή και δεν έχουν σημασία για μένα οι προσωπικές επιλογές αλλά οι συλλογικές». Υπογράμμισε ακόμη πως «το συνέδριο αυτό πιθανόν είναι και η τελευταία ευκαιρία που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ για να αποκτήσει μία σοβαρή, συνεκτική και προοδευτική πολιτική για να δώσει διέξοδο στη χώρα». «Δεν είναι μόνο το θέμα του προέδρου, είναι τι κόμμα έχουμε και τι πολιτική πρόταση», πρόσθεσε.

Σε κάθε περίπτωση, καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις θα διαδραματίσει ο ορισμός της ημερομηνίας των εκλογών, που θα διαμορφώσει και τα χρονικά περιθώρια για να μπορεσει να «τρέξει» μία πιθανή υποψηφιότητα απέναντι στον πρόεδρο, αλλά και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τον τρόπο της ψηφοφορίας, ζήτημα που επίσης έχει προκαλέσει εσωκομματικές τριβές.

naftemporiki.gr

ΣΥΡΙΖΑ: Το χρονικό της κρίσης – Από την παραίτηση Τσίπρα στον Κασσελάκη και ξανά στη βάση