Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ: Το χρονικό της κρίσης – Από την παραίτηση Τσίπρα στον Κασσελάκη και ξανά στη βάση

Η «Ν» παρουσιάζει όλο το χρονικό της κρίσης σε ένα Infographic

Πριν από 9 μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ κατέβαινε στις γενικές εκλογές με στόχο, αν όχι την πρωτιά, μία μικρή διαφορά από τη ΝΔ, που θα του έδινε τη δυνατότητα μετά τις δεύτερες κάλπες να επιδιώξει κυβέρνηση συνασπισμού με το ΠΑΣΟΚ.  Αντ’ αυτού ήρθε η απόλυτη συντριβή.

Με μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων του 2015 και του 2019 να του γυρίζουν την πλάτη – ακόμη και σε περιοχές, που άλλοτε ήταν προπύργιά του – στις κάλπες της 21ης Μαΐου έμεινε 20 μονάδες πίσω από το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι επαναληπτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου απλώς επιβεβαίωσαν την προσγείωση στο 17,83%.

Έκτοτε οι εξελίξεις ήταν καταιγιστικές, από την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα έως τις υποψηφιότητες Αχτσιόγλου, Τσακαλώτου, Τζουμάκα, Παππά και από την ξαφνική εισβολή του Στέφανου Κασσελάκη στο πολιτικό προσκήνιο έως τη θριαμβευτική επικράτησή του στις εσωκομματικές κάλπες και την «επιθετική εξαγορά» του ΣΥΡΙΖΑ. Ο νέος πρόεδρος, που είχε ταράξει τα νερά με μία υποδειγματική επικοινωνιακή εκστρατεία στα social media, βρέθηκε γρήγορα αντιμέτωπος με τις φουρτούνες της πραγματικής πολιτικής αντιπαράθεσης.

Ο ίδιος τόνιζε σε κάθε ευκαιρία ό,τι έχει λάβει εντολή να τα αλλάξει όλα και οι επικριτές του, του θύμιζαν σε όλους τους τόνους ότι αυτό δεν σημαίνει να τα διαλύσει όλα. Η απειρία στον πολιτικό λόγο και τις κομματικές διαδικασίες εμφανής, όπως και η διάθεση στελεχών να τον αμφισβητήσουν. Ένας νέος κύκλος εσωκομματικής γκρίνιας, ηχηρών αποχωρήσεων, ρήξεων και αμφισβητήσεων άνοιξε και κορυφώθηκε το τελευταίο 24ωρο με την παρέμβαση Τσίπρα και την προσφυγή Κασσελάκη στην εκλογική βάση. 

Ο νυν πρόεδρος σήκωσε το γάντι που πέταξε ο τέως και διεμήνυσε: «Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε σε εκλογές». Η αναφορά του σε τετραπλές κάλπες ερμηνεύεται ως πρόθεση η εκλογή πρόεδρου να γίνει ταυτόχρονα την εκλογή νέων Νομαρχιακών Επιτροπών, Οργανώσεων μελών, και νέας Κεντρικής Επιτροπής. Αυτό σημαίνει ότι η εσωκομματική μάχη θα πρέπει να λάβει χώρα σε δύο εβδομάδες. Είναι αρκετό διάστημα για μία τέτοια διαδικασία;

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Τα χρονοδιαγράμματα που προκύπτουν είναι  ασφυκτικά. Σύμφωνα με το καταστατικό οι κάλπες μπορούν να στηθούν, δύο εβδομάδες μετά το συνέδριο, δηλαδή 9 -10 Μαρτίου. Αυτή την ημερομηνία θέλουν για πολλούς λόγους να τηρήσουν στο στρατόπεδο Κασσελάκη (με κύριο το να μην δοθεί πολύς χρόνος αντίδρασης/προετοιμασίας στους αντιπάλους, αλλά και να μην παρατείνεται το κλίμα ρευστότητας), γιατί αλλιώς η εκλογή θα πρέπει να πάει για Απρίλιο ή και αργότερα.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Κασσελάκης αναμένεται να καταταγεί στον στρατό στις 14 Μαρτίου για θητεία 20 ημερών, ενώ ο μήνας έχει και δύο τριήμερα, της Καθαράς Δευτέρας και της 25ης Μαρτίου – κατά τα οποία πιθανότατα δεν θα θελήσουν να στήσουν κάλπες στον ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν θέλουν να δουν πολύ χαμηλή συμμετοχή.