Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ: Η αποχώρηση των 9 και η επόμενη μέρα

Οι ραγδαίες εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πώς αυτές αλλάζουν τους συσχετισμούς στη Βουλή - Τι περιμένουμε στο εξής

Ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί τον τίτλο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τίποτα άλλο όμως δεν μένει το ίδιο, αφού η κοινοβουλευτική του δύναμη συρρικνώνεται αισθητά και θα βλέπει στα διπλανά έδρανα μία άλλη ομάδα από πρώην συντρόφους και νυν αντιπάλους.

Μετά και τη σημερινή αποχώρηση των 9 βουλευτών της λεγόμενης ομάδας Αχτσιόγλου ο ΣΥΡΙΖΑ μένει με 36 βουλευτές και μία 7η κοινοβουλευτική ομάδα 11 μέλη συγκροτείται (αφού σε αυτήν θα προστεθούν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πέτη Πέρκα). Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει 32 βουλευτές. Για τις εξελίξεις ενημέρωσαν επισήμως τον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, οι Νάσος Ηλιόπουλος και Αλέξης Χαρίτσης. 

Ταυτόχρονα η ευρω- ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ μένει με μόλις 2 μέλη, μετά την παραίτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη από τη θέση του επικεφαλής.

Πρόκειται, όπως ομολογεί και το ίδιο κόμμα σε ανακοίνωσή του, για μία μεγάλη διάσπαση του κόμματος της Αριστεράς. Οι αποχωρήσαντες τονίζουν πως πρόκειται για πράξη ευθύνης εγκαλούν τον Στέφανο Κασσελάκη και τη νέα ηγετική ομάδα ότι «αρνούνται να αναγνωρίσουν και να συζητήσουν τον πολιτικό πυρήνα του προβλήματος, επιλέγοντας σχήματα περί εσωτερικού εχθρού και Πέμπτης Φάλαγγας».

ΣΥΡΙΖΑ για αποχωρήσεις: Η πρώτη διάσπαση χωρίς ουσιαστική διαφωνία- Η Ιστορία θα κρίνει

Η ηγεσία του κόμματος από την άλλη κάνει λόγο για μία διάσπαση «που γίνεται εκτός πολιτικών οργάνων, εκτός κομματικών διαδικασιών, χωρίς πολιτικό επίδικο και χωρίς ουσιαστική διαφωνία».

«Η ιστορία θα κρίνει» σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το ίδιο απαντούν και τα στελέχη που αποχώρησαν για τον τρόπο με τον οποίο κινήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης και η ηγετική ομάδα που τον πλαισίωσε. Ας θυμίσουμε λοιπόν λίγο πώς ξεκίνησαν όλα.

Το χρονικό μίας ανατροπής και μίας διάλυσης

Στα τέλη Αυγούστου ένα νέο όνομα έκανε την εμφάνισή του ξαφνικά στην πολιτική σκηνή. Ο Στέφανος Κασσελάκης, με μόνη παρουσία έως τότε τη συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ ( αιφνιδίασε τους πάντες ανεβάζοντας στα social media μία πλατφόρμα πολιτικών ιδεών για την ανασυγκρότηση του κόμματος. Ήταν Κυριακή 27 Αυγούστου όταν γράφαμε «ποιος είναι ο επιχειρηματίας που ταράζει τα νερά στον ΣΥΡΙΖΑ»  και παρουσιάζαμε το βιογραφικό του, που γινόταν viral στις διαδικτυακές πλατφόρμες.

Λίγες ημέρες αργότερα ακολούθησε η επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για την προεδρία του κόμματος – για την οποία έως τότε η Έφη Αχτσιόγλου φάνταζε έως το απόλυτο φαβορί. Με μία υποδειγματική επικοινωνιακά εκστρατεία μέσω των social media, κατάφερε τελικά να πετύχει μία μεγάλη νίκη και έκανε τους πάντες να μιλούν για επιθετική εξαγορά του ΣΥΡΙΖΑ.

Το σοκ στο εσωτερικό του κόμματος ήταν εμφανές από την πρώτη στιγμή. Οι βολές κατά του νέου προέδρου άρχισαν με αναφορές για «θολά νερά» και «μεταπολιτική» από Έφη Αχτσιόγλου και Ευκλείδη Τσακαλώτο, αλλά εξελίχθηκαν με ταχύτητα σε πολύ βαρύτερες εκφράσεις από στελέχη όπως ο Νίκος Φίλης, ο Στέφανος Τζουμάκας και ο Πάνος Σκουρλέτης.

Η διαγραφή Τζουμάκα, για την οποία χρησιμοποιήθηκε μία ιστορική φράση συνδεδεμένη με τον Ανδρέα Παπανδρέου, το «έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος», ήταν το γεγονός που λειτούργησε ως φιτίλι και άναψε ευρύτερες φωτιές.

Πολύ γρήγορα το κόμμα άρχισε να παρουσιάζει εικόνα διάλυσης, αφού πολλαπλασιάστηκαν οι φωνές της κριτικής από τη μία και εκείνες από το περιβάλλον του νέου προέδρου από την άλλη, που ζητούσαν περισσότερες διαγραφές. Ακολούθησε η ανακοίνωση (και πάλι εξ Αμερικής) για παραπομπή τριών ακόμη ιστορικών στελεχών, των Νίκου Φίλη, Δημήτρη Βίτσα και Πάνου Σκουρλέτη, στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

Τελικά οι αποχωρήσεις πρόλαβαν τις διαγραφές και έκτοτε άρχισε ένα κύμα φυγής.  

Και τώρα τι;

Την ώρα που ετοιμάζεται να σαρώσει τη χώρα η κακοκαιρία Alexis, όχι απλώς πυκνώνουν τα σύννεφα στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έχει ξεκινήσει μία καταιγίδα, που γεννά ερωτήματα για τη βιωσιμότητα του κόμματος. Ήδη οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τον θέλουν να έχει πέσει στην τρίτη θέση, πίσω από το ΠΑΣΟΚ, στην πρόθεση ψήφου και τον αρχηγό του να είναι 6ος σε δημοτικότητα. Τα σενάρια για πλήρη αποσύνθεση ή και για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ δίνουν και παίρνουν. Μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, Σωκράτης Φάμελλος, απάντησε ότι «δεν είναι ώρα για αυτή τη συζήτηση. Πρέπει να πέσουν οι τόνοι».

Χαρακτήρισε δε λάθος την αποχώρηση, σημειώνοντας πως προοικονομεί πολιτικές διαφορές οι οποίες δεν έχουν συζητηθεί στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ. «Η διαφωνία εστιάζει στο πρόσωπο του προέδρου, αλλά υποκρύπτει την αντίθεση με την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη. Έπρεπε να γίνει συζήτηση», υπογράμμισε ο κ. Φάμελλος.