Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ: Ώρα ανακοινώσεων για την ομάδα «6+6» εν μέσω μαζικής εξόδου

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας συγκάλεσε για σήμερα στις 16:30 ο Στέφανος Κασσελάκης

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη δεύτερη και μεγαλύτερη έξοδο βουλευτών και στελεχών από τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη με την ομάδα των «6+6» της Έφης Αχτσιόγλου να καλείται σήμερα να ανακοινώσει τις τελικές αποφάσεις της ενώ πληθαίνουν οι αποχωρήσεις μελών από τις τοπικές οργανώσεις ανά την Ελλάδα.

Με αφορμή την έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας που συγκάλεσε για σήμερα στις 16:30 ο Στέφανος Κασσελάκης τα στελέχη των «6+6» αναμένεται σήμερα να ξεκαθαρίσουν τις προθέσεις τους.

Πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι τα μέλη της ομάδας των «6+6» που μετέχουν στην Πολιτική Γραμματεία εξέτασαν το ενδεχόμενο να μην παραστούν στην Πολιτική Γραμματεία και να προβούν νωρίτερα σε ανακοινώσεις. Το ζήτημα συζητήθηκε χθες σε συνεχείς συσκέψεις ενώ αναμένεται να υπάρξει νέο συντονιστικό νωρίς σήμερα το πρωί.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή πραγματοποιήθηκε πανελλαδική συνδιάσκεψη των μελών της ομάδας «6+6» με τη συμμετοχή περισσότερων των 1.000 ατόμων. Όπως έγινε γνωστό η συντριπτική πλειονότητα των απλών μελών τάχθηκε υπέρ της εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κασσελάκη και ασκήθηκαν πιέσεις στην ηγετική ομάδα να δρομολογήσει τις κινήσεις της.

Σε αυτό το πλαίσιο, το βράδυ της Κυριακής ανακοινώθηκε ότι «δεν διαμορφώνονται προϋποθέσεις συμβίωσης με την παρούσα ηγετική ομάδα». Όμως, τα επόμενα εικοσιτετράωρα δεν υπήρξε κάποια επίσημη ανακοίνωση με αποτέλεσμα να προκύψουν ερωτήματα για τον χρονισμό της εξόδου.

Γιγαντώνεται το κύμα αποχωρήσεων στελεχών και μελών

Εν τω μεταξύ, πληθαίνουν οι καθημερινές αποχωρήσεις στελεχών και απλών μελών από τοπικές οργανώσεις και τομείς του κόμματος με κοινή συνισταμένη τη δυσαρέσκεια για την πορεία που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Στέφανο Κασσελάκη.

Τη μεγαλύτερη αίσθηση προκάλεσε χθες η ομαδική αποχώρηση περίπου 90 μελών του Τομέα Δικαιωμάτων κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να τίθεται εν αμφιβόλω η συνέχιση του πολύχρονου έργου του. Επιπλέον, οι αποχωρήσαντες προεξόφλησαν ότι θα συνεχιστούν οι μαζικές αποχωρήσεις από την Κουμουνδούρου.

«Αναμένεται να ακολουθήσει κύμα νέων αποχωρήσεων από όλη τη χώρα, ανθρώπων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών, Ρομά, ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, αναπήρων, κρατουμένων, καθώς και σε πλήθος πρωτοβουλίες του αντιρατσιστικού και του αντιφασιστικού κινήματος» ανακοίνωσαν οι 90 αποχωρήσαντες.

Επίσης, χθες αποχώρησαν 18 στελέχη από τον ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας ασκώντας σκληρή κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη και στην ηγετική ομάδα για «μεσσιανισμό» και «αρχηγισμό». «Θεωρούμε ότι η κουλτούρα του αρχηγισμού, του μεσσιανισμού και της αναζήτησης εσωτερικού εχθρού είναι ξένη στις αξίες της Αριστεράς» υπογράμμισαν και αποκάλυψαν ότι επιθυμούν να στρατευθούν «στην προσπάθεια δημιουργίας ενός νέου φορέα με κορμό την Ανανεωτική και Ριζοσπαστική Αριστερά».

Στ. Κασσελάκης: Η εποχή που κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ με Τσακαλώτους και Κατρούγκαλους έχει λήξει

Την αποχώρησή τους ανακοίνωσαν και 21 στελέχη της Οργάνωσης Μελών Β’ Διαμερίσματος Πειραιά καταλογίζοντας στον Στέφανο Κασσελάκη και το περιβάλλον του «ακραίο λαϊκισμό». Παράλληλα κατήγγειλαν την ύπαρξη «κλίματος τοξικότητας και ηγεμονικού αυταρχισμού» και μίλησαν για «μεταλλαγμένο ΣΥΡΙΖΑ».

Χθες το βράδυ ανακοινώθηκε και η αποχώρηση άλλων 13 στελεχών από την Οργάνωσης Μελών Παπάγου-Χολαργού συμπεριλαμβανομένης και της συντονίστριας. Οι αποχωρήσαντες καταλόγισαν στον κ. Κασσελάκη «εξουσιολαγνεία, αντισυντροφικότητα και αμετροέπεια» η οποία «δεν αφήνει περιθώρια για πολιτική και συντροφική συνύπαρξη».

«Είμαστε μπροστά στην μετάλλαξη του κόμματος που όλοι μας υπηρετήσαμε από κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς σε ένα αρχηγικό κόμμα χωρίς ιδεολογικό στίγμα, με περιφρόνηση των εκλεγμένων οργάνων και των συλλογικών διαδικασιών» ανέφεραν και συμπλήρωσαν: «η δεξιά δεν μπορεί να ηττηθεί υιοθετώντας τη δική της πολιτική ατζέντα».

Την αποχώρησή της ανακοίνωσε και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι: «μετά τις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές, η ηγετική ομάδα του κόμματος, με εντολέα το νέο πρόεδρο, επέλεξε να αποστασιοποιηθεί από θέσεις αρχής και καταστατικές λειτουργίες του ίδιου μας του Κόμματος. Από την επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το Παλαιστινιακό ζήτημα και την τοποθέτησή του προέδρου στο ΣΕΒ για τις σχέσεις κεφαλαίου – εργασίας, μέχρι τις “εντολές” για διαγραφές ιστορικών στελεχών και πρώην υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, εμπεδώνεται με τον πιο επίσημο τρόπο ότι το Κόμμα πλέον θα λειτουργεί υπό το δόγμα “ενός ανδρός αρχή” και κάθε κομματική λειτουργία πλέον φαντάζει ανούσια».

Εγκαλεί δε τον Στέφανο Κασσελάκη για  διχαστική, «τραμπικού» ύφους, εισήγησή στην Κεντρική Επιτροπή, «η οποία έρχεται να νομιμοποιήσει με τον πιο επίσημο τρόπο τον κανιβαλισμό και να εισάγει νέα ήθη όσον αφορά τον εσωτερικό διάλογο».