Skip to main content

Νίκος Μιχαλολιάκος: Από τις πορείες των Ναζί, στη Βουλή και τελικά στη φυλακή

Φωτ. EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο οποίος αποφυλακίζεται υπό όρους, είχε καταδικαστεί για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή

Την αποφυλάκιση του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, υπό όρους, αποφάσισε το Δικαστικό Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας.

Στον Νίκο Μιχαλολιάκο επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, παραμονής σε συγκεκριμένο μέρος, εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα και της απαγόρευσης συνάντησης με συγκατηγορουμένους του.

Δικηγόροι οικογένειας Φύσσα: Μέγιστη προσβολή στα θύματα της Χρυσής Αυγής η αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου

Κατά της αποφυλάκισης του Νίκου Μιχαλολιάκου, ο οποίος έχει εκτίσει τα 3/5 της ποινής του, τάχθηκε ο εισαγγελέας. Η υπό όρον απόλυση του 67χρονου, καταδικασμένου σε κάθειρξη 13 ετών ως αρχηγού του ναζιστικού μορφώματος, από την φυλακή, αποφασίστηκε από το δικαστικό Συμβούλιο Λαμίας με βάση την ισχύ του Ποινικού Κώδικα του 1950, ο οποίος κυρώθηκε στην δημοτική με το Προεδρικό Διάταγμα 283/1985 και καταργήθηκε τον Ιούλιο του 2019.

Για την απόλυση του Μιχαλολιάκου οι δικαστές έλαβαν υπόψη τους τις διατάξεις του άρθρου 105 και τον υπολογισμό της έκτισης, που καθόριζε για την απόλυση υπό όρους, η οποία για περιπτώσεις πρόσκαιρης κάθειρξης οριζόταν στα 3/5 της ποινής. Οι δικαστές έλαβαν υπόψη τους και τις διατάξεις για αναδρομική ισχύ του ηπιότερου νόμου, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι φυλακίσεις και η είσοδος στη Βουλή

Από την είσοδο της Χρυσής Αυγής στο ελληνικό Κοινοβούλιο το 2012 ο Νίκος Μιχαλολιάκος έχει κατηγορηθεί για παράνομες πράξεις που οδήγησαν στη σύλληψή του. Η νεοναζιστική ρητορική του απηχεί ρατσιστικές, αντισημιτικές και ξενοφοβικές αντιλήψεις. Ο ίδιος έχει δηλώσει φασίστας, νεοναζί και ρατσιστής.

Μεταξύ άλλων, είχαν προκαλέσει σάλο οι δηλώσεις του ότι «θα μπούμε στη Βουλή είτε με εκλογές, είτε χωρίς εκλογές», «είμαστε η σπορά των νικημένων του 1945», «όσο πιο δυνατοί γινόμαστε, τόσο πιο ακραίοι θα γινόμαστε», «στρατηγικός στόχος είναι να πάρουμε την εξουσία, να καταργήσουμε τη Δημοκρατία», «αν ζούσα στη Γερμανία το 1933 θα ήμουν μέλος του εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος και θα αισθανόμουν ιδιαίτερα χαρούμενος γι’ αυτό», «έχω την τιμή να μην είμαι δημοκράτης» κλπ.

Σε ηλικία 16 ετών, εντάχθηκε στην ακροδεξιά οργάνωση του Κωνσταντίνου Πλεύρη «4η Αυγούστου», στην οποία δραστηριοποιήθηκε και κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων. Ήταν μέλος της Επιτροπής Συντονισμού Ενωτικού Αγώνος (ΕΣΕΑ), παραρτήματος στην Αθήνα της ΕΟΚΑ Β΄ του Γεωργίου Γρίβα, η οποία είχε κηρυχθεί από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο παράνομη τρομοκρατική οργάνωση.

Προφυλακίστηκε για την επίθεση ομάδας χουντικών κατά δημοσιογράφων μετά την κηδεία, το 1976, του βασανιστή της χούντας Ευάγγελου Μάλλιου -που δολοφονήθηκε από τη 17 Νοέμβρη- ωστόσο ισχυρίστηκε ότι δεν συμμετείχε στην επίθεση και αργότερα αφέθηκε ελεύθερος, όπως και οι υπόλοιποι συλληφθέντες. Τον Ιούλιο του 1978 ανακοινώθηκε η σύλληψή του μαζί με άλλα άτομα για σειρά βομβιστικών ενεργειών στην Αθήνα, ενώ ταυτόχρονα καθαιρέθηκε από το βαθμό του Δόκιμου Αξιωματικού των Ειδικών Δυνάμεων.

Αρχικά παραπέμφθηκε στον ανακριτή για παράβαση του νόμου 774/78 «περί καταστολής της τρομοκρατίας» σε βαθμό κακουργήματος ως ύποπτος για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Με βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου παραπέμφθηκε στο πενταμελές εφετείο για παράβαση του νόμου 495/76 «περί όπλων και εκρηκτικών υλών». Έπειτα από μετατροπή της κατηγορίας σε πλημμέλημα, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 13 μηνών.

Το 1983 βρέθηκε για πολλούς μήνες στη Νότια Αφρική. Όταν επέστρεψε, ο έγκλειστος δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος τον διόρισε στην ηγεσία της νεολαίας της Εθνικής Πολιτικής Ενώσεως (ΕΠΕΝ).

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος συμμετείχε στις δημοτικές εκλογές του 2010, ως επικεφαλής του συνδυασμού «Ελληνική Αυγή για την Αθήνα», καταφέρνοντας να εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος Αθηνών με ποσοστό 5,29%. Η συμμετοχή του στο δημοτικό συμβούλιο είχε προκαλέσει αρκετές εντάσεις, με κυριότερη τον ναζιστικό του χαιρετισμό στις 17 Ιανουαρίου 2011.

Στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012, η Χρυσή Αυγή του Νίκου Μιχαλολιάκου μπήκε στη Βουλή, λαμβάνοντας ποσοστό 6,97%. Στις εκλογές της 17ης Ιουνίου ο Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή πήρε 6,92% και κατέκτησε 18 βουλευτικές έδρες.

Το Μάρτιο του 2018, έπειτα από πρόταση του Προέδρου της Βουλής και ομόφωνη απόφαση των υπολοίπων κομμάτων, αποδόθηκε στον Νίκο Μιχαλολιάκο και σε δύο άλλους βουλευτές της Χρυσής Αυγής μομφή για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά και τους επιβλήθηκε ποινή παρακράτησης του 25% της μηνιαίας βουλευτικής αποζημίωσης.

Βουλή: Στην Επιτροπή Δεοντολογίας Μιχαλολιάκος και βουλευτές Χ.Α.

Η σύλληψή του

Οι δικαστικές έρευνες για τη δράση της Χρυσής Αυγής που ξεκίνησαν μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα είχαν ως αποτέλεσμα ο Μιχαλολιάκος να συλληφθεί στις 28 Σεπτεμβρίου 2013 και να προφυλακιστεί με την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης. Ο ίδιος ο Μιχαλολιάκος είχε αναλάβει την πολιτική ευθύνη της δολοφονίας Φύσσα από το 2015, αρνούμενος κατηγορηματικά κάθε ποινική ευθύνη. Είπε επίσης ότι ο ίδιος δεν έδωσε εντολή για τη δολοφονία.

Ακολούθησε η πολύμηνη δίκη της Χρυσής Αυγής και στις 7 Οκτωβρίου 2020 κρίθηκε ένοχος σε πρώτο βαθμό για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Ο Νίκος Μιχαλολιάκος οδηγήθηκε στις φυλακές Δομοκού.

Ο Μιχαλολιάκος παρέμεινε προσωρινά κρατούμενος ως την παρέλευση του ανώτατου ορίου προσωρινής κράτησης των 18 μηνών στις 20 Μαρτίου του 2015, οπότε αποφυλακίστηκε και του επιβλήθηκαν με βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου περιοριστικοί όροι: κατ’ οίκον περιορισμός, λόγω κατηγοριών για παράβαση του νόμου περί όπλων, και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, ενώ του επιτράπηκε να μεταβαίνει στη Βουλή.

Τον Οκτώβριο του 2020 πέρασε το κατώφλι της ΓΑΔΑ προκειμένου να παραδοθεί, μετά και τη δικαστική απόρριψη του αιτήματός του για χορήγηση αναστολής στην ποινή κάθειρξης 13 ετών που του επιβλήθηκε για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.