Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ: Πώς έφτασε στην διαγραφή Τζουμάκα – Το σοβαρότερο επεισόδιο στον πόλεμο Κασσελάκη- αντιφρονούντων

(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Ανοίγει ο δρόμος για την διάσπαση του κόμματος;

Ξεκίνησε ο πόλεμος που σιγόβραζε τόσο καιρό, μεταξύ των αντιφρονούντων του ΣΥΡΙΖΑ και του νέου αρχηγού του κόμματος, με θρυαλλίδα τον  λίβελο που εξαπέλυσε σήμερα ο Στέφανος Τζουμάκας κατά του Στέφανου Κασσελάκη.

Ο νέος κύκλος της σοβαρότερης μέχρι τώρα, εσωτερικής αναταραχής, με απρόβλεπτες συνέπειες, ξεκίνησε με δηλώσεις του  κ.Τζουμάκα ο οποίος  έθεσε δημόσια ζήτημα ηγεσίας, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν τα εργαλεία  να αμφισβητηθεί ο νέος πρόεδρος από τα όργανα και το συνέδριο του κόμματος.

Επίσης επιτέθηκε με σκαιούς χαρακτηρισμούς κατά του κ. Κασσελάκη, λέγοντας «Αυτός δεν ήρθε τον φέρανε» ενώ αμφισβήτησε και την ικανότητά του να οδηγήσει την αξιωματική αντιπολίτευση σε νικηφόρο πορεία. «Το παιδί δεν κάνει, υπάρχει κανείς που δεν το ήξερε; Ψυχραιμία» τόνισε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Το γάντι σήκωσε, αμέσως ο Στ. Κασσελάκης, ανακοινώνοντας εξ Αμερικής, πως παραπέμπει τον Στέφανο Τζουμάκα στην επιτροπή δεοντολογίας.

«Ο κ. Τζουμάκας έθεσε σήμερα τον εαυτό του εκτός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Με λύπη τον παραπέμπω στην επιτροπή δεοντολογίας για τα περαιτέρω. Η παρουσία στα κανάλια στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που αντί να αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιπολιτεύονται το κόμμα τους -προς μεγάλη ικανοποίηση των μεγαλοδημοσιογράφων- σταματάει εδώ» ανέφερε σε ανάρτησή του ο Στέφανος Κασσελάκης.

«Θα τρίζουν τα κόκκαλα του Ανδρέα Παπανδρέου» ανταπάντησε μεταξύ άλλων το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας αυτήν την αναφορά στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, καθώς η φράση «έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος» που χρησιμοποίησε ο κ. Κασσελάκης, την είπε για πρώτη φορά-«Με τις πράξεις του έθεσε εαυτόν εκτός Κινήματος»- για την διαγραφή του Γεράσιμου Αρσένη  ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Τζουμάκας για τη διαγραφή του: «Θα τρίζουν τα κόκκαλα του Ανδρέα Παπανδρέου»

Ακολούθησαν οι «πανηγυρισμοί» Πολάκη: «Ήρθε η ώρα!!! Στέφανε Τζουμάκα σε ευχαριστούμε για τους αγώνες σου στο παρελθόν αλλά σήμερα εκπέμπεις μόνο δηλητήριο διάλυσης!! Κάντο εκτός κόμματος!», έγραψε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο facebook.

Με την αντίθετη πλευρά,  έχει συνταχθεί μέχρι στιγμής, ο Νίκος Φίλης, κατακρίνοντας την απόφαση του προέδρου του κόμματος, κάνοντας λόγο για  «απαράδεκτη ενέργεια απέναντι στον Στέφανο Τζουμάκα, που βαθαίνει την κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

«Με ανάρτηση από το Μαϊάμι ο κ. Κασσελάκης δείχνει πως εννοεί την περιβόητη «αδιαμεσολάβητη εκπροσώπηση» των μελών του κόμματος. Δείχνει επίσης πώς εννοεί το Συνέδριο, τη διεξαγωγή του οποίου συνεχώς αναβάλλει. Με διαγραφές διαφωνούντων!».

Έτσι ο κ. Φίλης, «έσπασε» την άτυπη εκεχειρία που είχε συνάψει, με τον κ. Κασσελάκη μετά από το πρόσφατο  τετ-α-τετ, μιας ώρας περίπου,στη Βουλή.

 Ένας μήνας…φαγούρα

Στα τελευταία επεισόδια της εσωτερικής αντιπαράθεσης περίπου ενός μηνός -από τις 24 Σεπτεμβρίου οπότε και εξελέγη ο κ. Κασσελάκης στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – συγκαταλέγεται   η σημερινή επίθεση της  εκπρόσωπου Τύπου του κόμματος και στενής συνεργάτιδος του προέδρου , Δώρας Αυγέρης, κατά της Έφης Αχτσιόγλου, του Ευκλείδη Τσακαλώτου, των στελεχών της «Ομπρέλας» αλλά και του Δημήτρη Παπαδημούλη.

Με αφορμή την κριτική που άσκησε η Έφη Αχτσιόγλου για όσα είπε στο συνέδριο του ΣΕΒ ο Στέφανος Κασσελάκης, η κυρία Αυγέρη είπε ότι «θα μπορούσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη φορά που θα κάνει συναντήσεις με θεσμικούς φορείς ο πρόεδρος, να τον συνοδεύσει και με τη δική της εμπειρία να συμμετέχει».

(EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ)

«Θέμα πολιτικού τακτ»

«Δεν είναι δυνατόν να έρχεται ο νέος πρόεδρος και εσύ να έχεις προλάβει να διακινήσεις κείμενο πριν τον ακούσεις. Είναι στοιχειώδες πολιτικό τακτ να τον ακούσεις, να δεις σε τι διαφωνείς και μετά να διατυπώσεις πολιτικές ενστάσεις» είπε η κ. Αυγέρη για το κείμενο της   Ομπρέλας» που κατατέθηκε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας

Για την τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου η συνεργάτης του Στέφανου Κασσελάκη σχολίασε ότι «αυτό δείχνει στα δικά μου μάτια αλλά μεταφέρω και την άποψη πολλών ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την πολιτική τοποθέτηση αλλά με το πρόσωπο. Αν περίμενε κάποιος να ακούσει τι έχει να πει ο πρόεδρος – εγώ δεν είδα και διαφωνίες επί της ουσίας – θα μπορούσε να διακινηθεί ένα κείμενο. Αλλά να έρχεται ένα κείμενο να προγράφει το κλίμα και λίγο πολύ τις διαθέσεις των ανθρώπων που το υπέγραψαν, εντάξει».

Από τα βέλη της Δώρας Αυγέρη δεν γλίτωσε και ο Δημήτρης Παπαδημούλης και η εκτίμησή του ότι «θα είμαστε τρίτο κόμμα» με την εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ να λέει δηκτικά: «Εγώ τον γνώριζα ως ένα ιστορικό στέλεχος που δίνει μάχη στην Ευρωβουλή δεν τον γνωρίζω ως δημοσκόπο και σχολιαστή των πραγμάτων του ΣΥΡΙΖΑ».

Πύρρειος νίκη

Υπενθυμίζεται ότι ο Στ. Κασσελάκης, πέτυχε μία πύρρειο νίκη στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας , καθώς πέρασε μεν η εισήγησή του για συνέδριο στις 23-25 Φεβρουαρίου, αλλά στην ψηφοφορία που έγινε  η πρόταση τ υπερψηφίστηκε από 20 μέλη, ενώ 10 μέλη ψήφισαν κατά και υπήρξαν και 8 λευκά, στο σύνολο των 42 μελών.

Η επιτροπή δεοντολογίας

.Η Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ κρίνει σε πρώτο και τελευταίο βαθμό τα πειθαρχικά παραπτώματα των μελών του Κόμματος. Ειδικά στην περίπτωση επιβολής αναστολής της ιδιότητας του μέλους ή διαγραφής, αποφασίζει με αυξημένη πλειοψηφία δύο τρίτων (2/3) των μελών της. Τα πορίσματά της διαβιβάζονται στον Γραμματέα της ΚΕ, ο οποίος και ενημερώνει σχετική την Πολιτική Γραμματεία.