Skip to main content

Συναγερμός στο Ισραήλ: Πληροφορίες για πιθανά εντάλματα σύλληψης ακόμη και κατά Νετανιάχου από το Διεθνές Δικαστήριο

BIR SULTAN POOL/Pool via REUTERS

Πιθανή θεωρείται μια νομική ενέργεια εκ μέρους του Διεθνούς Δικαστηρίου

Ισραηλινοί αξιωματούχοι εκφράζουν ανησυχία ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (Χάγη) σχεδιάζει να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για κορυφαίους στρατιωτικούς και πολιτικούς ηγέτες της χώρας, ως υπόπτους για εγκλήματα πολέμου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου φέρεται να είναι μεταξύ αυτών, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το BBC.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) ερευνά τις ενέργειες του Ισραήλ στα κατεχόμενα τα τελευταία τρία χρόνια αλλά πιο πρόσφατα και τις ενέργειες της Χαμάς.

Στο -πρόσφατο και μη- παρελθόν το ΔΠΔ έχει εκδώσει εντάλματα σύλληψης για ηγέτες όπως ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Μουαμάρ Καντάφι και ο πολέμαρχος της Ουγκάντα ​​Τζόζεφ Κόνι.

Ο Νετανιάχου χαρακτήρισε μια τέτοια προοπτική, να ενταχθούν δηλαδή στη λίστα των καταζητούμενων, υψηλόβαθμα στελέχη του Ισραήλ ως «σοκ ιστορικών διαστάσεων», κατηγορώντας το ΔΠΔ ότι προσπαθεί να παραλύσει τη δυνατότητα του Ισραήλ να αμυνθεί.

Το γεγονός όμως, σχολιάζει το BBC, ότι επέλεξε να προβεί σε τόσο έντονα δημόσια σχόλια υποδηλώνει ότι, στα παρασκήνια, ένα τέτοιο σενάριο ήδη συζητείται.