Skip to main content

Απ. Γκλέτσος στη «Ν»: Προμετωπίδα μας η πρόληψη απέναντι στις φυσικές καταστροφές

«Είναι αναγκαία η αλλαγή σελίδας για την Στερεά Ελλάδα»

Συνέντευξη στη Ναυτεμπορική και την Ελίζα Καραγιώργη παραχώρησε ο Απόστολος Γκλέτσος, υποψήφιος Περιφερειάρχης για την Στερεά Ελλάδα με την Ενωτική Περιφερειακή Κίνηση και πρώην δήμαρχος Στυλίδας.

Ο κ. Γκλέτσος μίλησε για τους στόχους του στην Περιφέρεια, με προτεραιότητα την ανάπτυξη δομών που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών, τονίζοντας πως «είναι απόλυτα αναγκαία η αλλαγή» για την περιοχή.

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης, υποστήριξε πως στόχος του είναι «η απαλλαγή της Στερεάς Ελλάδας από τα μεγάλα συμφέροντα», ενώ κατηγόρησε την τωρινή αυτοδιοίκηση για πλήρη αποτυχία και απουσία οποιασδήποτε πρόληψης απέναντι στις φυσικές καταστροφές.

Κ. Γκλέτσο, κατεβαίνετε για 2η φορά υποψήφιος. Την προηγούμενη φορά χάσατε για 3 ποσοστιαίες μονάδες. Ποιος είναι ο στόχος σας;

Ο στόχος μου είναι η νίκη στις εκλογές του Οκτωβρίου και η απαλλαγή της Στερεάς Ελλάδας από τα μεγάλα συμφέροντα, τους γόνους και τους επαγγελματίες της πολιτικής. Ξέρετε, θα μπορούσα να είχα ήδη ακόμη μία θητεία στον Δήμο Στυλίδας, όμως παραιτήθηκα το 2018 και επέλεξα το 2019 να κυνηγήσω έναν δύσκολο στόχο, γιατί πραγματικά πίστευα ότι είναι ανάγκη να αλλάξει ρότα η διοίκηση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Σήμερα, 4 χρόνια μετά και 9 χρόνια μετά την ανάληψη της διοίκησης από τον κ. Μπακογιάννη και την ομάδα του, πιστεύω ότι είναι απόλυτα αναγκαία η αλλαγή.

Είστε υποψήφιος σε μια πολύπαθη Περιφέρεια που έχει σαρωθεί από πυρκαγιές, πλημμύρες… Ειδικά η Εύβοια έχει καεί, ιδίως στη μεγάλη πυρκαγιά του 2021, ενώ θρήνησε και τρία θύματα στην Κάρυστο. Τι σκοπεύετε να κάνετε για αυτό;

Στην προμετωπίδα του προγράμματος και των δεσμεύσεων του συνδυασμού μας βρίσκεται η αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και η ανάπτυξη μιας νέας σύγχρονης δομής, που θα στηρίζεται στην πρόληψη και στην ανάπτυξη προγραμματικών συμβάσεων με τους Δήμους, το Δασαρχείο και τις συναρμόδιες υπηρεσίες.

Η πρόληψη μιας φυσικής καταστροφής θέλει πολύ δουλειά βάσης, που δεν έχει γίνει, θέλει σχεδιασμό και συνέργειες που δεν έχουν γίνει από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τον Περιφερειάρχη κ. Σπανό.

Έχουμε δεσμευτεί ότι οι καμένες δασικές εκτάσεις, θα παραμείνουν δασικές, όπως επιβάλει το Σύνταγμα.

Ότι τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, που δεν έκανε η διοίκηση Σπανού, θα ολοκληρωθούν ταχύτατα.

Και φυσικά ότι θα εγγυηθούμε την διενέργεια σεισμικών ελέγχων σε όλα τα δημόσια κτίρια της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Τι έκανε τα προηγούμενα 4 χρόνια η αυτοδιοίκηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και τι θα αλλάξετε εσείς;

Η Περιφερειακή Αρχή του κ. Σπανού έχει αποτύχει δραματικά σχεδόν σε όλους τους τομείς διοίκησης. Ο κ. Σπανός για να δικαιολογήσει την παταγώδη αποτυχία του, μιλάει συνεχώς για διαχρονικές ευθύνες και διαχρονικά προβλήματα, όμως διοικούν ήδη 9 χρόνια, κι αν θέλει να γίνει πιστευτό το αφήγημά του, ίσως θα πρέπει να μας πει, ότι παρέλαβε χάος από τον κ. Μπακογιάννη.

Εμείς θα σταματήσουμε τον κατήφορο, θα ξεκινήσουμε να δουλεύουμε, ώστε να πάψει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να είναι ουραγός στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Θα διασφαλίσουμε τις δημόσιες χρηματοδοτήσεις για τα αναγκαία έργα, που η διοίκηση του Σπανού έχει παγώσει, είτε λόγω μη ικανότητας είτε για να εξυπηρετήσει συμφέροντα.

Μετά τις πλημμύρες στη Μαγνησία, κάτοικοι της Β. Ευβοίας αναφέρουν ρύπανση στη θάλασσα. Υπάρχει τέτοιο πρόβλημα και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Δυστυχώς, έχουμε γίνει κι εμείς κοινωνοί αντίστοιχων πληροφοριών από κατοίκους και γι’ αυτό σπεύσαμε στις περιοχές αυτές για να δούμε το ύψος του προβλήματος. Δεν είμαι ειδικός για να γνωρίζω, αν πρόκειται να είναι παροδικό ή όχι αυτό το πρόβλημα, όμως δεν σας κρύβω ότι ανησυχώ βαθιά και η ανησυχία μου μεγαλώνει, βλέποντας τους διοικούντες σε κυβερνητικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο, να το υποβαθμίζουν ως πρόβλημα.

Εμείς ως η επόμενη Περιφερειακή Αρχή θα πιέσουμε, ώστε οι ειδικοί να δώσουν απαντήσεις και λύσεις.

Με την κακοκαιρία Daniel πλημμύρισαν πυρόπληκτες περιοχές στη Βόρεια Εύβοια. Ποιος ευθύνεται αυτό και πώς μπορεί να διορθωθεί η κατάσταση;

Η Περιφερειακή Αρχή του κ. Σπανού είναι υπόλογη για τα αντιπλημμυρικά έργα, που έγιναν στην βόρεια Εύβοια μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021 και αποδείχθηκαν χάρτινα έργα.

Η Περιφερειακή Αρχή Σπανού δέχθηκε να παραγκωνιστεί από μία αντιθεσμική επιτροπή, την λεγόμενη Επιτροπή Μπένου, και τα αποτελέσματα τα είδαμε τις προηγούμενες ημέρες.

Φράγματα με ανυπαρξία χάλυβα στο μπετόν κατέρρευσαν σαν χαρτόκουτα.

Όλα αυτά θα αλλάξουν. Αν οι πολίτες μας εμπιστευτούν, από την 01.01.2024 θα κινούμαστε με απόλυτη διαφάνεια υπό συνθήκες απόλυτης λογοδοσίας. Η πρόληψη θα είναι ο πυρήνας του έργου μας και δεν θα υποβαθμίζουμε την πραγματοποίηση των απαραίτητων έργων υποδομής, αλλά θα είναι η βασική προτεραιότητά μας.

Ποιες θα είναι οι πρώτες σας κινήσεις μετά τις εκλογές;

Τέσσερις θα είναι οι άμεσες κινήσεις μας, τις πρώτες ημέρες της διοίκησής μας.

Πρώτον, κάθε δαπάνη, έστω και ενός ευρώ, θα αναρτάται στο Διαύγεια. Τέλος, στις κρυφές αναθέσεις.

Δεύτερον, θα ιδρύσουμε νέα σύγχρονη δομή πολιτικής προστασίας Στερεάς Ελλάδας, με 24ωρο κέντρο επιχειρήσεων.

Τρίτον, θα πιέσουμε με όλες μας τις δυνάμεις και με κάθε τρόπο, ώστε οι δομές και οι υπηρεσίες υγείας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των συμπολιτών μας.

Τέταρτον, θα διασφαλίσουμε την δημόσια χρηματοδότηση για τις αναγκαίες Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων στην Λαμία, την Χαλκίδα και την Άμφισσα, ώστε να μην είμαστε όμηροι ιδιωτικών μεγάλων συμφερόντων