Skip to main content

Βουλή: Αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους για τις πυρκαγιές – Βαριές εκφράσεις και χαρακτηρισμοί

Φωτ. ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ / EUROKINISSI)

Τι διημείφθη στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή

Υψηλοί τόνοι επικράτησαν στη Βουλή, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις πυρκαγιές, με τον πρωθυπουργό και τους επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Ομάδων να ανταλλάσσουν βολές, αιχμές, αλλά και χαρακτηρισμούς.

Κ. Μητσοτάκης: Οι χειρισμοί δεν αποδείχθηκαν αντίστοιχοι των συνθηκών

Πρώτος στο βήμα ανέβηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε πως οι πυρκαγιές δεν έχουν κομματικό χρώμα, έκανε έναν απολογισμό των όσων έχουν γίνει και αναγνώρισε ότι υπάρχουν πεδία στα οποία πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα. Επανέλαβε πως για την κυβέρνηση προέχει πάντα η προστασία της ανθρώπινης ζωής και προανήγγειλε Evros Pass και ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο για τον Έβρο έως τα τέλη του έτους.

Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ την πρωτολογία του Κ. Μητσοτάκη.

Σε ό,τι αφορά τη δευτερολογία του, ο κ. Μητσοτάκης άφησε αιχμές για τις εξελίξεις στο κόμμα των Σπαρτιατών. «Γνωρίζαμε πως στη Βουλή υπάρχει ένα κόμμα χωρίς αρχηγό, σήμερα μάθαμε ότι υπάρχει και αρχηγός χωρίς κόμμα» είπε χαρακτηριστικά. Απευθυνόμενος στην επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, είπε ότι «δεν θα επανερχόμουν στο Μάτι, αν δεν είχα ακούσει την ομιλία της κ. Κωνσταντοπούλου. Καλό είναι να είστε θυμάστε ότι υπάρχει και το τεκμήριο της αθωότητας… Να είστε πιο προσεχτικοί όταν μιλάτε για αξιωματικούς της πυροσβεστικής, που σήμερα μπορεί να είναι στο μέτωπο της Δαδιάς». «Είναι άδικο και ανέντιμο την ώρα που αυτοί παλεύουν στη φωτιά, να έρχεστε να δολοφονείτε χαρακτήρες» υπογράμμισε.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε αντιπαράθεση με τον Κυριάκο Βελόπουλο. «Ποιος σας λέει αυτές τις σαχλαμάρες»; είπε αναφερόμενος στον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, που είχε μιλήσει για τις ρίψεις επιβραδυντικού υγρού. «Επιβραδυντικό δεν χρησιμοποιούν τα Canadair, αλλά μόνο τα Πετζετέλ και έχει μία ελάχιστη συνεισφορά στην κατάσβεση της πυρκαγιάς» τόνισε. Ο κ. Μητσοτάκης είπε επιπλέον ότι μεγάλο κομμάτι των πυρκαγιών προέρχονται από ανθρώπινο χέρι, είτε από αμέλεια, είτε από πρόθεση.

Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ τη δευτερολογία του Κ. Μητσοτάκη.

Σ. Φάμελλος: Προσωπική σας ευθύνη, κ. Μητσοτάκη

Λαμβάνοντας εν συνεχεία τον λόγο, ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Είναι δική σας πολιτική ευθύνη η εξέλιξη και διαχείριση των πυρκαγιών. Είναι προσωπική σας ευθύνη», τόνισε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι διασύρει τη χώρα, καθώς και ότι ψάχνει άλλοθι στην ένταση των φαινομένων.

Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ την πρωτολογία του Σ. Φάμελλου.

Στη δευτερολογία του, ο κ. Φάμελλος είπε ότι «δεν ακούσαμε καμία συγγνώμη». «Δεν έχουμε ακούσει ακόμα ούτε λογοδοσία ούτε απόδοση ευθυνών στη σημερινή συζήτηση, ό,τι λογοπαίγνια και να κάνετε», ανέφερε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτήρισε, δε, τον κ. Μητσοτάκη ως «κρυπτόμενο πρωθυπουργό που ψάχνει μίζερα δικαιολογίες ακόμα και στον ”στρατηγό άνεμο”». Είπε ότι «μας ανησυχεί ιδιαίτερα που δεν ακούσαμε καμία συγγνώμη και καμία ανάληψη ευθύνης, καμία παραίτηση.

Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ τη δευτερολογία του Σ. Φάμελλου.

Ν. Ανδρουλάκης: Κυβέρνηση αυξημένης αλαζονείας και μηδενικής αποτελεσματικότητας

Από την πλευρά του, ο κ. Ανδρουλάκης μίλησε για κυβέρνηση «αυξημένης αυταρέσκειας, αυξημένης αλαζονείας και μηδενικής αποτελεσματικότητας». Ανέφερε ότι δεν μπορεί να θεωρείται κανονικότητα η καταστροφή του εθνικού πλούτου και περιέγραψε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για να αποκτήσει η χώρα, όπως ανέφερε, την απαιτούμενη ανθεκτικότητα και όχι να είναι έρμαιο των πυρκαγιών κάθε χρόνο.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά την πρωτολογία του Ν. Ανδρουλάκη.

Στη δευτερολογία του και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, είπε ότι «αποδεικνύετε ότι δεν θέλετε τίποτα να αλλάξετε». Αναφορικά με τις κατηγορίες του πρωθυπουργού περί fake news, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ υπογράμμισε ότι «όντως υπάρχουν κόμματα στο Κοινοβούλιο που είναι πρωταθλητές στα fake news», αλλά απευθυνόμενος στον Κ. Μητσοτάκη ανέφερε ότι πηγαίνει «από κοντά».

Δείτε ΕΔΩ τη δευτερολογία του Ν. Ανδρουλάκη.

Αντιπαράθεση Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη

Σημειώνεται ότι σημειώθηκε φραστική αντιπαράθεση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Ανδρουλάκη, όταν ο πρωθυπουργός παρενέβη κατά την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Ο κ. Ανδρουλάκης επέκρινε τον πρωθυπουργό, για την ανακοίνωσή του πως θα ελέγχεται και ποιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες έκαναν ή δεν έκαναν καλά την δουλειά τους. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχολίασε αν αυτό το δεδομένο ελήφθη υπόψη όταν ο κ. Μητσοτάκης έδωσε χρίσματα στις περιφερειακές εκλογές στους κ. Χατζημάρκο στο Νότιο Αιγαίο, και τον κ. Μέτιο στον Έβρο και στη Ροδόπη.

«Δεν ξέρετε τι λέτε» φέρεται να σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, για να απαντήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης: «Καλό είναι να είστε πιο ευγενικός και πιο προσεκτικός στους χαρακτηρισμούς σας. Είστε ο Πρωθυπουργός επί των ημερών του οποίου κάηκε το κόσμημα τη Δαδιάς και μια γενιά δεν θα ζήσει να το δει και να το ζήσει».

Δ. Παφίλης: Διαχρονικό έγκλημα

Για «διαχρονικό έγκλημα σε βάρος της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας αλλά και του περιβάλλοντος με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων» έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, μιλώντας – αντί του ασθενούς Δ. Κουτσούμπα – στη Βουλή. Όπως ανέφερε, οι δικαιολογίες και τα προσχήματα της κυβέρνησης δεν μπορούν να κρύψουν τις ευθύνες της για την απουσία ολοκληρωμένου αντιπυρικού σχεδιασμού.

Διαβάστε ΕΔΩ την τοποθέτηση του Θ. Παφίλη.

«Σπαρτιάτες»: Εσωκομματικά πυρά και διαγραφή βουλευτών

Το ενδιαφέρον στην τοποθέτηση του Βασίλη Στίγκα επικεντρώθηκε στις αναφορές του στους βουλευτές των «Σπαρτιατών» που απουσίαζαν: «Οι βουλευτές των Σπαρτιατών που απουσιάζουν σήμερα είναι καθοδηγούμενοι από ξένα κέντρα που παραπέμπουν σε Greek Mafia και Δον Κορλεόνε» ανέφερε, ενώ αργότερα ανακοίνωσε τη διαγραφή τριών εξ αυτών. Ακολούθησε απάντηση των 11 βουλευτών του κόμματος με πυρά κατά του Β. Στίγκα.

Διαβάστε ΕΔΩ για τις εξελίξεις στους «Σπαρτιάτες».

Κ. Βελόπουλος: Ο πρωθυπουργός εμπαίζει τη νοημοσύνη μας

«Οι φωτιές έχουν κυβερνητική ευθύνη» τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος κατά την πρωτολογία του. Επέκρινε τον πρωθυπουργό ότι «εμπαίζει τη νοημοσύνη μας» με όσα ανέφερε για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και την στήριξη των πυρόπληκτων. Επίσης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης αναρωτήθηκε εάν είναι τυχαίο ότι φωτιές εκδηλώνονται εκεί που υπάρχει ενδιαφέρον για να στηθούν ανεμογεννήτριες.

Διαβάστε ΕΔΩ την τοποθέτηση του Κ. Βελόπουλου.

Δ. Νατσιός: Να σταματήσει το χάος αρμοδιοτήτων

«Ένα σοβαρό κράτος, και όχι παρωδία επιτελικού, θα είχε εξετάσει τι δεν πάει καλά από το 1998 που η ευθύνη δασοπυρόσβεσης πέρασε από τη Δασική Υπηρεσία στην Πυροσβεστική», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο επικεφαλής της «Νίκης» Δημήτρης Νατσιός. «Πρέπει επιτέλους να δοθεί βαρύτητα στην πρόληψη. Να συσταθεί και πάλι ο θεσμός του Δασοφύλακα. Να σταματήσει το χάος αρμοδιοτήτων και να υπάρχει ένας στρατηγικός φορέας για τα δάση μας που θα αναλάβει την συνολική τους διαχείριση, σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων γύρω από τα δάση» σημείωσε.

Διαβάστε ΕΔΩ την τοποθέτηση του Δ. Νατσιού.

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Κάηκε ξανά η χωρά γιατί κάνεις ποτέ δεν τιμωρήθηκε

Για «χρόνια αδιαφορία, αβελτηρία, απρονοησία» και για «χρόνια αναξιοκρατία και διαφθορά» που «δεν υπονομεύουν απλά το μέλλον της πατρίδας» αλλά «σκοτώνουν», έκανε λόγο η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Υπογράμμισε, δε, την ανάγκη «να ειπωθεί αυτό που είναι η πραγματικότητά: ότι κάηκε ξανά η χωρά μας γιατί κάνεις ποτέ δεν τιμωρήθηκε για όλες τις προηγούμενες φορές που κάηκε».

Διαβάστε ΕΔΩ τι είπε η Ζ. Κωνσταντοπούλου.

Κόντρα Τασούλα – Βελόπουλου

Αντιπαράθεση είχαν εξάλλου ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνους Τασούλας με τον Κυριάκο Βελόπουλο, κατά τη δευτερολογία του επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης. Απαντώντας στον πρωθυπουργό, ο οποίος είχε κάνει λόγο για «σαχλαμάρες» του κ. Βελόπουλου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης έκανε λόγο για «σαχλαμάρες και ψέματα» του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον οποίο χαρακτήρισε «ψεκασμένο». «Σας δείχνω δημοσιεύματα που μιλούν για επιβραδυντικό υλικό στην Πάρνηθα. Δεν θα αφήσω κανέναν πορφυρογέννητο να μιλάει έτσι. Άσχετος ο πρωθυπουργός», είπε, ενώ παραδέχτηκε πως αυτά που είναι προσβλητικά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος της Βουλής τον διέκοψε, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη και εξευτελιστική για αρχηγό τη συμπεριφορά του κ. Βελόπουλου. «Παριστάνετε ότι ξέρετε και την ιστορία. Μιλήσατε για πορφυρογέννητους, δεν υπήρχε πορφύρα όταν γεννήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 1968. Αρκετά με το χαμηλότατο επίπεδό σας, που μόνος σας το παραδεχτήκατε», είπε.

Ο κ. Βελόπουλος ανέφερε: «Δικαίωμά μου να λέω ό,τι θέλω. Δεν θέλω προστάτες. Έχω προστάτες τον Θεό, την Παναγία και τον ελληνικό λαό». Εν συνεχεία, ο κ. Τασούλας επεσήμανε: «Άλλαξε η σειρά των κομμάτων, πλέον είστε το πέμπτο κόμμα, μετά τη διαγραφή βουλευτών από τους Σπαρτιάτες. Αυτό αυξάνει τις ευθύνες σας. Σήμερα, μας απογοητεύσατε σφόδρα. Βρε άνθρωπέ μου, πού το είδες το σύστημα, τώρα προσπαθούμε να κάνουμε σύστημα στη χώρα. Τα έχετε βάλει όλοι με το σύστημα, πού το είδατε;».

 naftemporiki.gr