Skip to main content

Στέφανος Κασσελάκης: Ανακοινώνει υποψηφιότητα για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ – Οι θέσεις του

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

Τι προτείνει για Οικονομία, Εργασιακά, Ενέργεια και Ναυτιλία

Την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ανακοινώσει εντός της ημέρας – πιθανότατα με ένα βίντεο – ο Στέφανος Κασσελάκης. Πρόκειται για ένα νέο πρόσωπο στο κόμμα και την πολιτική σκηνή, που βγαίνει δυναμικά μπροστά το τελευταίο διάστημα.

Επιχειρηματίας, απόδημος, υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (2023). Αυτή είναι η σύντομη περιγραφή με την οποία μας συστήνεται στο Twitter. Γεννημένος το 1988 στο Μαρούσι και με καταγωγή από τα Χανιά, μετανάστευσε σε ηλικία 14 ετών στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ, έχοντας λάβει πλήρη υποτροφία από το λύκειο Philips Academy. Σπούδασε στο Wharton School of Business, όπου έλαβε B.Sc. στα χρηματοοικονομικά και στο College of Arts & Sciences, όπου έλαβε Β.Α. στις διεθνείς επιστήμες.

Στο βιογραφικό του ξεχωρίζει και η εθελοντική εργασία του στο επιτελείο του τότε γερουσιαστή τότε Τζο Μπάιντεν για τις προεδρικές εκλογές του 2008, ενώ ήταν ακόμη φοιτητής. Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, ίδρυσε τη μη κερδοσκοπική διαδικτυακή πλατφόρμα ‘CVfromGreece’, μέσω της οποίας βοήθησε νέους να βελτιώσουν τα βιογραφικά τους για αιτήσεις εργασίας ή σπουδών στο εξωτερικό. Από το 2015 δραστηριοποιείται στον χώρο της ναυτιλίας.

Στέφανος Κασσελάκης: Ποιος είναι ο επιχειρηματίας που ταράζει τα νερά στον ΣΥΡΙΖΑ – Το βιογραφικό του

Οι θέσεις του για την οικονομία

Ο 35χρονος πολιτικός ζητάει «φορολογία κοινής λογικής». Προτείνει έτσι μεταξύ άλλων,

  • Καθιέρωση προοδευτικής φορολογίας με γενναία ελάφρυνση για τους υπαλλήλους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υπό νέα φορολογική κλίμακα.
  • Ισχυρά κίνητρα σε επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς που μεταφέρουν τη βάση τους εκτός Αθηνών, καθώς και σε επιχειρήσεις που διανέμουν μετοχές (stock options) στους υπαλλήλους τους.

Για τα εργασιακά τονίζει ότι απαιτείται «συνεργασία και όχι εξάρτηση» και προτείνει:

  • Επιστροφή από τον εργασιακό Μεσαίωνα στο σήμερα. Εργασία με κανόνες και αυστηρούς ελέγχους για την τήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων (επαναφορά ΣΣΕ και βάσιμου λόγου απόλυσης, θέσπιση υποχρέωσης αιτιολόγησης μη πρόσληψης, σύνδεση σε πραγματικό χρόνο του συστήματος ψηφιακής κάρτας με ΣΕΠΕ κ.α).
  • Τέλος στην καταστρατήγηση του χαρακτήρα των δελτίων παροχής υπηρεσιών από τους εργοδότες. Πλήρης εξομοίωση όσων εργάζονται με «μπλοκάκι» σε σχέση εξαρτημένης εργασίας με τους εργαζόμενους αορίστου χρόνου (σε αποζημιώσεις, επιδόματα, δώρα, άδεια μητρότητας κλπ).

Στον αγροτικό τομέα, προτείνει:

  • Χορήγηση κινήτρων δημιουργίας καλλιεργητικών ζωνών ανά περιφέρεια. Διεύρυνση επιλέξιμων καλλιεργειών και ενίσχυση νέων ανταγωνιστικών καλλιεργειών ανά νομό.
  • Δημιουργία φυσικών και ψηφιακών δημοπρατηρίων αγροτικών προϊόντων ανά περιφέρεια.
  • Πριμοδότηση του παραγόμενου προϊόντος και όχι αποκλειστικά του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου / Κατάργηση του “ιστορικού δικαιώματος” καλλιεργητή / Θέσπιση πραγματικού μητρώου των κατ’ επάγγελμα αγροτών.

Ενέργεια χωρίς… ηλεκτροσόκ

Στην ενεργειακή πολιτική προτείνει τα ακόλουθα:

  • Επαναφορά της ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο με ανεξάρτητη διοίκηση που θα αμείβεται βάσει αποδοτικότητας και όχι βάσει κερδοφορίας.
  • Ενεργειακή Δημοκρατία, ενίσχυση των ενεργειακών κοινοτήτων, δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών για αυτοκατανάλωση.
  • ΑΔΜΗΕ: Πάταξη ολιγοπωλίων ηλεκτρισμού με δημιουργία ηλεκτρικής “λεωφόρου” που θα συνδέει την Ελλάδα με την κεντρική Ευρώπη.

Αλλαγή ρότας στη Ναυτιλία

Ο κ. Κασσελάκης προτείνει αλλαγή προσέγγισης για την ποντοπόρο ναυτιλία: Φοροαπαλλαγή για ετήσια απόδοση μέχρι το 10% του μετοχικού κεφαλαίου, και εισαγωγή εταιρικού φόρου εισοδήματος 10% στα κέρδη που υπερβαίνουν την ως άνω απόδοση.

Διαβάστε ακόμη: Στέφανος Κασσελάκης: Η κριτική στην κυβέρνηση και οι θέσεις σε εθνικά θέματα, Υγεία, Παιδεία, Σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους