Skip to main content

Στέφανος Κασσελάκης: «Δεν θα εκκενώσουμε την Ελλάδα» – Η κριτική στην κυβέρνηση, οι θέσεις για εθνικά θέματα, Υγεία, Παιδεία, Εκκλησία

syriza.gr

Οι τοποθετήσεις του 35χρονου πιθανού υποψηφίου για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ σε καίρια ζητήματα

Με τις πληροφορίες να τον θέλουν να μπαίνει στην κούρσα για τη διεκδίκηση της προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ, οι θέσεις του Στέφανου Κασσελάκη για κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα έρχονται στο προσκήνιο.

Νέος σε ηλικία και στην πολιτική σκηνή, αλλά με πλούσιο βιογραφικό και τολμηρές θέσεις, το τελευταίο διάστημα, έχει έντονη παρουσία στα social media, με αναρτήσεις στις οποίες εξαπολύει πυρά κατά της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, αλλά και έχοντας ανεβάσει μία ανοιχτή πλατφόρμα ιδεών.

Το εάν θα είναι τελικά υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα το μάθουμε πιθανότατα αύριο, Δευτέρα ή το αργότερο έως την Τρίτη. Ας δούμε όμως ποιες είναι οι τοποθετήσεις του, με τις οποίες έχει επιλέξει μέσα από τους λογαριασμούς του να συστηθεί στο ευρύ κοινό.

Οι αναρτήσεις για τις πυρκαγιές

«Είναι η καινούρια μοίρα μας; Θέλουν να μας εκπαιδεύσουν ότι η κανονικότητά μας από εδώ και πέρα θα είναι το πένθος και η καταστροφή; Να είναι σίγουρος ο ελληνικός λαός ότι απέναντι σε αυτό δεν πρόκειται να σταθούμε χωρίς φωνή» έγραψε πριν από 3 ημέρες, υπογραμμίζοντας πως «δεν πρόκειται να εκκενώσουμε την Ελλάδα».

Προ ημερών είχε επίσης σχολιάσει:  Όπως δεν πρέπει επίσης να πάθουμε ανοσία από τη συχνότητα του πένθους. Κρατική ανασυγκρότηση άμεσα.

Βέλη είχε εξαπολύσει και κατά του πρωθυπουργού για την επιλογή του, τονίζοντας ότι έχει εξαφανιστεί.

«Πατριώτης δεν είναι αυτός που κάνει διαφήμιση συμβόλων»

Σε χθεσινή ανάρτησή του από τη λίμνη της Δοϊράνης έκανε εκτενή αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Κάποια στιγμή πρέπει να πούμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Και η αλήθεια είναι ότι πατριώτης δεν είναι αυτός που κάνει διαφήμιση των συμβόλων, τα εκμεταλλεύεται, τα εργαλειοποιεί, αυτός o οποίος έχει τις πιο δυνατές κορώνες. Πατριώτης είναι αυτός ο οποίος έχει αυταπάρνηση. Είναι αυτός ο οποίος θυσιάζει κάτι από τον εαυτό του για το κληροδότημα της πατρίδας του».

Διαχωρισμός Εκκλησίας – Κράτους

Ο υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ του πλήρους διαχωρισμού Εκκλησίας – Κράτους, προτείνοντας τα ακόλουθα:

  • Διαχωρισμό με έντιμη συμφωνία
  • Ανάληψη από την Εκκλησία της αποκλειστικής ευθύνης για τη μισθοδοσία, ασφάλιση και συνταξιοδότηση του κλήρου.
  • Κρατική ενίσχυση για τη συντήρηση ναών, μονών και για τη διατήρηση της πολιτιστικής /θρησκευτικής κληρονομιάς.

Ενίσχυση του ΕΣΥ

Για να βγει η η δημόσια υγεία από την «εντατική»,  προτείνει:

  •  Γενναία μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών καθώς και των υπόλοιπων εργαζομένων του ΕΣΥ.
  • Τέλος στους διορισμούς πολιτευτών και ημετέρων στις διοικήσεις των νοσοκομείων. Τα νοσοκομεία θα διοικούνται από τριμελές όργανο που θα αποτελείται από έναν εκλεγμένο εκπρόσωπο του προσωπικού, έναν υπάλληλο του Υπουργείου Υγείας και έναν manager με σχετικές σπουδές και προϋπηρεσία, κατόπιν διαγωνισμού ΑΣΕΠ.
  • Ισχυρά κίνητρα σε Έλληνες γιατρούς και νοσηλευτές του εξωτερικού ώστε να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να ενταχθούν στο ΕΣΥ.
  • Παροχή δωρεάν στέγασης στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που υπηρετεί σε δυσπρόσιτες και νησιωτικές περιοχές.

Αλλαγές στην Παιδεία

Οι προτάσεις του για την παιδεία είναι οι ακόλουθες:

  • Μισθολογική αναβάθμιση όλων των εκπαιδευτικών και τέλος στην ομηρία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.
  • Συνταγματική κατοχύρωση ποσοστού minimum 5% του ΑΕΠ για τη δημόσια εκπαίδευση. Δραστική αύξηση των κονδυλίων για έρευνα και τεχνολογία.
  • Εθνικό Σχέδιο Φοιτητικής Στέγης με οικονομικά κριτήρια / Παροχή δωρεάν στέγασης στους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε δυσπρόσιτες και νησιωτικές περιοχές.
  • Περιφρούρηση πανεπιστημιακών χώρων με βάση το αυτοδιοίκητο, θέσπιση από τα ίδια τα Πανεπιστήμια -σε συνεργασία με τους φοιτητικούς συλλόγους- πλαισίου κυρώσεων για όσους προξενούν φθορές στους πανεπιστημιακούς χώρους.
  • Αναμόρφωση διοικητικού πλαισίου, ώστε να επιτρέπονται δωρεές και συνεργασίες με ξένα πανεπιστήμια για τη δημιουργία «βραχιώνων», με αποκεντρωμένη διοίκηση, αλλά εντός του δημόσιου πανεπιστημίου.
  • Ένταξη των μουσικών και παραστατικών τεχνών με δημιουργικό τρόπο στην εγκύκλιο εκπαίδευση / Άνοιγμα αρχαιολογικών χώρων και άλλων δημόσιων χώρων πολιτισμού για παρουσίαση σχολικών και φοιτητικών παραστάσεων.

naftemporiki.gr