Skip to main content

Εκλογές: Η μάχη της γειτονιάς και τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Στους δρόμους οι πολιτικοί αρχηγοί. Δίνουν τη μάχη γειτονιά - γειτονιά

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων, με τους πολιτικούς αρχηγούς να οργώνουν την χώρα για να παρουσιάσουν τις θέσεις τους. Στην τελική ευθεία προς τις κάλπες ο Κ. Μητσοτάκης δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη Βόρεια Ελλάδα, όπου κόμματα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας κατέγραψαν υψηλά ποσοστά στις πρόσφατες εκλογές. Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να ρίξει το βάρος στην Κρήτη, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 είχε κερδίσει και τους τέσσερις νομούς αλλά στις τελευταίες εκλογές το νησί .. βάφτηκε μπλε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης – μετά το αρνητικό τεστ Covid-  σήμερα θα επισκεφθεί την Νέα Ιωνία, όπου στις εκλογές του Μαΐου η Νέα Δημοκρατία ήταν πρώτη αλλά με ποσοστό χαμηλότερο από αυτό που πήρε στο  σύνολο της επικράτειας. Συγκεκριμένα πήρε 33.11%, που είναι το χαμηλότερο «γαλάζιο» ποσοστό στους δήμους του Βόρειου Τομέα της Αθήνας.

Τις επόμενες ημέρες  ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει  μια σειρά επισκέψεων στη Βόρεια Ελλάδα, κοιτώντας κυρίως προς ένα κοινό που στις τελευταίες εκλογές είχε στραφεί σε κόμματα που κινούνται δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα αύριο  θα βρεθεί στη  Θάσο, στην Καβάλα και στη Δράμα (όπου  η Ελληνική Λύση είχε πάρει στις τελευταίες εκλογές 6.9% και το κόμμα «Νίκη» 5.33%). To Σάββατο πρόκειται  να κάνει περιοδεία στην  Πέλλα (όπου το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου είχε πάρει 7,10% και η Νίκη 6. 13%) και στην Πιερία (όπου η Ελληνική Λύση είχε πάρει 7. 56% και το κόμμα Νίκη άγγιξε το 7,46%).

Στον δρόμο προς τις κάλπες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα συνεχίσει τις στοχευμένες επισκέψεις στην Αττική, με έμφαση σε δήμους όπου εκτιμάται πως  τα γαλάζια ποσοστά μπορούν να αυξηθούν περαιτέρω. Με βάση τον σχεδιασμό την Πέμπτη αναμένεται να επισκεφθεί τον Ασπρόπυργο, όπου η Νέα Δημοκρατία στις πρόσφατες εκλογές πήρε 36.58%.

Οι κάλπες είναι άδειες

Το μήνυμα που εκπέμπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πως οι κάλπες την Κυριακή των εκλογών θα είναι άδειες και θα πρέπει να γεμίσουν εκ νέου με γαλάζια ψηφοδέλτια. Τονίζει επίσης πως δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό, καθώς η χώρα χρειάζεται μια σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση την επόμενη ημέρα που να μπορεί να αντιμετωπίζει τις εξωγενείς προκλήσεις.

Η μάχη της Κρήτης

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας εστιάζει στην Κρήτη και την επόμενη εβδομάδα ετοιμάζεται να κάνει τριήμερη επίσκεψη στο νησί. Να σημειωθεί πως  θα επιστρέψει στην Κρήτη και την τελευταία εβδομάδα πριν τις κάλπες για να πραγματοποιήσει ανοιχτή συγκέντρωση.

Μάλιστα χθες ανακοινώθηκε πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε το Ρέθυμνο ως μία από τις τρεις περιφέρειες που θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές. Να σημειωθεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πήρε έδρα στο Ρέθυμνο, καθώς ήταν τρίτο κόμμα με 21.03% μετά το ΠΑΣΟΚ που πήρε 21.47% (πρώτη ήταν η Νέα Δημοκρατία που έφτασε το 37.10%). Το υψηλότερο «γαλάζιο» ποσοστό στην Κρήτη ήταν στα Χανιά όπου η Νέα Δημοκρατία έφτασε το 41.16% και ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε στο 20.64%.

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας κοιτά και στο λεκανοπέδιο και κυρίως προς τις λαϊκές γειτονιές, όπου αυτή την φορά ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στη δεύτερη θέση. Ο αρχηγός  της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει επιλέξει να είναι υποψήφιος πέραν της Α Πειραιά (όπου είχε εκλεγεί στις 21 Μαΐου) και στον Δυτικό τομέα της Αθήνας. Εκεί στις εκλογές του Μαΐου η Νέα Δημοκρατία πήρε 34.46% και ο  ΣΥΡΙΖΑ 22.71%. Στόχος της Κουμουνδούρου είναι η επαναπροσέγγιση αυτού του ακροατηρίου, προτάσσοντας κυρίως μια ατζέντα οικονομίας και καθημερινότητας.

Σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει περιοδεία στην  Β’ Θεσσαλονίκης και στην Πιερία, αύριο θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση για την οικονομία και την Πέμπτη ακολουθεί επίσκεψη σε  γειτονιές της Αθήνας. Την  Παρασκευή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα βρεθεί στην Μαγνήσια και ακολουθεί  το Σάββατο η Λάρισα (στους δύο αυτούς νομούς ο ΣΥΡΙΖΑ  πήρε 19,24% και 19,83% αντίστοιχα).

Ο βόρειος τομέας Αθηνών

Σε ρυθμούς περιοδειών κινείται και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, που σήμερα θα επισκεφθεί το Μαρούσι. Να σημειωθεί πως στο Βόρειο Τομέα της Αθήνας το ΠΑΣΟΚ ήταν τέταρτο κόμμα με ποσοστό 7,42%, δηλαδή ήταν αρκετά κάτω από το ποσοστό που πήρε στο σύνολο της επικρατείας. Το επόμενο διάστημα η Χαριλάου Τρικούπη θα εστιάσει στο λεκανοπέδιο της Αττικής, με στόχο την αύξηση των «πράσινων» ποσοστών.

Οι δημοσκοπήσεις

Με προσοχή διαβάζουν τα κομματικά επιτελεία τα στοιχεία των τελευταίων δημοσκοπήσεων. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως όλες οι μετρήσεις δείχνουν πως η νέα Βουλή θα είναι επτακομματική, καθώς φαίνεται πως το κόμμα Νίκη αλλά και η Πλεύση Ελευθερίας – με βάση τις πρώτες έρευνες μετά τις εκλογές – περνάνε τον πήχη του 3%.

Σε μια τέτοια περίπτωση η Νέα Δημοκρατία χρειάζεται ένα ποσοστό κοντά στο 40% για να πετύχει τον στόχο για μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία (υπενθυμίζεται πως στις εκλογές του Μαΐου είχε πάρει 40.79%).