Skip to main content

Γ. Οικονόμου: Προτεραιότητα της κυβέρνησης το σχέδιο για τις προκλήσεις του αύριο

Intime News/ ΚΑΜΣΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ

«Δεινή πολιτική ήττα του Αλέξη Τσίπρα» η πρόταση δυσπιστίας.

Η Ελλάδα πάντα θα απαντά σε κάθε πρόκληση με ψυχραιμία, νηφαλιότητα, αποτελεσματικότητα και προσηλωμένη στη διεθνή νομιμότητα, ανυποχώρητη σε ότι αφορά τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την κυριαρχία της, διαβεβαίωσε την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σχολιάζοντας τις τουρκικές παραβιάσεις.

«Εμείς πάντα επιδιώκουμε τη σταθερότητα και τη συνεννόηση. Με το παράλογο δεν συνομιλούμε. Δεν θα υποχωρήσουμε βήμα πίσω στα κυριαρχικά μας δικαιώματα και στην κυριαρχία μας. Έχουμε την ικανότητα, τους συμμάχους, τη βούληση για να είμαστε αποτελεσματικοί στη διαχείριση κάθε πρόκλησης, κάθε περίοδο», πρόσθεσε ενώ σχολιάζοντας το ενδεχόμενο επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ανέφερε ότι δεν υπάρχει ακόμα κάτι να ανακοινωθεί.

Μιλώντας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στις επερχόμενες εκλογές και τις πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες, την υπόθεση των υποκλοπών, το οργανωμένο έγκλημα αλλά και την υπόθεση Τατσόπουλου.

Αναλυτικότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκίνησε την εισήγησή του αναφερόμενος στην πτώση του F-4 Phantom της Πολεμικής Αεροπορίας. «Το δυσάρεστο αυτό γεγονός συνέπεσε με τη συμπλήρωση 27 χρόνων από την κρίση των Ιμίων και τη θυσία στο βωμό του καθήκοντος τριών Ελλήνων Αξιωματικών. Η Πολιτεία και το έθνος αποτίουν φόρο τιμής στους πεσόντες και αναγνωρίζουν τη θυσία, την αυτοθυσία και την αυταπάρνηση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων», είπε.

Συνέχισε κάνοντας μια αποτίμηση της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ιαπωνία, ενώ σχολιάζοντας την πρόταση δυσπιστίας που καταψηφίστηκε την προηγούμενη Παρασκευή στη Βουλή έκανε λόγο για «δεινή πολιτική ήττα του κ. Τσίπρα προσωπικά», κατηγορώντας παράλληλα ότι επιδιώκει να προηγηθεί η πολιτική διαχείριση της δικαστικής διερεύνησης. Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που κινείται με τον τρόπο, τη λογική, την ατζέντα του χθες και επενδύει στις μυθοπλασίες, στους εξωφρενικούς ισχυρισμούς και την τοξικότητα. «Όμως, δεν κατανοούν ότι διαχειριζόμενοι τόση τοξικότητα, οι πρώτοι που δηλητηριάζονται είναι οι ίδιοι», πρόσθεσε.

Περιγράφοντας την προτεραιότητα της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα και μέχρι τις εκλογές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την όρισε ως την περιγραφή των προκλήσεων του αύριο και η παρουσίαση ενός σχεδίου για το πώς θα επιτευχθούν περισσότερα. «Ο βασικός στόχος είναι η βελτίωση της ζωής των πολιτών», είπε χαρακτηριστικά.

Εκλογές και συνεργασίες

Πάντως απέφυγε να δώσει κάποιο στοιχείο για την ημερομηνία των εκλογών, και κληθείς να σχολιάσει το σενάριο που θέλει ως πιο πιθανή ημερομηνία των εκλογών την 9η Απριλίου, δήλωσε ότι δεν έχει κάτι καινούργιο να προσθέσει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός έδωσε την Τρίτη «τροφή» για εκλογικά σενάρια με την δήλωσή του ότι «κάποιες εκλογές θα γίνουν σίγουρα μετά το Πάσχα».

Σε ότι αφορά τα ψηφοδέλτια της ΝΔ μετά από σχετική ερώτηση, ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως όσο πλησιάζουμε προς τις κάλπες θα υπάρχουν ανακοινώσεις ονομάτων και οι υποψηφιότητες θα αφορούν ονόματα τα οποία εκφράζουν και αποτελούν την ταυτότητα και τα χαρακτηριστικά της πρότασης της ΝΔ για την επόμενη τετραετία όπως και στην πρώτη τετραετία.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε την δήλωση της εκπροσώπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ότι μία κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θα είναι αποτέλεσμα εκβιασμού. Όπως είπε, αυτή η θέση εδράζεται σε δύο λανθασμένες και αυθαίρετες παραδοχές. Η πρώτη, ανέφερε, συνδέει τον πρωθυπουργό με την υπόθεση των επισυνδέσεων. Ο κ. Οικονόμου τόνισε πως πρόκειται για απολύτως ανυπόστατη παραφιλολογία και πως οι επισυνδέσεις δεν τελούσαν σε γνώση του πρωθυπουργού. Η δεύτερη παραδοχή, συνέχισε, είναι ότι ο κ Ανδρουλάκης έχει ζητήματα για τα οποία μπορεί να εκβιαστεί. «Παραδοχές ανυπόστατες και ανούσιες», δήλωσε.

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση διαπιστώνει αλλαγή στάσης από την πλευρά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ο οποίος ανέφερε είναι πρόθυμος μετά τις εκλογές να προχωρήσεις σε διάλογο συγκλίσεων χωρίς παζάρι εξουσίας, είπε ότι ο κ. Ανδρουλάκης έχει πει κατά καιρούς διάφορα. «Έχει πει ότι σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον πρόεδρο του πρώτου ή του δεύτερου κόμματος, αργότερα είχε πει πως στόχος είναι η ΝΔ να είναι αντιπολίτευση και τώρα λέτε ότι είπε αυτά. Βασικός προσανατολισμός και στόχος της ΝΔ είναι να επιδιώξει καθαρή εντολή αυτοδύναμης διακυβέρνησης», απάντησε ο κ. Οικονόμου.

Η υπόθεση των υποκλοπών

Στο άλλο σημαντικό ζήτημα που αφορά τον πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη, την υπόθεση των υποκλοπών, ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι η υπόθεση είναι στα χέρια της δικαιοσύνης ενώ σε ερώτηση αν ήταν λάθος όπως είχε πει ο πρωθυπουργός για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και η παρακολούθηση άλλων 6 προσώπων, είπε πως η διαφορά τώρα είναι πως η δικαστική έρευνα είναι σε εξέλιξη και θα υπάρξει πολιτική αποτίμηση.

Ο κ. Οικονόμου ρωτήθηκε και περί δημοσιεύματος σύμφωνα με το οποίο η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Κώστας Μπακογιάννης και η Αλεξία Μπακογιάννη ήταν υπό παρακολούθηση με το παράνομο λογισμικό predator, απάντησε πως πρόκειται για ξαναζεσταμένο φαγητό και τόνισε πως καμία ελληνική δημόσια αρχή δεν έχει σχέση με τα κακόβουλα λογισμικά τα οποία εμφανίστηκαν στην Ελλάδα το 2016 ενώ και γι’αυτά υπάρχει σε εξέλιξη δικαστική έρευνα.

Όσον αφορά την τροπολογία σχετικά με το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη, ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα και θα εξαντληθεί η προσπάθεια για να έχει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση.

Οργανωμένο έγκλημα

Ερωτηθείς για τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο είπε ότι υπάρχουν δύο υποθέσεις για τις οποίες έχει επιληφθεί η ΕΛ.ΑΣ, το τμήμα εσωτερικών υποθέσεων και η δικαιοσύνη.

«Σε ότι αφορά το οργανωμένο έγκλημα η ΕΛ.ΑΣ οφείλει να δείξει καλύτερες επιδόσεις και νομίζω ότι όλοι απαιτούμε ταχύτερα αποτελέσματα. Αν υπάρχει το οποιοδήποτε κύκλωμα μέσα στην Αστυνομία, θα παταχθεί χωρίς κανένα συμβιβασμό», τόνισε ενώ για τη δεύτερη υπόθεση είπε ότι έχουμε δύο ξεχωριστά θέματα. «Έχουμε ένα περιστατικό το Νοέμβριο του 2021 όταν έγινε έλεγχος σε τέσσερα παιδιά ανάμεσα στα οποία υπήρξε και συγγενικό πρόσωπο του κ. Θεοδωρικάκου. Η ΕΛ.ΑΣ διερευνά αν υπήρξε κάτι μεμπτό και μέσα από την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, δεν θα μείνει καμία σκιά. Το δεύτερο είναι το γεγονός ότι ένας αξιωματικός ισχυρίζεται ότι ήταν σε γνώση του παρεμβάσεις το Νοέμβριο του 2021, πέρασε και ο Δεκέμβριος του 2021, μπήκαμε στο 2022, φτάσαμε στον Ιανουάριο του 2023 και συμπτωματικά την ημέρα που έγιναν οι κρίσεις οι οποίες δεν ανταποκρίνονταν στις προσδοκίες του, ενάμισι χρόνο μετά, εμφανίζεται να καταγγέλλει κάτι. Δεν επιδέχεται ερμηνείας για τους σκοπούς και τις προθέσεις που είχε στο μυαλό του ανεξαρτήτως αν το περιστατικό ήταν αληθινό, που ήταν αληθινό και κατόπιν γρήγορα θα έρθει στην επιφάνεια αν υπήρξε το παραμικρό μεμπτό ή κάτι έπρεπε να γίνει διαφορετικά», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν εκδοτικοί ή επιχειρηματικοί κύκλοι έχουν στοχοποιήσει την κυβέρνηση, απάντησε πως «η κυβέρνηση κάνει τη δουλειά της για να εμπνεύσει το καλύτερο δυνατό αίσθημα ασφάλειας στον πολίτη και είναι αμείλικτη σε οποιεσδήποτε περιπτώσεις στις οποίες διαπιστώνεται παραβίαση του καθήκοντος παντού».

Η υπόθεση Τατσόπουλου

Ο κ. Οικονόμου ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση θα αλλάξει το νόμο που αφορά το αυτόφωρο για τα αδικήματα τύπου με αφορμή την υπόθεση Τατσόπουλου και είπε πως πρόκειται για διαφορετικά πράγματα.

«Σε ότι αφορά το χθεσινό, όπως λέει ο Πλάτωνας, για τα ζητήματα επιστημονικού τύπου καλό είναι να εκφράζουν άποψη οι ειδικοί επιστήμονες. Για τα πολιτικά ζητήματα μπορούν να μιλάνε όλοι. Το Σύνταγμα, οι νόμοι, οι συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα δεν επιτρέπουν να μπαίνει κανείς σε αστυνομικές ή δικαστικές περιπέτειες για απόψεις τις οποίες εκφράζει. Μπορεί κανείς να συμφωνεί ή να διαφωνεί. Άλλο αυτό και άλλο κάποιος για αυτά που λέει να μπλέκει σε δικαστικές και αστυνομικές περιπέτειες. Σε ότι αφορά τα ζητήματα χριστιανικής πίστης, δεν χωράει το μίσος, η μισαλλοδοξία, η εκδικητικότητα. Δεν χωράει η εργαλειοποίηση της πίστης για να αποκομίσουν κάποιοι οφέλη. Αυτό είναι ο ορισμός του φαρισαϊσμού», πρόσθεσε.

Καλλιτεχνικός κόσμος

Για το θέμα που έχει προκύψει με τους καλλιτέχνες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως οι θέσεις της κυβέρνησης είναι καθαρές και απέδειξε πως δεν είναι δογματική παρότι ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ δεν επηρέαζε την εξέλιξη και τα μισθολογικά τους.

«Η κυβέρνηση πήρε τη γενναία πρωτοβουλία να τους εξαιρέσει τελείως από το ΠΔ του ΑΣΕΠ. Να αντιληφθούν τη μεγάλη παρεξήγηση. Να αξιοποιήσουμε την ειλικρινή πρόθεση της κυβέρνησης και να επιλύσουμε προβλήματα δεκαετιών», συμπλήρωσε.

naftemporiki.gr