Skip to main content

Μητσοτάκης: Πολλοί πειστικοί λόγοι σήμερα για να επενδύσει μια ιαπωνική εταιρεία στην Ελλάδα

ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

«Διοργανώσαμε αυτό το ταξίδι στην Ιαπωνία πρωτίστως λόγω της σημασίας που αποδίδουμε στην ενίσχυση των διμερών επιχειρηματικών σχέσεων».

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αξιοποιήσουμε όλες τις ευκαιρίες που έχουμε στη διάθεσή μας για να φέρουμε σε επαφή ιαπωνικές και ελληνικές εταιρείες, με σκοπό να διερευνήσουμε αμοιβαία επωφελείς ευκαιρίες» τόνισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ελληνο-ιαπωνική επιχειρηματική ημερίδα που διοργανώθηκε στα γραφεία του ιαπωνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου Jetro στο Τόκιο, με τη συμμετοχή του Enterprise Greece. Στη διάρκεια της εκδήλωσης υπεγράφη Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του Enterprise Greece και του Jetro.

«Αν κοιτάξετε πού βρισκόταν η Ελλάδα πριν από πέντε ή δέκα χρόνια, θα ήταν δύσκολο να φανταστείτε ότι σήμερα η Ελλάδα θα ήταν μία από τις πρώτες χώρες σε ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη, μία από τις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή τόσο της πράσινης, όσο και της ψηφιακής μετάβασης. Ωστόσο, αυτό συνέβη» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας πως «συνέβη επειδή είναι σταθερή η δέσμευσή μας να αλλάξουμε τον “ιστό” της ελληνικής οικονομίας, να την κάνουμε πιο εξωστρεφή, πιο ανοιχτή στον κόσμο, να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας ως ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά και να καταστήσουμε τη χώρα ελκυστικό προορισμό για άμεσες ξένες επενδύσεις».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «σήμερα υπάρχουν πολλοί πειστικοί λόγοι για τους οποίους μια ιαπωνική εταιρεία θα σκεφτόταν να επενδύσει στην Ελλάδα. Δεν είναι μόνο η μοναδική γεωγραφική μας θέση στο “σταυροδρόμι” τριών ηπείρων. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι προσφέρουμε πρόσβαση στη μεγαλύτερη ενιαία αγορά του κόσμου. Σχετίζεται επίσης με το γεγονός ότι η κυβέρνησή μας είναι βαθιά προσηλωμένη στο να κάνει τη ζωή και την επιχειρηματική δραστηριότητα κάθε ξένου επενδυτή στην Ελλάδα όσο το δυνατόν πιο εύκολη και απρόσκοπτη».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως η Ελλάδα «προσφέρει πολύ ενδιαφέρουσες επενδυτικές ευκαιρίες παντού, σε πληθώρα τομέων, όχι μόνο στον τουρισμό – φυσικά, η Ελλάδα και η Ιαπωνία είναι τουριστικοί προορισμοί παγκόσμιας κλάσης- αλλά και σε τομείς όπως οι υποδομές, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι υπηρεσίες και σε πεδία που σχετίζονται με την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση».

Επιπλέον, παρατήρησε πως «ως κυβερνήσεις, μπορούμε να δράσουμε μόνο ως καταλύτες στις επενδύσεις. Δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε μόνοι μας αυτές τις επενδύσεις, μπορούμε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες ώστε οι ιαπωνικές εταιρείες να επενδύσουν στην Ελλάδα και οι ελληνικές εταιρείες να αυξήσουν το αποτύπωμά τους στην ιαπωνική αγορά».

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα δούμε μεγαλύτερο ενδιαφέρον από ιαπωνικές εταιρείες να επενδύσουν στην Ελλάδα, αλλά και μεγαλύτερο ενδιαφέρον από ελληνικές εταιρείες να διεισδύσουν στις ιαπωνικές αγορές. Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι Έλληνες πλοιοκτήτες άρχισαν να ναυπηγούν τα πρώτα πλοία τους στην Ιαπωνία αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και με τον τρόπο τους, εκτιμώ, συνέβαλαν κι αυτοί στην εντυπωσιακή επιτυχία της ιαπωνικής οικονομίας» σημείωσε καταληκτικά.