Skip to main content

Qatargate: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία, αναβολή για τις 22 Δεκεμβρίου πήρε η Εύα Καϊλή

Twitter/Ministry of Labour – State of Qatar via REUTERS

Παρόντες οι τρεις συγκατηγορούμενοι

Από στιγμή σε στιγμή αναμένεται η απόφαση των βελγικών αρχών για την προφυλάκιση ή μη των άλλων τριών συλληφθέντων για το σκάνδαλο Qatargate. Η Εύα Καϊλή δεν παρέστη, ζήτησε και πήρε αναβολή για του δικηγόρου της για τις 22 Δεκεμβρίου. Οι τρεις συγκατηγορούμενοι βρέθηκαν ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλείται η ΕΡΤ, η Εύα Καϊλή πήρε αναβολή για τις 22 Δεκεμβρίου, καθώς η ίδια δεν παρέστη στην ακρόαση.

Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος Τζακ Πάροκ:  «Η Εύα Καϊλή δεν ήταν παρούσα στο δικαστήριο σήμερα, αλλά οι 3 συγκατηγορούμενοί της ήταν εδώ, σύμφωνα με έναν από τους δικηγόρους που εμπλέκονται στην υπόθεση. Είχε ζητήσει αναβολή και η ακρόασή της θα γίνει στις 22 Δεκεμβρίου. Καμία εξήγηση (δεν δόθηκε) για το γιατί».

Σύμφωνα και με το βελγικό RTL η λήψη της απόφασης του προδικαστικού συμβουλίου στις Βρυξέλλες για το αν η Ελληνίδα ευρωβουλευτής και πρώην Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή θα παραμείνει προφυλακισμένη ή θα αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής της.

Στο μεταξύ είχαμε την πρώτη αντίδραση στις δηλώσεις του δικηγόρου της κ. Καϊλή και την υπερασπιστική της γραμμή ότι η ίδια εκτελούσε εντολές της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα. Ερωτηθείς σχετικά με αυτές τις δηλώσεις, ο εκπρόσωπος της Ρομπέρτα Μετσόλα σημείωσε ότι «οι Αντιπρόεδροι έχουν ως αρμοδιότητές τους, εκτός από άλλα καθήκοντα, και γεωγραφικές περιοχές όπου εκπροσωπούν το Κοινοβούλιο» προσθέτοντας ότι «η κατανομή των καθηκόντων των Αντιπροέδρων συμφωνήθηκε στην αρχή της θητείας. Στην περίπτωση αυτού του μέλους, ήταν η Μέση Ανατολή».

Νωρίτερα η βελγική αστυνομία δημοσίευσε νέες φωτογραφίες των χρημάτων που κατασχέθηκαν στις έρευνες που σχετίζονται με την έρευνα για διαφθορά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στις φωτογραφίες διακρίνεται μια βαλίτσα με δέσμες χαρτονομισμάτων που, σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις των εισαγγελέων, εντοπίστηκε σε δωμάτιο ξενοδοχείου στις Βρυξέλλες (η οποία βρέθηκε στην κατοχή του πατέρα της Εύας Καϊλή). Στις φωτογραφίες υπάρχει επίσης ένας χαρτοφύλακας, καθώς και μια ανοιχτή χάρτινη σακούλα που περιείχε μετρητά.