Skip to main content

Αλ. Τσίπρας: Προοδευτική διακυβέρνηση για μία καλύτερη Ελλάδα

Για επιβεβαίωση της κριτικής που άσκησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη στην πρωτολογία του έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού.

«Άκουσα τον πρωθυπουργό να επιβεβαιώνει τον πυρήνα της κριτικής που του άσκησα. Διαπράττετε διπλό σφάλμα: όχι μόνο αφήνετε τα πράγματα στην ενεργειακή ακρίβεια να βαίνουν ανεξέλεγκτα αλλά προσπαθείτε να παρουσιάσετε και μία ειδυλλιακή πραγματικότητα σε σχέση με τις επιλογές της κυβέρνησης» ανέφερε.

Σχολίασε ακόμη πως «όλη η ομιλία του κ. Μητσοτάκη ήταν στο πνεύμα ‘δεν φταίω εγώ’, ότι σε όλη την Ευρώπη τα πράγματα είναι χειρότερα και ότι εκείνος που ευθύνεται για την ακρίβεια στην Ελλάδα είναι ο κ.Πούτιν».

«Αντιπαρέρχομαι την προσπάθεια να δημιουργήσετε ψευδείς εντυπώσεις στα κρίσιμα γεωπολιτικά ζητήματα, για τα όπλα που στέλνετε στην Ουκρανία και τις επικίνδυνες εξελίξεις με τους γείνονές μας. Ο Πούτιν φταίει για την ακρίβεια; Η χώρα μας ήταν πρώτη στην ακρίβεια χονδρεμπορικής τιμής ρευματος τον Αύγουστο του 2021 και τον Φεβρουάριο του 2021. Υπήρχε τότε ο Πούτιν και ο πόλεμος; Πόσα ψέματα θα πείτε για να δικαιολογήσετε τις ευθύνες σας;».

Όταν αποφασίσατε τη βίαιη απολιγνιτοποίηση σας έφταιγε ο Πούτιν; Όταν θεσμοθετήσατε τη ρήτρα αναπροσαρμογής ήταν ο Πούτιν τότε;» συνέχισε και πρόσθεσε: «Είναι φθηνή η δικαιολογία σας κ. Μητσοτάκη».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση με αιχμή τη ΔΕΗ, κάνοντας λόγο για «παχυλά μπόνους πηγαίνουν χέρι-χέρι όσο ζορίζεται η κοινωνία τόσο τα golden boys τρώνε με χρυσά κουτάλια». Καταλόγισε επίσης στην κυβέρνηση ότι μετέτρεψε την επιχείρηση σε «ένα γαλάζιο μαγαζί αντί να είναι εταιρεία που υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον».

«Ένας ολοκληρος λαός χρηματοδοτεί τη βίλα του κ. Στάσση. Τουλάχιστον στην αποπεράτωσή της να βάλει και μία τιμητική πλακέτα  στον Κ. Μητσοτάκη ως μέγα ευεργέτη» πρόσθεσε.

Απαντώντας στη συνέχεια στην κριτική που ασκεί η κυβέρνηση στον ΣΥΡΙΖΑ περί «λαϊκισμού» σχολίασε: «Ναι, είμαστε λαϊκιστές γιατί θέλουμε δικαιοσύνη και η κοινωνία να σταθεί στα πόδια της. Σας ευχαριστούμε που μας προσάπτετε αυτόν τον χαρακτηρισμό».

Τόνισε ακόμη πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαφορετική αντίληψη για το πώς η οικονομία μπορεί να πάει μπροστά, τονίζοντας την ανάγκη για στήριξη των δυνάμεων εργασίας και σε ένα πιο δίκαιο φορολογική σύστημα.

Άσκησε επίσης εκ νέου κριτική στην κυβέρνηση για τις δηλώσεις της περί επιστροφής στην επενδυτική βαθμίδα κάνοντας λόγο για «αναξιοπιστία». «Εσείς βάλατε τον πήχη ψηλά και θα περάσετε από κάτω» πρόσθεσε.

Καταλόγισε μάλιστα προσωπικά στον πρωθυπουργό ότι «δεν έχει κατανοήσει πόσο κακό έχει κάνει η διακυβέρνησή του στην οικονομία, στην κοινωνική συνοχή και στη δημοκρατία».

Κλείνοντας τη δευτερολογία του ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε στον ελληνικό λαό σημειώνοντας: «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνεχιστεί η κατάρρευση. Η χώρα αξίζει καλύτερα. Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι που τους έχετε πάρει 5 δισ. αξίζουν μια κυβέρνηση που θα τους λέει την αλήθεια και μια ζωή με αξιοπρέπεια. Όλοι οι πολίτες, η μεσαία τάξη και τα χαμηλά εισοδήματα αξίζουν μία καλύτερη Ελλάδα και θα την έχουν με μια προοδευτική διακυβέρνηση».

naftemporiki.gr