Skip to main content

Γ. Αρσένης: Αν χρόνια πριν είχαμε εκβάλει τη φοβία του καινούριου, θα ήταν διαφορετική η κατάσταση

«Θα ήθελα με αυτά τα παιδιά να αναλογιστούμε αν χρόνια πριν είχαμε εκβάλει τη φοβία του καινούριου, είχαμε προχωρήσει σε αλλαγές σε πολλούς τομείς, πόσο διαφορετική θα ήταν σήμερα η κατάσταση σε αυτόν τον τόπο» ανέφερε ο πρώην υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης, απευθυνόμενος «στα παιδιά εκείνης της εποχής (15 χρόνια πριν) τα οποία τώρα έχουν μεγαλώσει», ξεκινώντας την παρουσίαση του βιβλίου του, με τίτλο «Γιατί δεν έκατσα καλά».

Το βιβλίο αυτό επιδιώκει, όπως αναφέρει ο ίδιος στον πρόλογό του, «να ανοίξει επιτέλους ένα διάλογο για το τι πρέπει να γίνει, εάν τελικά αποφασίσουμε να επιχειρήσουμε πάλι μια βασική τομή στην εκπαίδευση».

Μιλώντας στην αίθουσα της «Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας», ο κ. Αρσένης εξέφρασε την πεποίθηση πως «αν είχαμε ενεργήσει διαφορετικά 20 χρόνια πριν, σήμερα θα ήμασταν σε μια διαφορετική κατάσταση, όχι μόνο στην Παιδεία, αλλά και σε πολλούς άλλους τομείς». «Για να προχωρήσουμε μπροστά πρέπει να έχουμε μελετήσει την Ιστορία μας και να έχουμε βγάλει και τα σωστά συμπεράσματα» επεσήμανε και προσέθεσε: «Αυτή είναι η φιλοδοξία του βιβλίου: Να συζητήσουμε τι πήγε λάθος, γιατί πήγε λάθος, τι μπορούμε άλλο να κάνουμε για να προχωρήσουμε μπροστά».

Στη συνέχεια ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε στον εν εξελίξει εθνικό και κοινωνικό διάλογο για την Παιδεία που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, τονίζοντας πως «ακόμα και σήμερα δεν υπάρχουν οι πολιτικές και κοινωνικές προϋποθέσεις στον τόπο μας για έναν εθνικό διάλογο που μπορεί να καταλήξει σε συναίνεση». Δεν υπάρχουν, συμπλήρωσε, διότι η κουλτούρα μας δεν είναι κουλτούρα συνεννόησης αλλά σύγκρουσης, και διευκρίνισε: «Όταν μιλάμε για έναν εθνικό διάλογο για μια αλλαγή σε ένα σύστημα, για μια μεταρρύθμιση, μιλάμε για μια νέα κατάσταση που ξεβολεύονται όλοι. Άρα τι ζητάς από τον εθνικό διάλογο; Ζητάς να γίνει η υπέρβαση. Αυτή την υπέρβαση που είναι θέμα παιδείας, δεν την έχουμε αναπτύξει».

Σε αυτό το πλαίσιο πρότεινε η Επιτροπή Παιδείας να συμφωνήσει σε ορισμένες βασικές αρχές, όπως σε μια παιδεία ανοικτών οριζόντων, με ίσες ευκαιρίες πρόσβασης σε όλα τα στάδια της εκπαίδευσης, εκπαιδευτικές επιλογές, συνθήκες κινητικότητας σε όλες τις τάξεις, τις σχολές και τα πεδία, καθιέρωση της διά βίου εκπαίδευσης και αξιοποίηση των ικανοτήτων των νέων δίνοντας έμφαση στο δημοκρατικό ύφος και στην κριτική σκέψη.

Για το περιεχόμενο του βιβλίου μίλησαν ο βουλευτής και πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής Κώστας Γαβρόγλου, ο πρώην υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Σήφης Μπουζάνης και ο εκπαιδευτικός Γιώργος Ζησιμόπουλος, ενώ την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα.

Ο κ. Γαβρόγλου χαρακτήρισε το βιβλίο χρήσιμο, χρηστικό και ώριμο και επισήμανε πως συμπίπτει με την αρχή του εθνικού και κοινωνικού διαλόγου για την Παιδεία. Ο Αλέκος Παπαδόπουλος, από τη μεριά του, είπε ότι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του Γ. Αρσένη δεν απέτυχε ως μεταρρύθμιση, αλλά απέτυχε να εφαρμοστεί, αναφερόμενος στη «λυσσαλέα κα πρωτοφανή αντίδραση» που συνάντησε. Εστιάζοντας στο περιεχόμενο της τότε εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κατάργηση της επετηρίδας των εκπαιδευτικών και στον διορισμό τους μέσα από τον ΑΣΕΠ.

Ο Σήφης Μπουζάνης σημείωσε πως η προσπάθεια του κ. Αρσένη συνιστά μια συγκροτημένη και ολοκληρωμένη πρόταση πολιτικής παιδείας, με στόχο τον εκδημοκρατισμό και τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής εκπαίδευσης σε ευρωπαϊκό πλαίσιο. Τέλος, ο κ. Ζησιμόπουλος ξεκίνησε την ομιλία του με το σύνθημα «Κράτα καλά, Γεράσιμε», που όπως ανέφερε είχε ειπωθεί σιωπηρά και έμπρακτα, και τόνισε πως θα ήθελε να είχε εφαρμοστεί η μεταρρύθμιση σε μεγαλύτερο βαθμό.

Το «παρών» στην παρουσίαση του βιβλίου του Γεράσιμου Αρσένη, που άρχισε με ένα δεκάλεπτο φιλμ για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση την οποία προώθησε ως υπουργός Παιδείας, με αρχειακό υλικό από τη δημόσια τηλεόραση, έδωσε πλήθος προσωπικοτήτων από τον πολιτικό και τον πνευματικό κόσμο της χώρας . Μεταξύ άλλων ήταν οι πρώην πρωθυπουργοί Λουκάς Παπαδήμος, Παναγιώτης Πικραμμένος και Βασιλική Θάνου, οι υπουργοί Παιδείας και Εσωτερικών, Νίκος Φίλης και Παναγιώτης Κουρουμπλής, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, οι υφυπουργοί Παιδείας και Αγροτικής Ανάπτυξης Θεοδόσης Πελεγρίνης και Παναγιώτης Σγουρίδης, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, η σύζυγος του Γεράσιμου Αρσένη και πρόεδρος των δ.σ. της Εθνικής Τράπεζας και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη, η πρώην υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, η Κική Δημουλά και ο Βασίλης Βασιλικός.

Πηγή: ΑΜΠΕ