Skip to main content

Βουλή: Κόντρα με το «καλημέρα» για τον προϋπολογισμό του 2017

Αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση υπήρξε στη Βουλή, κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού του 2017. «Το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης έγινε η δεξιά τελεία» τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μπγιάλας. «Και θα ζήσετε εσείς καλά και ο λαός χειρότερα» απάντησε ο εισηγητής της Ν.Δ., Κωστής Χατζηδάκης.

Η συζήτηση ξεκίνησε παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα του Σαββάτου με την ονομαστική ψηφοφορία.

«Θα ακούσουμε πολλά τις πέντε αυτές ημέρες. Όμως η κυβέρνηση προχωρά για να βγάλει τη χώρα από το βούρκο που εσείς τη ρίξατε. Το 2019 θα κριθούμε, οπότε αποτοξινωθείτε από την επιθυμία της εξουσίας και στηρίξετε την πορεία προς τα εμπρός» υπογράμμισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2017 ως «ρεαλιστικό, αναπτυξιακό και πλεονασματικό». «Θα είναι ένας προϋπολογισμός ανάκαμψης, όπως και του 2016 που αποτέλεσε χρονιά ορόσημο για την ελληνική οικονομία, καθώς σηματοδότησε την επιστροφή στην ανάπτυξη» πρόσθεσε.

«Παγιώνει τη δημοσιονομική ισορροπία και σταθερότητα, αποκαθιστά την εμπιστοσύνη στις αγορές και δίνει το μήνυμα ότι οι προϋπολογισμοί της χώρας μας δεν είναι πλέον ούτε πλασματικοί, ούτε ελλειμματικοί» επεσήμανε ο κ. Μπγιάλας υπενθυμίζοντας την υπέρβαση των στόχων για το 2016, παρά τις «καταστροφικές προβλέψεις» που, όπως είπε, έκανε η αντιπολίτευση.

Αναφερόμενος στην απόφαση του Eurogroup για το χρέος, εξήγησε ότι είναι σημαντική για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας και σημείωσε ότι πλέον στόχος είναι «μετά την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης να βγούμε στις αγορές, να μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ώστε να βγούμε από την επιτροπεία».

Για το περιεχόμενο του προϋπολογισμού του 2017 ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε έμφαση στο κοινωνικό του πρόσωπο, λέγοντας ότι δίνονται 760 εκατ. ευρώ για 250.000 νοικοκυριά ως κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, ενισχύονται οι δαπάνες για υγεία, πρόνοια και παιδεία με 300 εκατ. ευρώ, ενώ προστατεύεται η πρώτη κατοικία για τα οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά με 100 εκατ. ευρώ.

Για τα φορολογικά, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι «η διεύρυνση της φορολογικής βάσης είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε έτσι να μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές». Επίσης υπενθύμισε ότι το 2016 υπήρξε αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών της τάξης 2% του ΑΕΠ μέσα στο 2016 και άλλου 2% του ΑΕΠ μέσα στο Ιούνιο του 2017, ενώ ενισχύθηκε ο κοινωνικός προϋπολογισμός.

«Η χώρα είναι πολύ πιο πίσω από το 2014», υπογράμμισε από την πλευρά του, ο κ. Χατζηδάκης. «Τελικά, είστε οι πιο φανατικοί οπαδοί του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου! Διότι επιδιώκετε να μας γυρίσετε εκεί που μας είχαν πάει πριν 3 χρόνια! Και δεν βλέπω, μάλιστα, να τα καταφέρνετε», είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στους κυβερνητικούς βουλευτές.

Αναφερόμενος στην απομείωση του χρέους που αποφασίσθηκε στο Eurogroup, ισχυρίσθηκε ότι «τα μέτρα αυτά δεν οδηγούν, σε καμία περίπτωση, σε ονομαστική μείωση του χρέους. Όσα οφείλαμε, αυτά θα εξακολουθήσουμε να οφείλουμε. Πρόκειται, απλώς, για μια παρέμβαση που οδηγεί σε τροποποίηση επί τα βελτίω του σεναρίου του ΔΝΤ για την εξυπηρέτηση του χρέους μέχρι το 2060».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η διατήρηση του πλεονάσματος στο 3,5% σημαίνει «σχεδόν 3 δισ. παραπάνω μέτρα κάθε χρόνο. Μέτρα που δεν ήταν στον ορίζοντα 2 χρόνια πριν. Μέτρα για τα οποία, μάλιστα, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να υπάρξει ένας μόνιμος κόφτης που να τα εξασφαλίσει».

«Κοντολογίς, έχουμε μικρής κλίμακας παρέμβαση για το χρέος με βαριά μέτρα για κάθε νοικοκυριό. Κι ακόμα χειρότερα, κυβερνητικοί πανηγυρισμοί ενώ παρατείνονται τα μνημόνια, η επιτροπεία και ο διεθνής οικονομικός έλεγχος! Επιδιώκατε ελάφρυνση του χρέους χωρίς μνημόνιο και πήρατε μνημόνιο χωρίς ουσιαστική ελάφρυνση», είπε ο κ. Χατζηδάκης, υποστηρίζοντας το PSI.

Ο εισηγητής της Ν.Δ. επεσήμανε τέλος, ότι η επιτυχία των προβλέψεων του προϋπολογισμού συνδέεται με τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ έχει «αλλεργία» και ότι επιβάλλονται φόροι 2,5 δισ. ευρώ.

naftemporiki.gr