Skip to main content

Κομισιόν: Η Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία των κρατών – μελών

Να σεβαστεί την κυριαρχία των κρατών μελών της Ε.Ε. επί των χωρικών τους υδάτων και του εναέριου χώρου τους, καλεί την Τουρκία η Κομισιόν, μέσω της εκπροσώπου της Μάγια Κοτσιγιάντσιτς.

Μιλώντας στο Euractiv και σχολιάζοντας τις αναφορές της τουρκικής ηγεσίας για τη Συνθήκη της Λωζάνης και το Αιγαίο, τις τελευταίες εβδομάδες, η κ. Κοτσιγιάντσιτς είπε ότι οι αρνητικές δηλώσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, πρέπει να αποφευχθούν.

«Η Ε.Ε. υπογραμμίζει ότι η Τουρκία πρέπει να δεσμευθεί απερίφραστα για σχέσεις καλής γειτονίας και την καλεί να αποφύγει κάθε είδους πηγή τριβών, απειλής ή ενέργειας που στρέφεται κατά κράτους μέλους, πλήττει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών», επεσήμανε η εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Σασουάν Σεμπλί απέφυγε να σχολιάσει άμεσα τις τελευταίες προκλητικές δηλώσεις της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας αναφορικά με τη συνθήκη της Λωζάνης, παρέπεμψε όμως σε παλαιότερο σχόλιο του γερμανικού ΥΠΕΞ και εκτίμησε ότι οι δηλώσεις αυτές γίνονται περισσότερο για εσωτερική κατανάλωση και έχουν παραλήπτη πρωτίστως τους Τούρκους πολίτες.