Η «φυγή στο μέλλον» είναι η βασική προϋπόθεση για την οριστική σωτηρία της χώρας, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος σε εκδήλωση στη Χαλκίδα τόνισε την ανάγκη όχι μόνο να βγούμε από το μνημόνιο, αλλά και να έρθουμε σε ρήξη με το παρελθόν.
Ο κ. Παπανδρέου από την Χαλκίδα όπου παρέστη στην παρουσίαση του βιβλίου του βουλευτή Συμεών Κεδίκογλου «Τομές με το παρελθόν» καταλόγισε τις ευθύνες για την κατάσταση που παρέλαβε το 2009 στην προηγούμενη κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι «την Ελλάδα δεν την έβαλε στο μνημόνιο το ΠΑΣΟΚ το 2009».
Μάλιστα υποστήριξε με έμφαση ότι «ο κ. Γκάιτνερ θυμάται πως έζησε δραματικές στιγμές, στιγμές Παλαιάς Διαθήκης, εκείνη την κρίσιμη περίοδο. Τότε που οι Ευρωπαίοι έλεγαν ότι θα δώσουν ένα μάθημα στην Ελλάδα για τα ψέματα που τους είπε η προηγούμενη κυβέρνηση» όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.
«Έχει ο καιρός γυρίσματα»
«Τόλμησα να πω ότι λεφτά, πλούτος σε αυτή την χώρα υπάρχει, αλλά σπαταλιέται, χάνεται ή χαρίζεται και εγώ αυτό θα το σταματήσω. Μακάρι να είχαμε λίγο χρόνο ακόμη. Για την επανάσταση του αυτονόητου. Αλλά έχει ο καιρός γυρίσματα» δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου .
Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου επιτέθηκε σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ δηλώνοντας συγχρόνως την απαισιοδοξία του καθώς όπως είπε «τα δύο μεγαλύτερα σήμερα κόμματα γαλουχήθηκαν την πιο κρίσιμη για την πατρίδα ώρα στο ίδιο αντιμνημονιακό καλούπι».
Μάλιστα δημόσια διερωτήθηκε «τι μπορεί να προκύψει από έναν ανταγωνισμό στο ποιος θα σκίσει γρηγορότερα το μνημόνιο. Βέβαια στα λόγια. Όπως έδειξαν οι πρόσφατες εξελίξεις τα εύκολα λόγια, εύκολα λέγονται και εύκολα καίγονται» όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος μίλησε ειρωνικά γι’ αυτούς που εμφανίζονται ως παντογνώστες και ως «μετά Χριστόν προφήτες». Μάλιστα σε όλους αυτούς συμπεριέλαβε και αυτούς που πνίγονται, όπως είπε, σε μία κουταλιά νερό των διεθνών αγορών. «Ούτε μία ώρα δεν θα άντεχαν το 2010 στην θέση μας» είπε ο πρώην πρωθυπουργός.
«Το ΠΑΣΟΚ ιδρύθηκε για να υπηρετεί την πατρίδα»
Ο κ. Παπανδρέου στην ομιλία του περιέγραψε μία κατάσταση όπου αναδεικνύεται απουσία μεταρρυθμιστικής πνοής, εθνικού σχεδίου και συναίνεσης στο πολιτικό σκηνικό.
Ωστόσο τόνισε πως «τώρα που η δημαγωγική σκόνη κατακάθεται, τώρα που οι μύθοι καταρρίπτονται από την ίδια την ιστορία, έχει δημιουργηθεί πιστεύω μία μάζα στην ελληνική κοινωνία για να ολοκληρωθεί η τομή με το παρελθόν», είπε, ποντάροντας όχι στην ‘μεταμνημονιακή’ Ελλάδα, αλλά στην απελευθερωμένη «Μεταπελατειακή Ελλάδα», των αξιών αντί των προνομίων».
Πολλές ήταν οι αναφορές του στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας χαρακτηριστικά πως «όταν κάποια στιγμή διαβούμε τον κάβο, αυτό θα οφείλεται στην προσπάθεια των Ελλήνων και στο Κίνημα που δεν το έβαλε στα πόδια, όταν άλλοι …πηδούσαν από το καράβι».
«Το ΠΑΣΟΚ ιδρύθηκε για να υπηρετεί την πατρίδα και όχι η πατρίδα το ΠΑΣΟΚ» είπε και έσπευσε συγχρόνως να σημειώσει ότι «ακόμα και αν μερικοί μέσα στο ΠΑΣΟΚ δυσκολεύονται να το αναγνωρίσουν ή ντρέπονται να το υπερασπιστούν δεν μπορούν να αφήνουν αυτούς που μας λοιδορούσαν να καρπώνονται τον δικό μας αγώνα».