Από την έντυπη έκδοση
Της Έφης Τριήρη
[email protected]
Ο κίνδυνος αποτελεί συστατικό στοιχείο της ζωής: δεν υπάρχει κατάσταση, λειτουργία ή σύστημα με μηδενικό κίνδυνο: σε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα και σε κάθε χρονική στιγμή υπάρχει πάντοτε η πιθανότητα να συμβεί κάτι απρόβλεπτο.
Αυτό είναι κάτι που γνωρίζουν καλά οι επενδυτές, έχουν μάθει άλλωστε να «ζουν επικινδύνως». Το έμαθαν πολύ καλά στη διάρκεια του 2015 και, όπως φαίνεται, θα συνεχίσουν να το βιώνουν και το 2016. Επενδυτές και αγορές υποδέχθηκαν το νέο έτος με αρκετό προβληματισμό απέναντι στις πολιτικές των διαμορφωτών νομισματικής πολιτικής, καθώς πέρυσι αιφνιδιάστηκαν αρκετές φορές από τις αποφάσεις κεντρικών τραπεζών.
Τον Ιανουάριο του 2015 η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας αναστάτωσε τις αγορές συναλλάγματος, όταν αποφάσισε να αφήσει ελεύθερη τη διακύμανση του φράγκου έναντι του ευρώ. Η κεντρική τράπεζα της Κίνας προκάλεσε σύγχυση τον Αύγουστο του ίδιου έτους με την υποτίμηση του γιουάν, υπονομεύοντας την όρεξη των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου. Η Fed προκάλεσε απογοήτευση πέρυσι το Σεπτέμβριο, κρατώντας τα επιτόκια σταθερά, μην καταφέρνοντας να δώσει στους επενδυτές μία πειστική εξήγηση.
Και η ΕΚΤ υπέπεσε σε επικοινωνιακό σφάλμα όσον αφορά στην πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης, με αποτέλεσμα την άνοδο του ευρώ έναντι του δολαρίου, την αύξηση των ομολογιακών αποδόσεων και την πτώση των μετοχών. Οι επενδυτές έχουν μερίδιο ευθύνης. Οι κεντρικές τράπεζες και τα σημάδια που στέλνουν είναι σημαντικά, όμως οι αγορές είναι υπερβολικά εξαρτημένες από αυτές. Και την παθαίνουν.
Μέχρι πρότινος οι αγορές είχαν συνηθίσει να είναι αυτές ένα βήμα μπροστά από τους διαμορφωτές πολιτικής, τώρα όμως μπήκε στο παιχνίδι ο αιφνιδιασμός, που προκαλεί αβεβαιότητα με όλα όσα αυτό συνεπάγεται. Οι επενδυτές θα πρέπει να παρακολουθούν και την παραμικρή ένδειξη και κυρίως να μην υποτιμούν τον παράγοντα πληθωρισμό. Ηδη υπάρχουν αποκλίσεις ανάμεσα στις προσδοκίες των αγορών για την πορεία των αμερικανικών επιτοκίων και στις προβλέψεις της ίδιας της Fed. Το να είσαι επενδυτής ή κεντρικός τραπεζίτης στον επικίνδυνο κόσμο του 2016 δεν θα είναι εύκολη υπόθεση…