Skip to main content

Πρώτα θεώρηση μετά αναθεώρηση

Από την έντυπη έκδοση

Του Κώστα Ιωαννίδη
[email protected]

Πόσες φορές το καλοκαίρι που ξεχύνονται οι ελληνικές οικογένειες στις ταβέρνες δίπλα στη θάλασσα δεν έχει πέσει στην αντίληψή σας η ακόλουθη σκηνή: Ένα παιδάκι που παίζει να επιστρέφει ενθουσιασμένο στο τραπέζι της παρέας, το ύψος του οποίου δεν του επιτρέπει να δει τι υπάρχει πάνω. Έχει ωστόσο μπροστά του το τραπεζομάντηλο με σχέδια που προκαλούν για να το τραβήξει προς το μέρος του.

Οι παρακείμενοι φωνάζουν, «μη, θα τα ρίξεις όλα κάτω». Αλλά εκείνο δεν σταματά. Γιατί αδυνατώντας να δει τόσο ψηλά, αγνοεί τις πιθανές συνέπειες της απόφασής του να περιεργαστεί αυτό που βρέθηκε μπροστά του.

Αν τελικά γκρεμίσει κάποια αντικείμενα, ό,τι ακολουθεί εξαρτάται από την «ψυχραιμία των μεγαλύτερων». Τα «θύματα» είναι μερικά ποτήρια και καμιά σαλάτα, που βρέθηκαν στο πάτωμα με θόρυβο και σε συνδυασμό με την οχλαγωγία τρομάζουν τον μικρό που βάζει τα κλάματα.

Πόσες φορές, επίσης, σε στιγμές ευθυκρισίας και αυτοκριτικής, δεν αποκαλύπτεται ότι οι λανθασμένες εκτιμήσεις, αποφάσεις και κινήσεις, που πλήγωσαν, ζημίωσαν και τραυμάτισαν, λήφθηκαν κάτω από συνθήκες πίεσης, συναισθηματικής φόρτισης και κατέληξαν, σε γενικές γραμμές, στο «στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα»;

Το φετινό καλοκαίρι είναι το έκτο στη σειρά με πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Οι ψυχικές αντοχές των πολιτών έχουν δοκιμαστεί σε τεράστιο βαθμό και οι αντιδράσεις τους εκπλήσσουν τους ειδικούς για την ηπιότητά τους.

Ωστόσο, μην αμφιβάλλει κανείς πως η μιζέρια της ζωής όσων πετάχτηκαν στην ανεργία και εκείνων που δυσκολεύονται να τα φέρουν βόλτα, είτε είναι συνταξιούχοι τέως προνομιούχοι, είτε νυν υπάλληλοι μερικής απασχόλησης, τους έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα.

Αυτά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τους έδωσε υπόσχεση ότι θα τα λύσει γιατί λειτουργεί με νέα πρότυπα και αρχές. Έπειτα από όσα έγιναν τελικά πέρυσι, η λύση αυτών των προβλημάτων τοποθετείται τώρα σε βάθος χρόνων.

Αλλά έως τις μέρες που οι ανατροπές (;) που εφαρμόζει η κυβέρνηση φέρουν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας παρέχονται βραδιές προβληματισμού και ελεύθερης έκφρασης στο προαύλιο της Βουλής. Είχαμε τις βραδιές στο προαύλιο του Μεγάρου Μουσικής, τις βραδιές καλοκαιριού στις παραλίες και στα νταμάρια της Αττικής, έχουμε και τις βραδιές χωρίς είσοδο, πρόγραμμα και ταξιθέτες για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Μια ακόμα αφορμή διχασμού μιας βασανισμένης κοινωνίας, από άγνοια αυτή τη φορά. Την ώρα που φέτος διχάζονται σε επικίνδυνο βαθμό οι κοινωνίες από την Αμερική έως τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Τουρκία. Πυροτεχνήματα σε μπαρουταποθήκη.