Skip to main content

«Pretend and Extend» χωρίς happy end

Από την έντυπη έκδοση 

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

H μέθοδος «Pretend and Extend» δεν χρησιμοποιείται μόνο στους κύκλους διαμόρφωσης της οικονομικής πολιτικής, αλλά και στην προσφυγική κρίση.

Με λίγα λόγια, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στη βάση του γνωστού σεναρίου. «Προσποιηθείτε ότι διαθέτετε ένα σχέδιο και απλώς κερδίστε περισσότερο χρόνο». Αν και με αυτόν τον τρόπο τα βγάλαμε πέρα για κάμποσο χρονικό διάστημα, η δυναμική της κατάστασης αρχίζει πλέον να αλλάζει. Η διαδρομή του «επιμηκύνω και προσποιούμαι» καταλήγει κάποτε σε αδιέξοδο και το έξοδο μεγαλώνει τόσο, που μπορεί να σκάσει το ευρωπαϊκό μπαλόνι.

Δεν είναι ότι δεν συμφωνούν στο πρόβλημα, στην πολυπλοκότητά του και στη δυσκολία επίλυσής του. Συμφωνούν στα αυτονόητα κι ύστερα αρχίζουν τα ανόητα, σαν να μην έλαβαν ποτέ, ακόμη και τις λειψές αποφάσεις.

Η καγκελάριος, την οποία πολλοί κατηγορούσαν για αναποφασιστικότητα στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης, στο προσφυγικό κινήθηκε γρήγορα και θα το πληρώσει σίγουρα. Η «Willkommen Politik» -για τους δικούς της λόγους, δεν το αμφισβητώ- ανοίγει την πόρτα στο ενδεχόμενο να αφήσει σύντομα (;) η ίδια το τιμόνι της Γερμανίας και τότε να δεις αναταράξεις στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Η Κομισιόν μαγειρεύει ακόμη τις οψιόν. Οι Κεντροευρωπαίοι υψώνουν τείχη και μας εύχονται καλή τύχη, καθώς καταφθάνουν μέσα στο καταχείμωνο στον Πειραιά περί τα 1.500-2.000 άτομα την ημέρα, ενώ η συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία τις ροές δεν κάνει πέρα. Γιατί άραγε; Μήπως η Αγκυρα θέλει να λυθεί το προσφυγικό με άλλον τρόπο από τον ευρωπαϊκό;

Η επανεγκατάσταση «είναι πολύ αργά για να εφαρμοστεί», η κατάσταση έχει περιπλεχτεί με τους οικονομικούς μετανάστες, την εξαγωγή του «μοντέλου Δανίας» -δυνατότητα κατάσχεσης τιμαλφών και μετρητών από αιτούντες άσυλο- και στη Γερμανία, τα συνοριακά εμπόδια, τα επεισόδια και τα εύκολα λόγια. «Είναι μύθος ότι η Ελλάδα αδυνατεί να διαφυλάξει τα σύνορά της, αφού διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες ναυτικές δυνάμεις στην Ευρώπη». Να κάνουμε απωθήσεις, το βούλιαγμα είναι η λύσις; Ω, ευγενική φύση, η αποσύνθεση έχει αρχίσει!