Από την έντυπη έκδοση
Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]
Στο μυθιστόρημα του Ντάγκλας Ανταμς «Γυρίστε το γαλαξία με ωτοστόπ» (εκδόσεις Φανταστικός Κόσμος), η Γη είναι ένα είδος γιγάντιου υπολογιστή κατασκευασμένου από μια ανώτερη νοημοσύνη για να απαντήσει στα αιώνια ερωτήματα. Αυτή η ανώτερη εξωγήινη μορφή ζωής υποβάλλει ακατάπαυστα το ανθρώπινο είδος σε απαιτητικές και πολύπλοκες δοκιμασίες, ώστε να διαπιστώσει τις ικανότητές του και το επίπεδο ανάπτυξής του.
Δεν είναι δοκιμασία της κάλπης η διαδικασία; Για υποψηφίους και εκλογείς. Ο τρόπος που τη διαχειριζόμαστε μάλλον τιμή δεν μας περιποιεί. Σε μία όχι και τόσο απίθανη άθροιση (α)πιθανοτήτων, ο Βρετανός συγγραφέας θα μας υποβίβαζε κατά πολλές κατηγορίες στη γαλαξιακή κατάταξη του δείκτη νοημοσύνης. Ας δούμε πώς με διαστρικό χιούμορ το δίνει:
«Στον πλανήτη του» [είπε ο διαγαλαξιακός οτοστοπατζής Φορντ Έσκορτ] «οι κάτοικοι είναι άνθρωποι σαν και σένα. Οι ηγέτες είναι σαύρες. Οι άνθρωποι μισούν τις σαύρες, κι οι σαύρες κυβερνούν τους ανθρώπους».
«Περίεργο», είπε ο γήινος Άρθουρ Ντεντ. «Νόμιζα πως είπες ότι έχουν δημοκρατία».
«Το είπα. Πράγματι έχουν».
«Μα τότε», είπε ο Άρθουρ, ελπίζοντας ότι δεν θ’ ακουστεί πολύ κουτός, «γιατί δεν ξεφορτώνονται τις σαύρες οι άνθρωποι;»
«Ειλικρινά δεν τους περνάει η σκέψη», είπε ο Φορντ. «Έχουν όλοι δικαίωμα ψήφου, κι έτσι κατά κανόνα υποθέτουν ότι η κυβέρνηση που ψήφισαν είναι λίγο πολύ η κυβέρνηση που θα ήθελαν».
«Κάτσε, μου λες δηλαδή ότι τις ψηφίζουν τις σαύρες;»
«Μα, ναι», είπε ο Φορντ ανασηκώνοντας τους ώμους, «φυσικά».
«Μα», είπε ο Άρθουρ, επιστρέφοντας στο θέμα, «γιατί;»
«Γιατί αν δεν ψηφίσουν κάποια σαύρα», είπε ο Φορντ, «μπορεί να εκλεγεί η λάθος σαύρα».
Λάθος σαύρα, μα ποιος θα τα βάψει μαύρα; Ο καταφερτζής ή ο οτοστοπατζής; Από τις κυκλικές στις ελλειπτικές τροχιές χρειάζονται μεγάλες αντοχές, όχι, όμως, χωρίς απαντοχές.