Από την έντυπη έκδοση
Της Έφης Τριήρη
[email protected]
Η στρατηγική με τακτικούς ελιγμούς είναι ο πιο σίγουρος δρόμος για τη νίκη, σύμφωνα με τους Κινέζους και σίγουρα οι διεθνείς οικονομικές διενέξεις προϋποθέτουν στρατηγικές κινήσεις. Άλλωστε, ζούμε σε μία νέα εποχή στρατηγικού ανταγωνισμού, γεγονός που σημαίνει ότι οι μεγάλες οικονομίες του πλανήτη αναμετρούν τις δυνάμεις τους για να επιτύχουν το καλύτερο δυνατό για τα συμφέροντά τους. Το ερώτημα είναι εάν όλη αυτή η «μάχη» στρατηγικής θα οδηγήσει σε σύσφιγξη ή διάλυση των σχέσεων.
Η Κίνα προσπαθεί αυτή τη στιγμή να διαχειριστεί τις αμερικανικές εμπορικές απειλές, αφότου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν το σχέδιό τους να επιβάλουν δασμούς σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων αξίας έως 60 δισ. δολαρίων, στοχεύοντας στις κινεζικές πολιτικές στον τεχνολογικό τομέα. Oι ΗΠΑ μαζί με τις μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης προσπαθούν να αναχαιτίσουν την επέλαση των κινεζικών επιχειρήσεων, που αγοράζουν διεθνείς εταιρείες με τεχνολογίες αιχμής.
Και αυτό αποτελεί μόνο την αρχή. Σήμερα είναι ο εμπορικός πόλεμος, αύριο θα είναι μία άλλη διένεξη. Η άνοδος της Κίνας και αυτό που οικονομολόγοι αποκάλεσαν «κινεζικό σοκ» θορύβησαν τις ΗΠΑ μήπως χάσουν την ηγεμονία τους στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου. Άλλωστε, ως γνωστόν, το εμπόριο με την Κίνα δεν είναι ο βασικός λόγος για τις δυσμενείς επιπτώσεις που βίωσαν οι εργαζόμενοι στην αμερικανική βιομηχανία, καθότι οι ΗΠΑ απέτυχαν να παράσχουν το δίχτυ ασφαλείας που χρειαζόταν το εν λόγω εργατικό δυναμικό.
Η εμπειρία εξάλλου δείχνει ότι οι διαμαρτυρίες ουδέποτε σταμάτησαν. Πριν από μία δεκαετία ήταν τα κινεζικά πλεονάσματα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, η υποτιμημένη συναλλαγματική ισοτιμία και η τεράστια συσσώρευση συναλλαγματικών αποθεμάτων.
Σήμερα είναι οι διμερείς ανισορροπίες, η μεταβίβαση τεχνολογίας, η υπερβάλλουσα παραγωγική ικανότητα και οι ξένες άμεσες επενδύσεις της Κίνας. Η κινεζική οικονομία έτρεξε με ρυθμό περίπου 7% πέρυσι, με τον ταχύτερο από το 2015, τη στιγμή που η αμερικανική δεν μπόρεσε να πιάσει τον στόχο άνω του 3% που είχε θέσει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για το 2017.
Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας με τις ΗΠΑ εκτινάχθηκε στα 275,81 δισ. δολάρια, ενώ η Κίνα διακρατεί αμερικανικό κρατικό χρέος αξίας άνω του 1 τρισ. δολαρίων.
H διμερής ρητορική θα μπορούσε να εξομαλύνει κάποια εμπορικά ζητήματα. Αυτό όμως δεν φαίνεται να ανακόπτει και την ορμή του «κινεζικού δράκου» που από παθητικός γίγαντας έχει γίνει ενεργητικός…