Με το που αποκαλύφθηκε το νέο σκάνδαλο, στις πολεοδομίες αυτή τη φορά, ο πρωθυπουργός διακήρυξε ότι «δεν υπάρχουν άβατα και ανέγγιχτοι». Και διαβεβαίωσε πως «θα συνεχίσουμε να χτυπάμε κάθε θύλακα διαφθοράς, όσο ισχυρός και αν είναι».
Η δέσμευσή του μπορεί να είχε κάποια αξία εάν η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν βρισκόταν ήδη, πανίσχυρη και αυτοδύναμη, επτά χρόνια στην εξουσία. Κι εάν όλα τα -ουκ ολίγα- σκάνδαλα που έχουν βγει στο φως επί των ημερών της δεν είχαν βαριές γαλάζιες σκιές και απολήξεις.
Στον ΟΠΕΚΕΠΕ η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ελέγχει δεκάδες, λιγότερο ή περισσότερο υψηλόβαθμα, κομματικά και κυβερνητικά στελέχη της Ν.Δ. για διασπάθιση ευρωπαϊκών κονδυλίων εκατομμυρίων ευρώ. Στο πάρτι των απευθείας αναθέσεων έχουν παρελάσει, και παρελαύνουν, δεκάδες «γαλάζιοι» παράγοντες και παραγοντίσκοι που όλως τυχαίως έγιναν η επιτομή του «επιχειρηματικού success story» περίπου εν μία νυκτί. Στο σκάνδαλο των πολεοδομιών έχουν παραιτηθεί οι γενικοί γραμματείς δύο υπουργείων -κι ένας τρίτος είχε ήδη προληπτικώς απομακρυνθεί-, ενώ κεντρικό ρόλο φέρονται να είχαν «γαλάζιοι» μετακλητοί του αυτοδιοικητικού χώρου.
Στην καλύτερη περίπτωση η κυβέρνηση, επί επτά χρόνια, παρακολουθεί αμέριμνη και ανύποπτη τη διαφθορά να κάνει πάρτι πέριξ και εντός της. Και κάθε φορά που ένα σκάνδαλο σκάει επάνω της, κηρύσσει ανένδοτο κατά των «διαχρονικών παθογενειών» και του «βαθέος κράτους».
Στη χειρότερη, απενοχοποιεί σιωπηλά τη διαφθορά και υποθάλπει τον πελατειασμό ως αναγκαίο εργαλείο μιας βολικής κανονικότητας.
Μένει να φανεί στις κάλπες πλέον εάν ο κυνισμός αυτής της κανονικότητας έχει αφομοιωθεί ή όχι και από την πλειοψηφία της κοινωνίας. Διότι η διαφθορά δεν είναι… αυτοφυές φαινόμενο. Κάποιοι το καλλιεργούν, το τρέφουν και το γιγαντώνουν. Και κάποιοι ωφελούνται πολιτικά, εκλογικά και οικονομικά από αυτό – συνήθως, οι λίγοι σε βάρος των πολλών…
Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.












