Skip to main content

Έντονη δυσφορία

Από την έντυπη έκδοση

Της Βάσως Βεγίρη
[email protected] 

Την εντονότατη διαμαρτυρία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης αλλά και των πολιτών της Θεσσαλονίκης έχουν προκαλέσει τα συνεχιζόμενα έντονα προβλήματα υδροδότησης που αντιμετωπίζει όλη η πόλη για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, λόγω της μεγάλης βλάβης στον αγωγό της Αραβησσού, που έχουν προκαλέσει μεγάλες δυσκολίες σε επαγγελματίες αλλά και στα νοσοκομεία, στα σχολεία (πολλά εκ των οποίων αύριο δεν θα λειτουργήσουν) κ.ο.κ. Κατά… διαβολική σύμπτωση ο αγωγός έσπασε την πρώτη ημέρα του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου Κεντρικής Μακεδονίας, κατά την οποία η διοίκηση της ΕΥΑΘ ανακοίνωσε ότι θα προκηρυχθούν άμεσα από την ΕΥΑΘ τρία έργα εντός του 2018, μεταξύ των οποίων το έργο της επέκτασης της εγκατάστασης επεξεργασίας νερού της Θεσσαλονίκης, δηλαδή της επέκτασης του διυλιστηρίου νερού, Α2 φάση (επιπλέον 150.000 κ.μ. νερού από τον Αλιάκμονα ημερησίως), 30 εκατ. ευρώ.  

 Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, έσπευσε με δηλώσεις του έπειτα από επίσκεψη στον αγωγό που έσπασε να τονίσει αφενός ότι η πόλη εξυπηρετείται κατά 75%, προκαλώντας…θυμηδία, αφετέρου ότι «η πρόταση επέκτασης του διυλιστηρίου έχει ήδη υποβληθεί στο ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε να υδρεύεται η πόλη 100% από τον Αλιάκμονα και η Αραβησσός να χρησιμοποιείται μόνο ως εφεδρεία, με προϋπολογισμό 27 εκατ. ευρώ».

Το συγκεκριμένο έργο είχε επισημανθεί από την προηγούμενη διοίκηση της εταιρείας ήδη τον Ιούνιο του 2015, συγκεκριμένα από τον πρώην πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, Νίκο Παπαδάκη, ότι βρισκόταν στον «αέρα», καθώς είχε απενταχθεί από το ΕΣΠΑ και τότε ο προϋπολογισμός του ανερχόταν σε 36,5 εκατ. ευρώ.
Στη γενική συνέλευση του 2015, λίγες μόνο ημέρες μετά την εν λόγω επισήμανση από την τότε διοίκηση της ΕΥΑΘ, εξάλλου, το ελληνικό Δημόσιο, ως βασικός μέτοχος, ζήτησε και πήρε διπλάσιο μέρισμα από εκείνο που πρότεινε η διοίκηση της ΕΥΑΘ, συγκεκριμένα 0,24 ευρώ ανά μετοχή έναντι 0,121 ευρώ που πρότεινε η εταιρεία, «σκουπίζοντας» το 69% των κερδών της εταιρείας, έναντι του προτεινόμενου 35%.

Εν ολίγοις, αφενός πρόκειται για ένα έργο που έπρεπε να είχε γίνει προ πολλού, αφετέρου, εφόσον ορθώς κρίνεται -όψιμα βέβαια- από την κυβέρνηση ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό και όχι εμπορικό προϊόν, όπως τόνισε μόλις προχθές από το ίδιο συνέδριο ο ίδιος ο πρωθυπουργός, καλό θα ήταν αντίστοιχα να αντιμετωπίζονται και οι δέουσες επενδύσεις στα δίκτυα των εταιρειών κοινής ωφελείας και η αξιοποίηση των κερδών τους.