Skip to main content

Το ρίσκο της ακροδεξιάς

EPA/OLIVIER HOSLET

Την επομένη των εκλογών τα πολιτικά κόμματα αξιολόγησαν τα νέα δεδομένα και το καθένα χάραξε τον δρόμο του.

Ο λαός στις ευρωεκλογές μίλησε. Τα «είπε» σταράτα και τσουβαλάτα. Το 60% του εκλογικού σώματος έριξε… μαύρο σε όλα τα κόμματα, απέχοντας από τις εκλογές. Το μήνυμά του ήταν ξεκάθαρο: Το πολιτικό σύστημα της χώρας πορεύεται χωρίς τον ξενοδόχο, που δεν είναι άλλος από τον πολίτη. Κι όταν οι πολιτικοί δεν «αναγνωρίζουν» τον πολίτη, ο πολίτης δεν «αναγνωρίζει» τους πολιτικούς.

Όσο για το 40% των ψηφοφόρων που επέλεξαν να προσέλθουν στις κάλπες, επίσης τα μηνύματά τους ήταν σαφή: Στην κυβέρνηση διεμήνυσαν ότι… φαλτσάρει και στην αντιπολίτευση ότι είτε δεν υπάρχει, είτε όταν υπάρχει βρίσκεται σε έναν δικό της, μη πραγματικό, μη ουσιαστικό, μη ρεαλιστικό κόσμο.

Την επομένη των εκλογών τα πολιτικά κόμματα αξιολόγησαν τα νέα δεδομένα και το καθένα χάραξε τον δρόμο του. Ο πρωθυπουργός, επιδεικνύοντας άμεσα αντανακλαστικά, ήδη δρομολογεί έναν ευρύ -όπως λέγεται- ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μη αναμένοντας προφανώς απώλειες δυνάμεων στις ευρωεκλογές, παραμένει… ζαλισμένος. Αναζητεί το επόμενο αφήγημα, νέους συνεργάτες, σημείο επαφής με τον μέσο ψηφοφόρο. Ο ίδιος έπαιξε προεκλογικά το χαρτί του «one man show» και έχασε.

Όσο για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, δεν πρόλαβε να δει το αποτέλεσμα της κάλπης και άρχισε να δέχεται σωρεία «κόκκινων καρτών» από συνοδοιπόρους – αμφισβητίες του.

Ο πρωθυπουργός προφανώς και θα κριθεί για τις νέες επιλογές του. Χρόνος υπάρχει άπλετος. Όμως οι δύο βασικότεροι ηγέτες της αντιπολίτευσης μάλλον δεν θέλουν να πιστέψουν τη συμφορά που τους βρήκε.
Μένουν… απαθείς, τουλάχιστον εμφανώς, αρνούμενοι να δεχθούν ότι έχασαν. Ξεχνούν όμως ότι όσοι χάνουν παταγωδώς στην πολιτική, απλώς κάνουν στην άκρη, για να δώσουν μια νέα, πραγματική ευκαιρία στα κόμματά τους.

Αν λοιπόν δεν πράξουν ανάλογα, τα 2 εκατ. λιγότεροι ψηφοφόροι των τελευταίων ευρωεκλογών, εφόσον επιστρέψουν ψηφίζοντας στις επόμενες εκλογές, θα κοιτάξουν άλλοι προς την κυβέρνηση, άλλοι προς αριστερά και άλλοι προς την ακροδεξιά και σε ό,τι αφορά την τρίτη επιλογή, το ρίσκο για τη χώρα θα είναι μεγάλο και δεν πρέπει να αναληφθεί.