Skip to main content

217η ημέρα

REUTERS/Mohammed Al-Masri

217 ημέρες, που έχει διαφορετική αξία η ζωή, ανάλογα με το σημείο του χάρτη, στο οποίο κόβεται με βία ένα βράδυ ή ένα πρωί

217η ημέρα από την 7η Οκτωβρίου 2023, που σέρνει πίσω της μεγάλη Ιστορία. Αν και «εξαφνική, ραγδαία», δεν έσκασε σε πρόσχαρη ευδία.

217η ημέρα από την «Επιχείρηση Κατακλυσμός του Αλ-Άκσα» και την ισραηλινή απάντηση «Επιχείρηση Σιδερένια Ξίφη».

Τουλάχιστον 1.200 Ισραηλινοί νεκροί και πάνω από 3.300 τραυματίες από την επιδρομή της Χαμάς. Παραμένουν όμηροι, νεκροί ή ζωντανοί, πάνω από 129 στρατιώτες και πολίτες, ανάμεσα στους τελευταίους και ξένων εθνικοτήτων.

Τουλάχιστον 34.904 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 78.514 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας.

217 ημέρες βλέπουμε σε ζωντανή μετάδοση φρικαλεότητες.

217 ημέρες βλέπουμε σε ζωντανή μετάδοση παράνοια και κυνισμό, ακούμε δηλώσεις ισορροπίας και υποκρισίας.

217 ημέρες, που έχει διαφορετική αξία η ζωή, ανάλογα με το σημείο του χάρτη, στο οποίο κόβεται με βία ένα βράδυ ή ένα πρωί.

217 ημέρες, φωτογραφίες και βίντεο με κομματιασμένα μωρά, με ισοπεδωμένα κτίρια, με ομαδικούς τάφους έξω από τα νοσοκομεία που βομβαρδίστηκαν, σε αποκλεισμένη περιοχή, χωρίς πρόσβαση σε νερό, ενέργεια και τροφή.

217 ημέρες παραβιάσεων κανόνων, καταστρατήγησης του διεθνούς δικαίου, αδιαφορίας για τις καταγγελίες του ΟΗΕ και τις διαμαρτυρίες σε πολλές χώρες, δαιμονοποίησης των διαδηλωτών, απολύσεων, πιέσεων και απειλών.

217 ημέρες η δημοκρατική Δύση παρακολουθεί. Το Ισραήλ σφυροκοπά τη Ράφα, το νοτιότερο μέρος της Γάζας, όπου είχαν σπρώξει όλο τον πληθυσμό της για να αποφύγει την εξολόθρευσή του, ο «θείος Τζο» προειδοποιεί ότι θα κόψει τις στρατιωτικές προμήθειες και η Ευρώπη πελαγοδρομεί, με τη Eurovision ψυχαγωγεί.

217 ημέρες ακούμε και διαβάζουμε για το πόση πίεση μπορεί να ασκήσει ο προεκλογικός Μπάιντεν -δεν διαμορφώνει η αμερικανική προστασία το περιβάλλον, που ζωές αποβάλλει;- στον Νετανιάχου, που στηρίζει την πολιτική του επιβίωση στη συνέχιση του πολέμου. Τόσο κυνικά, η επιχείρηση στη Ράφα είναι μια πολιτική επιχείρηση, καθώς δεν έχει καμία σχέση με τους στόχους του πολέμου.

Τόσο κυνικά, το παραμύθι για δικαιώματα, αξίες και ιδανικά λιώνει στη Γάζα. Οριστικά; Η Ιστορία δεν κινείται γραμμικά.