Skip to main content

Ο Νετανιάχου παίζει το παιγνίδι του Τραμπ

REUTERS/Amir Cohen/Pool

Η άρνηση του Νετανιάχου να δεχθεί τις προτάσεις και της αμερικανικής κυβέρνησης για εκεχειρία, προκαλεί ερωτήματα

Η ελπίδα για εκεχειρία στη Γάζα έσβησε. Λίγο μετά την ανακοίνωση της Χαμάς ότι αποδέχτηκε την πρόταση συμφωνίας εκεχειρίας Αιγύπτου-Κατάρ, η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου ξεκίνησε επιχείρηση εισβολής στη Ράφα.

Η ισραηλινή επιχείρηση τινάζει στον αέρα μήνες και μήνες άκαρπων συνομιλιών, με συνεχή μπρος-πίσω, αδιέξοδα, απειλές και ψεύτικες ελπίδες. Μια εκεχειρία φαινόταν, για λίγες ώρες, να εφαρμόζεται τελικά στη Γάζα.  Φευ!

Η αλήθεια είναι η εξής: Ο Νετανιάχου δεν ήθελε τη συμφωνία και δεν περίμενε κανενός είδους «ναι» από τη Χαμάς, ούτε καν σε ένα αναθεωρημένο, πιο φιλο-ισραηλινό, προσχέδιο.

Η Ισραηλινή κυβέρνηση απέρριψε τη συμφωνία, ισχυριζόμενη ότι η Χαμάς ήθελε μόνο να βάλει σε μπελάδες το Ισραήλ. Αν αυτό ήταν αλήθεια, θα μπορούσε ο Νετανιάχου να πεί «ναι» για να δει αν η άλλη πλευρά θα κρατούσε τις υποσχέσεις της . Υπήρχαν άλλωστε, εγγυητές της συμφωνίας: οι ΗΠΑ, το Κατάρ, η Αίγυπτος και ο ΟΗΕ.

Από χθες το πρωί όμως, έγινε σαφές ότι βρισκόμαστε ακόμα στη μέση ενός σκληρού πολέμου. Περισσότερο από μήνυμα προς τη Χαμάς, η κυβέρνηση Νετανιάχου και οι ακροδεξιοί κύκλοι που τη στηρίζουν, θέλησαν να πουν στους Αμερικανούς πώς δεν θα ανεχτούν πιέσεις προς το Ισραήλ. Φέρνοντας τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν σε αδιέξοδο.

Για τους Αμερικανούς, είναι σαφές ότι μια ισραηλινή επίθεση στη Ράφα θα προκαλούσε πολύ μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή και θα παράτεινε τον πόλεμο.

Υπονομεύοντας τόσο τα αμερικανικά σχέδια στην περιοχή όσο και την ενίσχυση των συμμαχιών με τους Αραβες συμμάχους.

Ενδεχόμενη συνέχιση της επίθεσης στη Ράφα θα επιδείνωνε επίσης τα ήδη σοβαρά εκλογικά προβλήματα του προέδρου Μπάιντεν, που βλέπει τη μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων της νέας γενιάς, να απομακρύνεται από τους Δημοκρατικούς, λόγω της απεριόριστης στήριξης στο Ισραήλ.

Χωρίς υπερβολή, η άρνηση του Νετανιάχου να δεχθεί τις προτάσεις και της αμερικανικής κυβέρνησης για εκεχειρία, προκαλεί ερωτήματα: Μήπως τελικά ο ισραηλινός πρωθυπουργός παρεμβαίνει έμμεσα στην προεκλογική εκστρατεία στην Αμερική, υπονομεύοντας τις ελπίδες του Μπάιντεν για την επανεκλογή του; Ελπίζοντας ότι αν εκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Νετανιάχου θα έχει έναν σύμμαχο, που θα του λέει πάντα «ναι»; Μήπως τελικά ο ισραηλινός πρωθυπουργός παίζει το προεκλογικό «παιγνίδι του Τραμπ;»

Ο Νετανιάχου και η ελεγχόμενη από την θρησκευτική άκρα δεξιά κυβέρνησή του, αντιμετωπίζουν συνεχή κριτική από τους Ισραηλινούς που αναμένουν την απελευθέρωση των περίπου 130 ομήρων από τη Χαμάς.

Αντί γι’ αυτό, όλη η πολιτική του Νετανιάχου εστιάζεται  στη συνέχιση του πολέμου. Γι` αυτόν, ο πόλεμος είναι συνδεδεμένος με την πολιτική του επιβίωση.

Στα μακρά χρόνια της διακυβέρνησης του Νετανιάχου, η εθνικιστική άκρα δεξιά έχει βάλει ψηλά στην ατζέντα το στόχο της «απελευθέρωσης των ιερών εδαφών που μας έχει αναθέσει ο Θεός».

Η διεθνής θέση για δύο κράτη που θα συμβιώνουν ειρηνικά, έχει χάσει πλέον τη δυναμική της, εκ των πραγμάτων.

Στις 7 Οκτωβρίου, η βάρβαρη επίθεση της Χαμάς δημιούργησε  μια ατμόσφαιρα ευνοϊκή για το Ισραήλ. Αλλά η κυβέρνηση Νετανιάχου επέλεξε μια βάρβαρη απάντηση, βασισμένη στην εκδίκηση. Ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό, τελικά.

Αλλά πλέον, η διεθνής εικόνα έχει αλλάξει ριζικά. Όχι μόνο στα αμερικανικά πανεπιστήμια, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.