Skip to main content

Τα ομόλογα αντεπιτίθενται

REUTERS/Brendan McDermid

Στις αρχές του 2024, αναλυτές προέβλεπαν μια χρονιά έντονης μεταβλητότητας στις αγορές

Τα ομόλογα αντεπιτίθενται. Έχοντας χαθεί από το προσκήνιο για περισσότερα από 15 χρόνια -ως αποδοτικός επενδυτικός προορισμός-, το ενεργητικό σταθερού εισοδήματος επιστρέφει δυναμικά για να διαδραματίσει τον παραδοσιακό ρόλο του στην οικονομία: να αποδίδει σταθερά εισόδημα στους επενδυτές σε μακροχρόνια ορίζοντα, ασχέτως το πού βρίσκονται οι αποδόσεις σε οποιαδήποτε δεδομένη στιγμή.

Πράγματι, από το 2008, όταν ξέσπασε η χρηματοοικονομική κρίση στις ΗΠΑ, τα ομόλογα έχασαν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα, καθώς για μεγάλες περιόδους το κόστος του χρήματος παρέμεινε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, πρώτα στη διάρκεια της κρίσης και έπειτα στη διάρκεια της πανδημίας, με τις ομολογιακές αποδόσεις να κινούνται για σημαντικές περιόδους ακόμη και σε αρνητικά επίπεδα σε πολλές χώρες της Δύσης. Τα στοιχεία που παραθέτει άρθρο του Bloomberg λένε την αλήθεια των αριθμών: Το εισόδημα των επενδυτών από τοποθετήσεις σε αμερικανικό κρατικό χρέος ανήλθε στα 900 δισ. δολάρια ετησίως το 2023, διπλάσιο σε σύγκριση με τον μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας, τάση που προβλέπεται να ενισχυθεί περαιτέρω, καθώς η αμερικανική οικονομία εισέρχεται σε κύκλο πιο χαλαρής νομισματικής πολιτικής, με πιθανότερο σενάριο την ήπια μείωση των επιτοκίων.

Στις αρχές του 2024, αναλυτές προέβλεπαν μια χρονιά έντονης μεταβλητότητας στις αγορές. Ό,τι χειρότερο για έναν επενδυτή. Όμως, η σταθερότητα που δείχνει η ομολογιακή αγορά φαίνεται πως μπορεί να αποτελέσει το απάνεμο λιμάνι για όσους αποφεύγουν την έκθεση σε ρίσκο και προτιμούν τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις.

Πολλά έχουν γραφτεί για το γεγονός πως από την κρίση της Lehman Brothers και μετά «χάθηκε» η ισορροπία ανάμεσα στις μετοχές και τα ομόλογα. Οι τελευταίες εξελίξεις φαίνεται ότι αναγεννούν μια νέα ελπίδα πως οι ισορροπίες επανέρχονται και πως μια νέας μορφής κανονικότητα θα κυριαρχήσει στις αγορές.