Skip to main content

Η Ευρώπη βράζει κυριολεκτικά

Μία Ευρώπη που βρίσκεται σε κατάσταση βρασμού δεν πρέπει να είναι αποδεκτή από κανέναν πολίτη σε καμία χώρα

Η Ευρώπη βράζει! Κυριολεκτικά! Η γηραιά ήπειρος, που βρίσκεται υπό πίεση λόγω του πολέμου στα ανατολικά σύνορά της, της αναιμικής οικονομικής ανάπτυξης και των πιέσεων από τον κλιμακούμενο εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας, ήταν η ταχύτερα θερμαινόμενη ήπειρος το 2023.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Copernicus και του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών (WMO), που δημοσιεύθηκε ανήμερα του εορτασμού της Ημέρας της Γης χθες, η Ευρώπη είναι η ταχύτερα θερμαινόμενη ήπειρος, καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται με ρυθμό περίπου διπλάσιο του παγκόσμιου μέσου όρου, όπως υπογραμμίζει η ευρωπαϊκή εκτίμηση κλιματικών κινδύνων. Η φετινή έκθεση για την κατάσταση του κλίματος στην Ευρώπη τονίζει για άλλη μια φορά την ανάγκη να καταστεί η ήπειρος κλιματικά ουδέτερη και κλιματικά ανθεκτική και να επιταχύνει τη μετάβασή της στην καθαρή ενέργεια και τη διάδοση των ΑΠΕ και των μέτρων ενεργειακής απόδοσης. Δηλαδή, το 2023 ήταν το θερμότερο έτος στην ιστορία, με ακραία καιρικά φαινόμενα, που προκάλεσαν οικονομικές ζημίες και καταπόνηση της υγείας των πολιτών.

Οι ίδιοι, καταπονημένοι πολίτες, οικονομικά και σωματικά, θα κληθούν να εκλέξουν τους εθνικούς αντιπροσώπους τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις εκλογές του Ιουνίου. Αλλά, δυστυχώς για την Ευρώπη, στις εκλογές αυτές τα πολιτικά αφηγήματα που ακούγονται στις περισσότερες χώρες είναι σχεδιασμένα σχεδόν αποκλειστικά για το εγχώριο κοινό και όσα έχουν ευρωπαϊκό χαρακτήρα προοιωνίζονται πιο δύσκολες ημέρες για το μέλλον (αύξηση αμυντικών δαπανών, που θα στερήσει κεφάλαια από την ανάπτυξη).

Μία Ευρώπη που βρίσκεται σε κατάσταση βρασμού δεν πρέπει να είναι αποδεκτή από κανέναν πολίτη σε καμία χώρα. Τα οράματα των αρχιτεκτόνων της ενιαίας Ευρώπης δεν έχουν απλώς παγώσει λόγω του χρόνου, κοντεύουν να λιώσουν από την αδυναμία των ευρωπαϊκών ηγεσιών να αποκτήσουν κοινό βηματισμό.