Skip to main content

Ανασχεδιασμός με ρεαλισμό

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

Όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, τέσσερις είναι οι πηγές χρηματοδότησης για τα κατασκευαστικά έργα.

Σε εποχή ρεαλισμού, αφήνοντας πίσω εξαγγελίες για εντυπωσιακά έργα υποδομών, φαίνεται ότι έχει περάσει η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Εξεύρεση πρώτα της χρηματοδότησης του έργου και στη συνέχεια οι εξαγγελίες, φαίνεται να αποτελεί το μότο για τον υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα. Η εξυγίανση του χαρτοφυλακίου των έργων, στην οποία δίνει πια έμφαση το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, οδηγεί σε αλλαγές σχεδιασμού και μετάθεσή τους στο μέλλον, ακόμα και συρρίκνωση εν εξελίξει διαγωνισμών, όπως έγινε με το σιδηροδρομικό έργο Θεσσαλονίκη – Τοξότες.

Όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, τέσσερις είναι οι πηγές χρηματοδότησης για τα κατασκευαστικά έργα. Είναι δεδομένη πλέον η ευθύνη της πολιτείας να αντιμετωπίσει προκλήσεις όπως η χρηματοδότηση και να βρεθούν οι πρόσθετοι πόροι ώστε να προχωρήσουν τα έργα, τα οποία ο υπουργός προσδιόρισε ότι μπορούν να υλοποιηθούν εάν αντληθούν τα απαραίτητα κεφάλαια από το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης (απ’ όπου θα διατεθούν 686 εκατ. ευρώ από αναδιάταξη πόρων για υλοποίηση έργων στις πληγείσες από τις φυσικές καταστροφές περιοχές), την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (με προσοχή ωστόσο ώστε να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα τα δημόσια οικονομικά), και τον κρατικό προϋπολογισμό (μέσω του ΠΔΕ, αλλά και της υπεραπόδοσης της οικονομίας, της αύξησης των φορολογικών εσόδων και της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής).

Πάντως ο κλάδος των κατασκευών «μιλά» για αλληλένδετες προκλήσεις που αντιμετωπίζει, στοιχειοθετώντας τες ως εξής:

” να υπάρχει συγκεκριμένο εθνικό σχέδιο επενδύσεων με ορίζοντα άνω των 4 ετών, με σύγκλιση των κομμάτων, ώστε να επιτυγχάνεται η υλοποίηση νέων κατασκευών και η συντήρηση των παλαιότερων

” να διασφαλιστεί η εξεύρεση χρηματοδοτικών πόρων μέσω ΠΔΕ και άλλων πηγών

” οι διαγωνιστικές διαδικασίες να κυλούν με λογικούς ρυθμούς, χωρίς καθυστερήσεις λόγω ενστάσεων

” να υπάρξει εξασφάλιση πρώτων υλών, του απαραίτητου εξοπλισμού, αλλά και προσωπικού.
Νεότερα από Μάιο.