Skip to main content

Υπόθεση Μπαλογκάν: Και η Κομισιόν κατά της απόφασης της FIFA

REUTERS/Phil Noble

Ο Επίτροπος Αθλητισμού πιστεύει πως η FIFA είχε λάβει «λάθος απόφαση»

Προσθέστε την «Ν» ως προτιμώμενη πηγή στο Google

Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει η σκανδαλώδης απόφαση της FIFA να «σβήσει» την κόκκινη κάρτα του Φολαρίν Μπαλογκάν, μετά από παρέμβαση Τραμπ, κάτι που επιτρέπει στον -κατά τα άλλα εξαιρετικό παίχτη- να παίξει στον αγώνα εναντίον του Βελγίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαίτησε «δίκαιο παιχνίδι και διαφανή ανταγωνισμό» στον αθλητισμό.

Μιλώντας τη Δευτέρα, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Έβα Χρντσιρόβα, αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση Μπαλογκάν — αλλά τόνισε ότι οι αθλητικές ομοσπονδίες πρέπει να είναι ελεύθερες να λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις.

«Σεβόμαστε την αυτονομία του αθλητισμού και σεβόμαστε το δικαίωμα των αθλητικών ομοσπονδιών να αποφασίζουν για τα κριτήρια βάσει των οποίων αγωνίζονται οι συμμετέχοντες», δήλωσε η Χρντσιρόβα.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «οποιαδήποτε τέτοια απόφαση θα πρέπει, προφανώς, να λαμβάνεται βάσει αντικειμενικών και διαφανών κριτηρίων», τονίζοντας γενικότερα ότι «η ΕΕ υποστηρίζει την αρχή του δίκαιου παιχνιδιού και του διαφανούς ανταγωνισμού».

Ο Μπαλογκάν έλαβε κόκκινη κάρτα στον αγώνα εναντίον της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης κατά τη διάρκεια του πρώτου γύρου νοκ άουτ, για χτύπημα με τις τάπες του παπουτσιού σε αντίπαλο. Πήρε απευθείας κόκκινη, οπότε κανονικά θα ήταν τιμωρημένος στο ματς με το Βέλγιο.

Μέχρι βέβαια να τηλεφωνήσει ο Τραμπ στον Ινφαντίνο.

Η FIFA αρνήθηκε να επιβεβαιώσει οποιεσδήποτε συγκεκριμένες συζητήσεις, αλλά επανέλαβε στο POLITICO  ότι μια ανεξάρτητη πειθαρχική επιτροπή αποφάσισε να αναστείλει την απαγόρευση ενός αγώνα.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Αθλητισμού Γκλεν Μικάλεφ ωστόσο επέπληξε αυστηρά τη FIFA, υπονοώντας ότι η πολιτική εμπλοκή σε αθλητικές αποφάσεις ενέχει τον κίνδυνο να υπονομεύσει την ανεξαρτησία των διοικητικών οργάνων.

«Οι αποφάσεις για τους αθλητικούς κανόνες και τα αθλητικά ζητήματα ανήκουν στους αθλητικούς φορείς, όχι στους πολιτικούς», έγραψε ο Μικάλεφ στο X. «Η επιρροή στις αθλητικές αποφάσεις θα υπονόμευε την αυτονομία του αθλητισμού».

Ο Μικάλεφ δήλωσε ότι πιστεύει πως η FIFA είχε λάβει «λάθος απόφαση», προσθέτοντας ότι η προσοχή θα πρέπει να επικεντρωθεί στις «πραγματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο αθλητισμός, συμπεριλαμβανομένης της εργαλειοποίησης του αθλητισμού για πολιτικούς σκοπούς».

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.