Skip to main content

‘Ενας Αδόλφος στην 115 ΠΜ

Δόθηκε εξήγηση «πως για τους πιλότους υπάρχει ένας σεβασμός για τους αντιπάλους και μια αναγνώριση των πτητικών ικανοτήτων τους, χωρίς καμία πολιτική προέκταση»

Τι γυρεύει ένας Αδόλφος σε μονάδα της Κρήτης; Ο λόγος για τον πίνακα του Ιvan Berryman που απεικονίζει τον Γερμανό πιλότο της Λουφτβάβε Adolf Galland και, όπως αποκαλύπτουν τα «Χανιώτικα Νέα» https://www.haniotika-nea.gr/oadolfos-gkalant-echei-thesi-se-mia-ellinikiaeroporiki-monada/, είναι αναρτημένος στα γραφεία διοίκησης της 115ης Πτέρυγας Μάχης στα Χανιά. Στην Κρήτη, που δεν υπάρχει ούτε ένα χωριό χωρίς θύματα της ναζιστικής θηριωδίας;

Δόθηκε εξήγηση «πως για τους πιλότους υπάρχει ένας σεβασμός για τους αντιπάλους και μια αναγνώριση των πτητικών ικανοτήτων τους, χωρίς καμία πολιτική προέκταση».

Α, εντάξει τότε, γίναν ωραία φωτογραφία και κρεμαστήκαν στα γραφεία και παν ογδόντα τόσα χρόνια… Τι συζητάμε για έρευνα, Ιστορία, ευθύνη και μνήμη; Ας μιλήσουμε για τον καιρό. Τις στρατιωτικές επιδόσεις του Adolf Galland δεν μπορώ να χαρώ, γιατί έχουν ιδεολογική προέκταση, ό,τι καθαριστικό κι αν χρησιμοποιώ.

Τιμή δεν του πρέπει, θαρρώ. Να τον γνωρίσουν, να τον μελετήσουν, την αποτελεσματικότητά του να αναγνωρίσουν, αλλά να τον τιμήσουν; Ούτε στις εποχές της αναγκαιότητας.

Για τα στρατιωτικά και τον αποδιδόμενο στους αντιπάλους σεβασμό ξέρω ό,τι και για τη δομή των πνευμόνων του καγκουρό, αλλά έχω την εντύπωση πως δεν θα δω στην 1η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών πορτρέτο του στρατηγού Kurt Student ή του υπολοχαγού Horst Trebes, ούτε γιατρού του Ράιχ σε διάδρομο στρατιωτικού νοσοκομείου.

Το λέω, γιατί αλλού, ψηλά πετούν και άλλα θωρούν. Τον Hubertus Strughold, Αρχηγό Ιατρικών Υπηρεσιών της Λουφτβάφε, αγάπησε πολύ ο αμερικανικός στρατός και η ΝΑSA τον απέδωσε στο κοινό καθαρό. Κάθε χρόνο δίνει βραβείο με το όνομά του.

Είχε κι ο Friedrich Wegener τα «παράσημά» του. Το 1986 η Mayo Clinic τίμησε τον γιατρό με ένα συμπόσιο. Τρία χρόνια αργότερα, το American College of Chest Physicians του απένειμε τον τίτλο του «Master Clinician», ένα βραβείο που, όταν άρχισε να αποκαλύπτεται το παρελθόν του, ακυρώθηκε, ενώ μετονομάστηκε και μια σπάνια αγγειακή διαταραχή, επειδή ο δρ. Wegener ήταν Ναζί.