Skip to main content

Το πάρτι συνεχίζεται

Παρά το γεγονός πως οι αναλυτές αναθεώρησαν τις αρχικές τους εκτιμήσεις για τον χρόνο και την έκταση των επιτοκιακών μειώσεων από τις κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης

Το «January effect» δικαιώνει τη φήμη του τον πρώτο μήνα του 2024. Η επενδυτική ευφορία, που επικράτησε στα διεθνή χρηματιστήρια πέρυσι, κορυφώθηκε στη διάρκεια του Ιανουαρίου φέτος, οδηγώντας τους χρηματιστηριακούς δείκτες σε νέα ιστορικά υψηλά στις ΗΠΑ και σε ρεκόρ αρκετών ετών στην Ευρώπη.

Παρά το γεγονός πως οι αναλυτές αναθεώρησαν τις αρχικές τους εκτιμήσεις για τον χρόνο και την έκταση των επιτοκιακών μειώσεων από τις κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης, η αλλαγή στην πορεία της νομισματικής πολιτικής θεωρείται πλέον δεδομένη έπειτα και από τις πρόσφατες δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ που προσδιόρισε χρονικά μια τέτοια κίνηση προς το καλοκαίρι.

Η επενδυτική ευφορία τροφοδοτείται και από άλλους θετικούς παράγοντες, όπως τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που ανακοινώνουν εισηγμένες εταιρείες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, αλλά και η ανθεκτικότητα που έδειξαν οι οικονομίες στο μπαράζ των επιτοκιακών αυξήσεων, αφού κατάφεραν να αποφύγουν τα χειρότερα, δηλαδή την ύφεση (με εξαίρεση τη Γερμανία). Επίσης, η σταθερότητα του πετρελαίου, παρά την αναταραχή στη Μέση Ανατολή, καθησυχάζει τους επενδυτές.

Σύμφωνα με στοιχεία του LSEG, το 84,6% των εταιρειών του S&P 500 που έχουν ανακοινώσει τριμηνιαία αποτελέσματα κατάφερε να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών, εξέλιξη που οδηγεί τους βασικούς δείκτες της Wall Street σε νέα ιστορικά υψηλά. Η εβδομάδα που κλείνει τον Ιανουάριο είναι γεμάτη από ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, ειδικά της τεχνολογίας και όπως όλα δείχνουν ένα νέο κύμα θετικών ειδήσεων θα κατακλύσει τις αγορές. Τα πονταρίσματα παραμένουν θετικά στα χρηματιστήρια και όπως φαίνεται το πάρτι θα συνεχιστεί. Όμως, οι φωνές όσων μιλούν για την ανάγκη διόρθωσης ακούγονται ολοένα και πιο δυνατά.