Skip to main content

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται

Αθήνα REUTERS/Louisa Gouliamaki

Διότι η αρχή του Νέου Έτους δεν είναι και η καλύτερη σε όλα τα επίπεδα.

H αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, κ.ά. Αν ισχύσουν φέτος αυτές οι φράσεις και παροιμίες, τότε το 2024 μπορεί να είναι άλλη μια χρονιά που οι Κασσάνδρες θα κάνουν πάρτι.

Διότι η αρχή του Νέου Έτους δεν είναι και η καλύτερη σε όλα τα επίπεδα. Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή όχι μόνο δεν σταματά, αλλά αντιθέτως δείχνει ανησυχητικά σημάδια επικίνδυνης κλιμάκωσης βάζοντας και το Ιράν άμεσα στο κάδρο των εχθροπραξιών. Στην Ερυθρά Θάλασσα, οι Χούθι κλιμακώνουν τις επιθέσεις κατά των πλοίων εμποδίζοντας τη ναυσιπλοΐα, στην Ουκρανία ο πόλεμος μαίνεται παρά τον δριμύ χειμώνα και την ίδια ώρα οι αγορές κάνουν μια από τις χειρότερες ενάρξεις έτους στην ιστορία τους, καθώς αναλυτές και επενδυτές αναθεωρούν τις πολύ αισιόδοξες εκτιμήσεις τους για την πορεία των επιτοκίων σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Κι αυτό έχοντας ολοκληρώσει το 2023 με ρεκόρ, ξεπερνώντας τα επίπεδα του 2019.

Αν υπάρχει κάτι που η πρόσφατη ιστορία μάς διδάσκει είναι πως τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο και ότι τα πράγματα είναι ασταθή, γεωπολιτικά και οικονομικά. Οι αγορές συνήθως δεν επηρεάζονται από τις γεωπολιτικές εντάσεις, όμως η Μέση Ανατολή δεν είναι μια απλή περιοχή και ό,τι συμβαίνει εκεί επηρεάζει άμεσα το πετρέλαιο και οι έμμεσες επιπτώσεις είναι γνωστές σε όλους μας τα τελευταία δύο χρόνια. Η παγκόσμια οικονομία ελπίζει πως η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας δεν θα χειροτερέψει, επιτρέποντας την ομαλή προσγείωση του πληθωρισμού και την έναρξη του κύκλου μείωσης των επιτοκίων φέτος. Στην εκτίμηση αυτή βασίστηκαν εν πολλοίς και τα χρηματιστηριακά κέρδη του προηγούμενου έτους.

Μπορεί να είναι πολύ νωρίς ακόμη, όμως τα πρώτα σημάδια του Νέου Έτους κάθε άλλο παρά καθησυχαστικά είναι. Κι αν είναι κάτι που ξεχώρισε στη διάρκεια ανταλλαγής ευχών την Πρωτοχρονιά, είναι η ευχή το 2024 να είναι μια ήσυχη, ήρεμη χρονιά. Μακάρι!